Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

3770 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ!
Γράφει η Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Πόσες χώρες στον κόσμο θα μπορούσαν να είναι σχεδόν άφαντες στην υδρόγειο σφαίρα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουν  ονειρεμένες διακοπές  και αξέχαστες  αναμνήσεις; Να διαθέτουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, το μέσο όρο ζωής να είναι τουλάχιστον τα 80 έτη, να προσφέρουν  τεράστιες επενδυτικές ευκολίες και ταυτόχρονα η τοποθεσία τους να είναι  τόσο μαγική όσο αυτές που φαντάζεται κάποιος μέσα από τα παραμύθια?  Να έχει τόση πολυτέλεια δίχως καν να έχει αεροδρόμιο, δικό της νόμισμα, δική της εθνική γλώσσα και  οι κάτοικοι της να μην ξεπερνούν τις 35.000 χιλιάδες;
Δύσκολες ερωτήσεις,  με απάντηση ίσως τόσο απλή αν όλα αυτά ήταν ο ουράνιος παράδεισος ή ακόμη πιο απλή αν υπάρχει και επίγειος.
Το Λιχτενστάιν που βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, ανάμεσα στο άνω μέρος του ποταμού Ρήνου και στους πρόποδες των Άλπεων είναι από τα μικρότερα πριγκιπάτα, αποτελεί κράτος της κεντρικής  Ευρώπης και έχει έκταση μόλις 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η ευημερία του οφείλεται στον πρίγκιπα Γιόχαν Β΄ της δυναστείας των Λιχτενστάιν, από την οποία προέρχεται και η ονομασία του πριγκιπάτου. Εκείνος δημιούργησε το πρώτο Σύνταγμα, κατήργησε οριστικά την στρατιωτική θητεία και στήριξε την τελωνιακή συνθήκη με την Ελβετική Ομοσπονδία.

Πριγκιπική ιστορία...
Η παλαιότερη οικογένεια ευγενών Λιχτενστάιν κατείχαν το κάστρο της Βαντούζ και την γύρω περιοχή από το 11ο αιώνα και τον 17ο κατάφερε να αγοράσει τα πλήρη δικαιώματα της κυριότητας της συγκεκριμένης κομητείας. Τότε ο αυτοκράτορας Κάρολος Στ΄ την ανακήρυξε σε πριγκιπάτο και έδωσε το όνομα των ευγενών.  Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν στο πλευρό της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο κράτησε ουδέτερη στάση έχοντας την  στήριξη της Ελβετίας.
Ώρα για βόλτα…
Η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν είναι η πανέμορφη και μαγευτική Βαντούζ χτισμένη στη δεξιά πλευρά του ποταμού Ρήνου, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Δεν διαθέτει αεροδρόμιο και ούτε σιδηροδρομικό σταθμό!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να την γνωρίσει κάποιος είναι το περπάτημα. Η περιήγηση ξεκινά από το εμπορικό της τμήμα που έχει δύο οδικές αρτηρίες τις  Stadtle και Aulestrasse. Άπειρα καταστήματα για shopping therapy καθώς αμέτρητα καφέ και εστιατόρια προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Η περιοχή απλώνεται στους  πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου, που στην κορυφή του δεσπόζει επιβλητικά το κάστρο, που ουσιαστικά είναι το παλάτι της σεμνής βασιλικής οικογένειας. Κάθε χρόνο το πρωί της 15ης Αυγούστου, ημέρας εθνικής εορτής, πραγματοποιείται στο χώρο μπροστά από το κάστρο  επίσημη τελετή, όπου ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο πρίγκιπας εκφωνούν ομιλίες. Αφού ακουστεί ο εθνικός ύμνος, η γιορτή συνεχίζεται με ζωντανή μουσική. Παράλληλα, προσφέρονται στον κόσμο φαγητό και ποτό.  Όσοι παρευρίσκονται μπορούν να συμμετάσχουν στην ανοιχτή αυτή δεξίωση.
Στην  Staedtle, βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Kunstmuseum), όπου εκτίθενται και τμήματα της βασιλικής συλλογής,  το Λαογραφικό Μουσείο (Landesmuseum) το Ταχυδρομικό Μουσείο (Postmuseum) και το Μουσείο του Σκι (Skimuseum), το οποίο φανερώνει τη μεγάλη αγάπη των κατοίκων του Λιχτενστάιν για το άθλημα. Στο τέλος του πεζόδρομου βρίσκεται το Τουριστικό Γραφείο της Κυβέρνησης (Liechtenstein Center) και το Κοινοβούλιο (Landtag).

Άνω – κάτω… χώρα.
Μετά την πρωτεύουσα Βαντούζ, η πρώτη στάση είναι το μικρότερο χωριό της χώρας, το Πλάνκεν (Planken), μία περιοχή με   πυκνά δάση και άφθονα νερά.  Προσφέρει υπέροχη θέα του κάμπου, του βόρειου τμήματος του Λιχτενστάιν, που ονομάζεται Κάτω Χώρα (Underland).
Στο χωριό Νέντελν (Nendeln)  υπάρχει το σιδηροδρομικό δίκτυο που  έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι συνδεδεμένο με το αυστριακό.
Στο χωριό Μάουρεν (Mauren)  η εκκλησία των Αγίων Πέτρου (St. Peter) και Παύλου (St. Paul), είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από μάρμαρο από τον τοπικό καλλιτέχνη Georg Malin και αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο.
Τέλος το χωριό  Μπέντερν (Bendern) είναι γνωστό για την  ιστορική πλατεία Huldingungsplatz, όπου κάποτε ο πρίγκιπας και οι πολίτες έδωσαν όρκο στο σύνταγμα.
Στις ορεινές περιοχές, στα νότια του πριγκιπάτου, στην περιοχή Ανω Χώρα (Oberland) το χωριό Τρίζενμπεργκ (Triesenberg) είναι μάλλον το πιο μαγευτικό τοπίο. Το υψηλότερο σημείο στην περιοχή του το Μαλμπούν (Malbun) το χειμώνα είναι ιδανικό για  σκι, snowboarding και πατινάζ στον πάγο, ενώ το καλοκαίρι είναι μια πανέμορφη περιοχή για πεζοπορία. 
Χρήσιμες πληροφορίες….


Το τρενάκι του Βαντούζ (Citytrain), είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει ο επισκέπτης την  πρωτεύουσα. Ξεκινά μπροστά από το Τουριστικό Γραφείο του Λιχτενστάιν (Liechtenstein Center). Πληροφορίες: Citytrain AG, Kirchstrasse 13, FL-9490 Vaduz, T/+423-777 3490, www.citytrain.li
Tο Πάρκο της Περιπέτειας (Erlebniswelt Neuguthof)είναι ένα μέρος για όλη την οικογένεια. Μικρά και μεγάλα  παιδιά μπορούν να δουν και να χαϊδέψουν ζώα, να παίξουν σε μεγάλες παιδικές χαρές και να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες ( Neugutweg 30, FL- 9490 Vaduz, Τ/+423 392 2393, info@erlebniswelt.li, www.erlebniswelt.li).
Το κάπνισμα, επιτρέπεται σε χώρους με ειδική σήμανση.
Οι λάτρεις του καλού κρασιού μπορούν να επισκεφθούν τους παραγωγούς να δοκιμάσουν και να αγοράσουν μοναδικής ποιότητας κρασιά. Ανοικτά για το κοινό είναι τα δοκιμαστήρια κρασιών των αμπελώνων: -Hofkellerei des Fursten von Liechtenstein (Πριγκιπικοί αμπελώνες), info@hz-weinbau.li, www.hz-weinbau.li, office@hofkellerei.li, www.hofkellerei.li
Από το διεθνές αεροδρόμιο της Ζυρίχης, η πρωτεύουσα Βαντούζ απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα (110 χλμ.), είτε με το τρένο (κατεβαίνοντας στο σταθμό Sargans και συνεχίζοντας με αυτοκίνητο) είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.
Πληροφορίες στο διαδίκτυο στα www.tourismus.li (στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά) και www.liechtenstein.li (στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά).
Καλό ταξίδι!!!


Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2175 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή