Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων: 9 στους 10 Ευρωπαίους δεν ξέρει τι είναι

388 Views
Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων: 9 στους 10 Ευρωπαίους δεν ξέρει τι είναι Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων: 9 στους 10 Ευρωπαίους δεν ξέρει τι είναι

 


Μόνον ένας στους δέκα Ευρωπαίους γνωρίζει τι είναι  ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξιοποίησή του από τις νομοθεσίες των κρατών-μελών δεν είναι επαρκής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών χαμηλή, παρότι από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, το 2009, κατέστη νομικά δεσμευτικός. Αυτό σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την εφαρμογή του Χάρτη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και από τα κράτη μέλη, η οποία συμπίπτει με την δεκαετή επέτειο της εφαρμογής του. 

«Είναι σημαντικό να διαδίδουμε όσα γνωρίζουμε για τον Χάρτη και να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για όσα πραγματικά τους ανήκουν, ως Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων εφαρμογής του Χάρτη.
 
«Καλώ τις εθνικές κυβερνήσεις, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων να αναλάβουν δράση για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και για να καταστεί ο Χάρτης πραγματικότητα για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βιέρα Γιούροβα.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραπομπές του Δικαστηρίου της ΕΕ στον Χάρτη έχουν αυξηθεί σημαντικά - από 27 παραπομπές το 2010 σε 356 φορές το 2018. Τα εθνικά δικαστήρια παραπέμπουν επίσης στον Χάρτη με τις αποφάσεις τους και απευθύνονται όλο και περισσότερο στο Δικαστήριο της ΕΕ για καθοδήγηση.
Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου: μόνο 4 στους 10 πολίτες έχουν ακούσει για τον Χάρτη
 
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα δείχνει ότι, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς από το 2012, μόνο 4 στους 10 πολίτες έχουν ακούσει για τον Χάρτη και μόνο 1 στους 10 γνωρίζει τι είναι, ενώ 6 στους 10 θα επιθυμούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα που θεσπίζει ο Χάρτης και για τους φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.
 
Σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη το 2018, η έκθεση αναφέρει τις βασικές πρωτοβουλίες που έλαβε η ΕΕ, όπως 1. η  προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε ενωσιακό επίπεδο (Ελάχιστα πρότυπα για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος) 2. η προώθηση των εκλογικών δικαιωμάτων (Μέτρα για την προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ανακοίνωση για την παραπληροφόρηση και έκκληση προς τους εκπροσώπους των επιγραμμικών πλατφορμών και της διαφημιστικής βιομηχανίας να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων) και 3. η καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο (Παρακολούθηση του αντίκτυπου που έχει ο κώδικας δεοντολογίας στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο).
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διοργανώσουν επετειακή διάσκεψη για τον εορτασμό της 10ης επετείου του Χάρτη. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τρόπους για να βελτιωθεί στην πράξη η χρήση του Χάρτη στα κράτη μέλη.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ανθρώπινα δικαιώματα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Εφιάλτης στο δρόμο με την Πάολα να τραγουδά Θεοδωράκη στις Πρέσπες - ΕΛΕΟΣ
Εφιάλτης στο δρόμο με την Πάολα να τραγουδά Θεοδωράκη στις Πρέσπες - ΕΛΕΟΣ
με 0 Σχόλια 893 Views

 Επιτέλους, κάποιος να την μαζέψει και κάποιος ας της πει να μαζευτεί και ας περιοριστεί σε αυτό που ξέρει και σήμερα να θεωρείται η βασίλισσα της πίστας, του λουλουδικού, της σαμπάνιας και των –ας τα χαρακτηρίσουμε επιεικώς βέβαια- δακρύβρεχτων λαικο-ασμάτων της.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή