Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στην ΑΡΑΧΩΒΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

465 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στην ΑΡΑΧΩΒΑ!  Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στην ΑΡΑΧΩΒΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στην ΑΡΑΧΩΒΑ!  

Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

   Ίσως είναι από τις λίγες κωμοπόλεις της Ελλάδας, που από την πρώτη ματιά δίνουν την εντύπωση της κοσμοπολίτικης ζωής και την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν «κρυμένα» μυστικά... Και όμως, όταν κάποιος περπατήσει στα υπέροχα στενά ανηφορικά της δρομάκια, αντικρύσει τα πέτρινα σπίτια, «μεθύσει» από τις ντόπιες μυρωδιές, τότε θα καταλάβει ότι η Ελληνική παράδοση ακόμη αντιστέκεται στον χρόνο και στην εξέλιξη.

Η Αράχωβα, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 960 μέτρων περίπου, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς.
Ελληνική ιστορία...
     Όλη η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαίες οικήσεις που ανάγονται από το 1200 π.Χ. περίπου. Γνωστή από τον Όμηρο σαν μία από τις οκτώ ξακουστές φωκικές πόλεις, αφού ανήκε κατά την αρχαιότητα στη Φωκίδα.
Κατά την Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της πήραν ενεργό μέρος στον αγώνα και έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Το Νοέμβριο του 1826 η Μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων από μια μεγάλη παρακμή της. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1828 από το Δημήτριο Υψηλάντη και αμέσως μετά την απελευθέρωση ιδρύθηκε ελληνικό σχολείο.
Το Νοέμβριο του 1944, στη θέση Σφάλα πραγματοποιήθηκε μεγάλη μάχη μεταξύ των Ανταρτών και των Γερμανών, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί Αραχωβίτες.
Μικρά, υπέροχα, αξιοθέατα...
     Το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κάποιος, είναι το Ρολόϊ. Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα, ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, κατέρευσε από το σεισμό του 1870. Το 1944 οι Γερμανοί το ανατίναξαν και το 1966 ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του, δίνοντας του τη σημερινή μορφή του. Ο βράχος στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις των Αραχωβιτών, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο Ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού. Σήμερα το Ρολόι ή η "Ώρα" στέκει αγέρωχο, υπενθυμίζοντας κάθε στιγμή το ταξίδι του μέσα στο χρόνο.
     Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού. Χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο με τεράστιες καμπάνες στα καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλιά μεγάλη καμπάνα ζυγίζει ένα τόνο και έχει διάμετρο 1,2 μέτρα). Ο αύλειος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποιήσαν Αραχωβίτες τεχνίτες.
Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, καθώς και με τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε τούτη την πανέμορφη εκκλησία και το γύρο χώρο γιορτάζουν οι Αραχωβίτες το Πανηγυράκι, την τριήμερη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.
Το Πανηγυράκι αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα και εορτασμούς που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Λαμβάνει χώρα την περίοδο του εορτασμού του πολιούχου και προστάτη της Αράχωβας του Αγίου Γεωργίου και διαρκεί τρεις μέρες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να συμμετέχει στην εξέλιξη μερικών εθίμων και εκδηλώσεων που διασώζονται από την περίοδο του Βυζαντίου και πιθανότατα έχουν αρχαιότερες καταβολές. Ο χορός των γερόντων, η πάλη, η σφαιροβολία και η διελκυστίνδα δομούν την εικόνα ενός πραγματικά αυθεντικού ελληνικού πανηγυριού που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
     Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας προβάλει η μορφή τουΓεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων που είχε ζητήσει ο αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης, για το μνημείο που στήθηκε, αμέσως μετά το τέλος της νικηφόρας Μάχης.
Ως έθιμο έχει φτάσει έως τις μέρες μας, ένας μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας συνήθως, με το πέρας της κατάθεσης να παίρνει ένα από τα στεφάνια και σκαρφαλώνοντας έως την προτομή από το πίσω μέρος να δαφνοστεφανώνει το μεγάλο στρατηγό της Ελλάδας.
Χιόνι... κρύο... διασκέδαση...
     Η ιστορία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού ξεκινά από το 1967, με την τοποθέτηση των πρώτων αναβατήρων στη θέση Φτερόλακκα, δημιουργώντας ένα υποτυπώδες χιονοδρομικό κέντρο. Η κατασκευή του κέντρου σε Κελλάρια και Φτερόλακκα ξεκίνησε το 1975. Απο τότε έως σήμερα  έγιναν πολλά σημαντικά έργα αναβάθμισης με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού η Αράχωβα να είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Καλό φαγητό... υπέροχα Ελληνικά προϊόντα...
   Αναμφισβήτητα μια επίσκεψή στην Αράχωβα θα πρέπει να συνδυαστεί με την γευστική περιήγηση στα προϊόντα που προκύπτουν από τη τοπική γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ανέκαθεν η Αράχωβα ήταν γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, το παραδοσιακό στρογγυλό τυρί φορμαέλα που έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, τη μυζήθρα τις χυλοπίτες και τον τραχανά των οποίων η ξεχωριστή γεύση οφείλεται στο άριστης ποιότητας γάλα από ζώα που βόσκουν στις κατάφυτες πλαγιές του Παρνασσού. Εξίσου αξιόλογα είναι το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι που αρκετά συχνά κοσμούν το Αραχωβίτικο τραπέζι αλλά και το ελαιόλαδο και το κρασί που παρά τη μείωση της συνολικής παραγωγής, συνεχίζουν να διατηρούν την δεδομένη υψηλή ποιότητα τους.
Παγκόσμια φήμη...
    Η Αράχωβα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης σημαντικών ανθρώπων παγκοσμίου βεληνέκους: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παρέα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλλας, οι Μπίτλς, Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία, ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη , η Μις Υφήλιος Κορίνα Τσοπέη, η Τζάκι Κένεντι και τόσοι άλλοι έχουν αφήσει το στίγμα της παρουσίας του.

Χρήσιμες πληροφορίες....
     Η επίσκεψη στην Αράχωβα, μπορεί να συνδυαστεί με βόλτα στο πασίγνωστο Μαντείο των Δελφών, ή στις κοντινές περιοχές (Ιτέα, Γαλαξιδί, Άμφισσα)
Ζεστά ρούχα οπωσδήποτε, γιατί το κρύο είναι αρκετά τσουχτερό.
Έστω και αν το σκι δεν είναι χόμπυ όλων, ένας απολαυστικός καφές στο χιονοδρομικό κέντρο είναι όμορφη εμπειρία.
Προσοχή στην οδήγηση γιατί η ομίχλη είναι συχνό φαινόμενο και δυσκολεύει οδηγούς και πεζούς.
Καλή
διασκέδαση!!!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή