Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΚΑΙΡΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

443 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΚΑΙΡΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΚΑΙΡΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

 Ταξιδεύουμε στο ΚΑΙΡΟ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη... Κάθε ταξίδι έχει τα δικά του χρώματα και σίγουρα αφήνει στο μυαλό χιλιάδες αναμνήσεις. Αφήνει εικόνες που δεν έχουν κανένα κοινό με την καθημερινότητα, απλά ακόμη και με το πέρασμα του χρόνου μένουν ανεξίτηλες. Εικόνες πολύχρωμες, διαφορετικές, σκονισμένες, γοητευτικές. Το βουϊτό του πλήθους τις ξαναζωντανεύει και δημιουργεί την ανάγκη επιστροφής   έστω και νοερά,  στη πόλη που συνεπήρε το μυαλό!!!

 Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στο ΚΑΙΡΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Την ονομάζουν «πόλη των 1000 μιναρέδων», «μητέρα του κόσμου» για τους Άραβες και είναι η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής. Βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου και ιδρύθηκε το 10ο αίωνα μ.Χ.  Το Κάϊρο (στα αραβικά Αλ-Καχίρα, δηλαδή «Νικητής»), πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι σίγουρα μία πόλη που μαγνητίζει τον ταξιδιώτη και τον «παραδίδει» στο ανατολίτικο παραμύθι.
Λίγη ιστορία...
Η πόλη ιδρύθηκε από το Φατιμίδη στρατηγό Τζάουχαρ το 969 μ.Χ, κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Από το 13 έως το 16 αιώνα υπό την κυριαρχία των Μαμελούκων γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής.  Η κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1517 σήμαινε την αρχή της παρακμής. Το 1798 καταλήφθηκε από το Μέγα Ναπολέοντα για 3 χρόνια και από το 1822 ως το 1922 βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο.
Πρώτα απ’ όλα μόρφωση... πολιτισμός και τέχνη...
Όλα τα μουσεία είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 09.00 έως τις 18.00 και έχουν εισιτήριο εισόδου. Κάθε Παρασκευή κλείνουν από τις 11.00 έως τις 13.00.
Το Αιγυπτιακό Μουσείο (www.egyptianmuseum.gov.eg)  είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα δεν μπορεί να το εξερευνήσει κάποιος με μία μόνο επίσκεψη. Φιλοξενεί ιστορία τριών χιλιετιών. Άνοιξε στις αρχές του 20ού αιώνα, έχει πάνω από 120.000 ευρήματα από την προϊστορική μέχρι την ελληνορωμαϊκή περίοδο, τη  συλλογή του Τουταγχαμών και τη προτομή της Νεφερτίτης.
Τα μουσεία ΜΠΕΪΤ ΑΣ –ΣΕΝΑΡΙ, ΚΟΠΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΧΑΛΙΛ, ΟΥΙΚΑΛΑ ΑΛ ΓΚΟΥΡΙ ΚΑΙ GAYER αποτελούν μεγάλη έκπληξη διότι κρύβουν ανεκτίμητους θυσαυρούς ευρωπαϊκής τέχνης και αιγυπτιακής ιστορίας.
Άξια βέβαια προσοχής είναι τα τέμενη και οι μιναρέδες. Γιγάντιες αψίδες, πολεμίστρες και απίστευτα αραβουργήματα βρίσκονται σε όποια γωνιά και αν κοιτάξει κάποιος.
Ξεχωρίζει το Τέμενος του ΙΜΠΝ ΤΟΥΛΟΥΝ με το υπέροχο ξύλινο εσωτερικό θόλο, την τεράστια αυλή του και τους στολισμένους διαδρόμους από περίτεχνες αψίδες. Από το πανύψηλο μιναρέ του η θέα του Καϊρου είναι εκπληκτική.
Το μεγαλύτερο όμως από όλα είναι το Τέμενος του Σουλτάνου XASSAN και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη.Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και είναι οικοδομημένο σε σχήμα σταυρού με μια τεράστια τετράγωνη αυλή στο κέντρο. Σε κάθε πλευρά της υπάρχει και μια επιβλητική είσοδος με θόλο που οδηγεί σε μεντρεσέ (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο).
Το Αιγυπτιακό κέντρο πολιτισμού και τέχνης ολοκληρώνει τον κύκλο της μάθησης. Ένας όμορφος πολιτιστικός χώρος που σκοπός του είναι η διαφύλαξη της μουσικής και των παραδόσεων της Αιγύπτου.  Δύο φορές την εβδομάδα συνήθως Τρίτη και Τετάρτη διοργανώνονται μουσικές βραδιές με παραδοσιακά όργανα (www.egyptmusic.org). 
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Έχει χτιστεί τον 12ο αιώνα από τον ηγέτη της Αιγύπτου Σαλαντίν για  να οχυρώσει την πόλη από το καταστροφικό μένος των Σταυροφόρων και «επιβλέπει» όλο το Κάϊρο από ένα λόφο. Πίσω από τα τείχη της υπάρχουν πανύψηλοι μιναρέδες και οι αργυροί τρούλοι του μουσουλμανικού τεμένους του Μοχάμεντ Άλι.
Πυραμίδες ...Ήχος και Φως...
Οι πασίγνωστες σε όλους Πυραμίδες, όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν αποτελούν τμήμα της ιστορίας του Καΐρου. Απλά έτυχε να χτιστεί δίπλα σε αυτές.
Οι Φαραώ του Αρχαίου Βασιλείου τις έχτισαν ως ταφικά μνημεία. Η μεγαλύτερη χτίστηκε για τη σορό του Φαραώ Χέοπα, η μεσαία για του γιού του Χεφρήνου και η τρίτη για του εγγονού του Μυκερίνου. Μπροστά από την Πυραμίδα του Χεφρήνου βρίσκεται ο «τρομακτικός» φύλακας του χώρου , η Σφίγγα. Η μορφή της, ένα άγαλμα τεραστίων διαστάσεων με κεφαλή ανθρώπου και σώμα λιονταριού, πραγματικά τρομάζει τον επισκέπτη.
Αξίζει μία πρωϊνή  επίσκεψη, για την απαραίτητη ξενάγηση, για μία βόλτα με τις περιβόητες καμήλες, για ιππασία με τα υπέροχα άλογα,  αλλά και μία βραδυνή επίσκεψη για τις παραστάσεις Ήχος και Φως,  κατά τις οποίες ακούγονται αφηγήσεις για την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου και οι πυραμίδες είναι  φωταγωγημένες υπέροχα.
ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ
Ουσιαστικά πρόκειται  για νεκροταφείο αλλά είναι κατάμεστο από ανθρώπους πρωί βράδυ.
Αποτελεί τόπο γεμάτο ζωή, καθώς οι τάφοι έχουν καταληφθεί από φτωχούς, στην προσπάθειά τους να βρουν στέγη στο πυκνοκατοικημένο Κάϊρο. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια της πόλης.
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ AΛ-ΑΖΧΑΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΕΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ
Το πάρκο Αλ-Αζχάρ είναι κατάμεστο από πανύψηλους φοίνικες, πολύχρωμους οπωρώνες, καταγάλανες λιμνούλες και πανέμορφα κανάλια.  Είναι μία πραγματική όαση στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί το περίφημο εστιατόριο Citadel View Studio Misr με υπέροχα αιγυπτιακά εδέσματα και πανοραμική θέα.
Μοναδική εμπειρία είναι μία βόλτα με φελούκα στο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της γης. Είναι το τυπικό αιγυπτιακό πλοιάριο και προσφέρει μέχρι και τα πιο τρελά πάρτυ ... εν πλω(www.nilefelucca.com).
ΏΡΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ
Το ΧΑΝ ΑΛ ΧΑΛΙΛΙ είναι το πιο γνωστό παζάρι της Ανατολής. Εκτός από τα αντίγραφα των Πυραμίδων ή της Σφίγγας, άξια προσοχής είναι τα φιαλίδια και οι μπάλες από φυσητό μπλέ ή πράσινο γυαλί. Υφάσματα, μπαχαρικά, βότανα, φυλαχτά, γούρια και χίλια δύο άλλα «μεθούν» τον ταξιδιώτη.
Όποιος ενδιαφέρεται για μεταξωτά ή για χαλιά από τρίχα καμήλας θα πρέπει να επισκεφτεί την περιοχή της Αλ Γκουρίγια. Βασική προϋπόθεση για κάθε αγορά είναι η τεχνική του παζαρέματος, που τις περισσότερες φορές οδηγεί στη μείωση των τιμών κατά 50%.
Διασκέδαση, bar και café..
Μέσα στο λαβύρινθο των στενών κοντά στην Πλατεία Midan Hussein βρίσκεται το πασίγνωστο EL FISHAWI.  Το όνομα του σημαίνει καθρέφτης και έχει υπέροχη διακόσμηση από αντίκες παλιές φωτογραφίες, τεράστιους καθρέφτες. Είναι το διασημότερο αιγυπτιακό καφενείο και προσφέρει καφέ, τσάϊ και φυσικά ναργκιλέ (σίσα).
Το LE CLUB HELLENIQUE, η παλιά Ελληνική Λέσχη, βρίσκεται στη πλατεία Τααλάτ Χαρμπ και έχει αποικιακό στυλ.
Το Sequoia αποτελεί την κορυφή στη  βραδινή διασκέδαση της πόλης. Ναργιλέδες, «αφράτες» μαξιλάρες, εξαίσιο φαγητό, oriental ήχοι αναβιώνουν τις χίλιες και μία νύχτες.
H GEZIRA το πιο γνωστό από τα δύο μεγαλύτερα νησιά στο Νείλο. Φιλοξενεί εκτός από πολλές πρεσβείες και ευρωπαϊκές κατοικίες, τα καλύτερα εστιατόρια,  bars, την Όπερα και τον Πύργο του Καΐρου.

Το ABOU EL SID (www.abouelsid.com) είναι το πιο  διάσημο εστιατόριο του Καΐρου και βρίσκεται στην συνοικία Zamalek. Φημίζεται για  την παραδοσιακή ανατολίτικη σπεσιαλιτέ molokheya (παχύρευστη σούπα) και παρουσιάζει μία ρετρό ατμόσφαιρα με πολυτελέστατα έπιπλα. 
Μικρές συμβουλές... μεγάλης αξίας...
Παντού υπάρχουν καροτσάκια που πωλούν σνακ όπως αραβική πίτα με λουκάνικα, κόσαρι, χόμους και άλλα. Σίγουρα είναι πεντανόστιμα, όχι όμως και πεντακάθαρα.
Πάντοτε νερό εμφιαλωμένο και έλεγχος ότι το μπουκάλι είναι σφραγισμένο.
Προσοχή στην ενδυμασία, και οι γυναίκες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα μεγάλα ντεκολτέ.
Αν ταξιδεύουν γυναίκες μόνες χρειάζεται λίγη προσοχή. Δεν χρειάζονται πολλές οικειότητες και στο μετρό το πρώτο βαγόνι είναι αποκλειστικά για εκείνες.
Όπου και αν βρεθεί κάποιος το φιλοδώρημα (μπαχσίς) είναι σχεδόν υποχρεωτικό.
Την περίοδο του Ραμαζανίου οι πιστοί μουσουλμάνοι αποφεύγουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου κάθε υλική και σαρκική απόλαυση. Λίγη προσοχή στο δημόσιο κάπνισμα αυτές τις ώρες δεν βλάπτει.
Οι μετακινήσεις στο Κάϊρο δεν έχουν και την καλύτερη φήμη. Το καλύτερο μέσο είναι το μετρό και τα ταξί.
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις με την Egypt air και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Το επίσημο νόμισμα είναι η αιγυπτιακή λίρα.
Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε μεγάλα ξενοδοχεία και καταστήματα, όχι όμως και στις παραδοσιακές υπαίθριες και στεγασμένες αγορές.
Η καλύτερη εποχή για να ένα ταξίδι στο Κάιρο είναι από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου.
Χρειάζεται διαβατήριο και  visa για την είσοδο στη χώρα.
Η Ελληνική πρεσβεία βρίσκεται στην οδό 18 Aisha El Taymoureya, Garden city. Τηλέφωνο 002027950443 &  002027955915.
Ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν πολύ όμορφα ταξίδια.
Καλό ταξίδι...


Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4253 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή