Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1387 Views
Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου” η Επιτροπή υπενθυμίζει την αξία βασικών εννοιών όπως “πρόληψη” και “έγκαιρη διάγνωση” και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει λάβει για τον σκοπό αυτό, με πιο πρόσφατη την απόφαση για διεύρυνση του καταλόγου καρκινογόνων χημικών ουσιών στο χώρο της εργασίας


“Καρκίνος, η κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προκαλεί το 53% αυτών”, σημειώνει η Κομισιόν.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι με τη συνεχώς επικαιροποιούμενη Οδηγία της για τις καρκινογόνες ουσίες στον χώρο της εργασίας συμβάλλει στην προστασία 40 εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου” η Επιτροπή υπενθυμίζει την αξία βασικών εννοιών όπως “πρόληψη” και “έγκαιρη διάγνωση” και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει λάβει για τον σκοπό αυτό, με πιο πρόσφατη την απόφαση για διεύρυνση του καταλόγου καρκινογόνων χημικών ουσιών στο χώρο της εργασίας.

“Η συμφωνία – που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου – με την τρίτη πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στην ΕΕ και θα αποτρέψει περισσότερα από 22.000 περιστατικά ασθενειών που συνδέονται με την εργασία”, δήλωσε η Επίτροπος Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν.

“Με τρεις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο”, πρόσθεσε, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλεί το 53% αυτών.

Η συμφωνία, με την οποία καλύπτονται άλλες 5 καρκινογόνες χημικές ουσίες θα εξασφαλίσει καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην παραγωγή μπαταριών νικελίου – καδμίου, στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη, και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης, των κατασκευών, της υγείας, των πλαστικών και της ανακύκλωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τη συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες.

“Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει εκ νέου την ισχυρή αφοσίωση όλων των φορέων στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εισηγήτρια Λάουρα Ατζέα (Ιταλία – Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας – Κόμμα Πέντε Αστέρων) και τους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στη ρουμανική προεδρία και τις προηγούμενες προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί γρήγορα ώστε οι νέοι κανόνες να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019”, πρόσθεσε η κ. Τίσεν.

Η οδηγία καλύπτει πλέον 27 καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι 26 από τις οποίες προστέθηκαν ή επικαιροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ορίσει εθνικά όρια έκθεσης για πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό παντού στην “ενιαία αγορά” και ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι οι συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βελτιώσουν την προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 100.000 ζωές κατά τα επόμενα 50 έτη.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το Εθνικό Θέατρο με την «Ορέστεια» στο Θέατρο Δάσους. Αγαμέμνων 26 & Χοηφόροι–Ευμενίδες 27/8.
Το Εθνικό Θέατρο με την «Ορέστεια» στο Θέατρο Δάσους. Αγαμέμνων 26 & Χοηφόροι–Ευμενίδες 27/8.
με 0 Σχόλια 807 Views

 Τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στο Θέατρο Δάσους την μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή