Τα τυχερά παιχνίδια στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

1105 Views
Τα τυχερά παιχνίδια στον αρχαίο ελληνικό κόσμο Τα τυχερά παιχνίδια στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

 

Τα τυχερά παιχνίδια στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

 
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι γνωστός για τη μεγάλη του προσφορά στις επιστήμες,στις τέχνες,στην πολιτική,στον αθλητισμόμία από τις αγαπημένες ασχολίες πολλών αρχαίων Ελλήνων ήταν ωστόσο και τα τυχερά παιχνίδια,για τα οποία δεν έχουμε ουσιαστικά μάθει πάρα πολλά από τα μαθήματα ιστορίας.Όπως φαίνεται οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου υπήρξαν αντίστοιχα και στο παρελθόν,με αποτέλεσμα να βρίσκουμε παρόμοιες μορφές ψυχαγωγίας, τόσο στην αρχαία Eλλάδα, όσο και στον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο. Σήμερα μπορεί κανείς από το σπίτι του να μπει στο αγαπημένο του online casino και να παίξει στη στιγμή τα παιχνίδια που τον ενδιαφέρουν.Τότε,τα πράγματα δεν ήταν βέβαια τόσο εξελιγμένα και εύκολα, όμως υπήρχαν αρκετές επιλογές όσον αφοράτον τζόγο.
 
 
Tα δημοφιλή κυβεία
Τα πιο διαδεδομένασημεία συνάντησης με σκοπό το παιχνίδι με την τύχη ήταν τα λεγόμενα κυβεία ή κυβευτήρια.Πρόκειται για χώρους ουσιαστικά στους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν ζάριακαι μάλιστα οι συγκεκριμένοι χώροι θεωρούνταν και τότε κακόφημα μέρη,όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σήμερα.Στην Ιερά Οδό βρισκόταν ένα από τα πιο διάσημα κυβεία των κλασικών χρόνων στην αρχαία Αθήνα. Μάλιστα,αναφορές σε παιχνίδια με ζάρια γίνονται από τον Όμηρο ήδη και πιστεύεται πώς ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τροίας από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη,στον οποίο αποδίδεται εκτός των άλλων μάλιστα και το παιχνίδι της ντάμας,το οποίο ονομαζόταν «διαγραμμισμός».
 
 
Στην αρχαιότητα έπαιζε κανείς στα κυβεία ρίχνοντας 3 ζάρια, πάνω στην κάθε έδρα του οποίου υπήρχε ένας αριθμός από το 1 έως το 6 (ουσιαστικά ήταν σαν τα σημερινά ζάρια). Λίγο-πολύ μιλάμε για το ίδιο παιχνίδι, με την διαφορά ότι πλέον ρίχνει κανείς 2 ζάρια και φυσικά είναι διαφορετικοί και οι συνδυασμοί. Πιο συγκεκριμένα,ο τυχερός συνδυασμός ζαριών ονομαζόταν «ρίψη της Αφροδίτης» (3 εξάρια),ενώ ηάτυχη ζάρια με την οποία κανείς έχανε τα χρήματα του ονομαζόταν «ρίψη του σκύλου». 
 
 
Αγώνες ζώων και στοιχήματα
Στην Αρχαία Ελλάδα πραγματοποιούνταν παράλληλα και μονομαχίες ζώων,με τους ιδιοκτήτες και τους υπόλοιπουςπαρευρισκόμενους να στοιχηματίζουν στην έκβαση της κάθε μάχης.Είναι γνωστό πως πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο κοκορομαχίες, ορτυγοκοπία (αγώνες ορτυκιών)καθώς επίσης και κυνομαχίες.Όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στη σημερινή εποχή,η εκτροφήκαι η εκπαίδευση των συγκεκριμένων ζώων γινόταν με σκοπό τους αγώνες.Υπήρχαν δηλαδή ιδιοκτήτες ζώων που λειτουργούσαν επαγγελματικά, με σκοπό τα χρήματα από τους αγώνες. Οι μονομαχίες των ζώων αυτών ήταν βίαιες και πολλές φορές μέχρι θανάτου. Στις κοκορομαχίες μάλιστα τοποθετούνταν μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα στα νύχια των πετεινών ώστε να προκαλούν το θάνατο των αντιπάλων.
 
Το τάβλι και άλλα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
Το τάβλι υπήρχε σε μια μορφή και στην Αρχαία Ελλάδα.Εκείνη την εποχή ονομαζόταν «τηλία»και αποτέλεσε δημοφιλές παιχνίδι, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε στο «τάβλιον»,το οποίο αγαπούσαν και έπαιζαν στο Βυζάντιο. Συχνό και εύκολο παιχνίδι ήταν και το «μονά-ζυγά»που μπορούσε να παιχτεί με διάφορα αντικείμενα,ανά πάσα στιγμή,αν και συνήθως χρησιμοποιούνταν ξηροί καρποί που κρύβονταν στην παλάμη. “Οστρακίνδα”ονομαζόταν επίσης το σημερινό «κορώνα-γράμματα» που παιζόταν με την ρίψη κάποιου κέρματος. Πέρα από τη διασκέδαση υπήρχαν συχνά και στοιχήματα,μετατρέποντας τα παιχνίδια αυτά ουσιαστικά από ψυχαγωγικά παιχνίδια σε τυχερά παιχνίδια.
 
Τα τυχερά παιχνίδια στη Μινωική εποχή

Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ανάκτορο της Ζάκρου στην Κρήτη,επιβεβαίωσαν το γεγονός πως και ο Μινωικός Πολιτισμός είχε τα δικά τουτυχερά παιχνίδια, τα οποία απολάμβαναν οι Μινωίτες.Πιο συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε εκσκαφή που πραγματοποίησαν 12 πλακίδια, πάνω στα οποία υπήρχαν επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες μόνο στη μία πλευρά τους.Σύμφωνα λοιπόν με τους μελετητές οι οποίοι μελέτησαν τα συγκεκριμένε ευρήματα,πρόκειται για ένα είδους τράπουλας με πλακίδια αντί για κάρτες,με το οποίο παιζόταν κάποιο παιχνίδι που έμοιαζε με το σημερινό πόκερ ή την πόκα


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Εργασία - Οικονομία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 380 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή