Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

426 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξιδεύουμε στην ΠΑΤΜΟ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...

Η μυρωδιά από τους ευκάλυπτους, που έχουν φυτευτεί από την εποχή της ιταλικής κατοχής, ο ήλιος που μοιάζει να λάμπει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος, το γαλάζιο της θάλασσας που μαγεύει στο κάθε κοίταγμα, είναι κάποια από τα στοιχεία που δημιουργούν μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Κάθε σημείο είναι μία «Αποκάλυψη» και αυτό είναι που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη περισσότερο.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
 
Η Πάτμος ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι γνωστή σε όλους για τα κρυστάλλινα νερά της , την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της, αλλά ιδιαίτερα για την θρησκευτική της ιστορία. Αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα συνδεόμενα μεταξύ τους από δύο ισθμούς και το έδαφος είναι βραχώδες, ηφαιστειογενές και απότομο, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (270 μ.) που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Αποκαλυπτική ....ιστορία

Σύμφωνα με το μύθο, η Πάτμος βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας  και ήταν ορατή μόνο όταν η θεά Σελήνη έλαμπε από πάνω της. Ένα βράδυ, η Άρτεμη πρόσεξε το νησί που γυάλιζε κάτω από το νερό, το ερωτεύτηκε και θέλησε να το κάνει δικό της. Με τη βοήθεια του Απόλλωνα και του Δία, ο Ποσειδώνας έδωσε τη έγκριση του για να ανέβει το νησί στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο θεός Ήλιος το ζέστανε  με τις ακτίνες του.
Κατά τη θρησκευτική ιστορία έγινε γνωστή από τον 1ο αιώνα λόγω ότι ήταν τόπος εξορίας για δύο χρόνια του Ιωάννου του Θεολόγου, μαθητή του Ιησού. Βρισκόμενος στη σπηλιά της Αγίας Άννας έγραψε το «Ευαγγέλιο» (πιθανώς) και την «Αποκάλυψη».
Το 1088 ο μοναχός  Χριστόδουλος ο Λατρηνός, ζήτησε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό να του παραχωρηθεί όλο το νησί, , για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή. Το 1207 περιήλθε στους Βενετούς και το 1461 ο πάπας έθεσε την Πάτμο υπό την προστασία του.
Όταν το 1522 ξεκίνησε η περίοδο της  τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί επέτρεψαν στη μονή να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Από τον 16ο αιώνα και μετά υπήρχε μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Τον 18ο αιώνα η ίδρυση της Πατμιάδος σχολής από τον Μακάριο Καλογερά,  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του έθνους.
Από το 1832 έως το 1947 η Πάτμος ανήκε στους Ιταλούς, στους Γερμανούς και στους Άγγλους. Στις 7 Μαρτίου του 1948 ενώθηκε επίσημα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιερή.... ξενάγηση

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Θυμίζοντας βυζαντινό κάστρο στην κορυφή του λόφου της Χώρας, δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος μόλις επισκεφτεί την Πάτμο.
Το ύψος της μονής ξεπερνά τα 15 μέτρα και η κεντρική εσωτερική αυλή είναι στρωμένη με βότσαλα και πέτρες. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται ένα μεγάλο πιθάρι που μοιάζει με πηγάδι και χρησίμευε για την αποθήκευση κρασιού, ενώ τώρα περιέχει άγιο νερό. Κάποια μέτρα πιο πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα (ο «δολοφόνος») απ’όπου οι μοναχοί έχυναν στους εισβολείς καυτό λάδι, νερό και  μολύβι για να προστατέψουν την μονή. Ο Όσιος Χριστόδουλος την έχτισε  σαν κάστρο, για να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού, διότι πάντα κατέφευγαν πίσω απο τους τοίχους της όταν οι καλόγεροι χτυπούσαν τις καμπάνες για να τους ειδοποιήσουν για τον ερχομό πειρατών.
Μέσα στο μοναστήρι βρίσκονται τα εκκλησάκια Όσιος Χριστόδουλος ( όπου φυλάσσονται τα λείψανά του),  Αγ. Νικόλαος,  Αγ. Ιωάννης ο Βαπτιστής, Αγ. Βασίλειος, Τιμίου Σταυρού, Άγιοι Πάντες και το εκκλησάκι της Παναγίας με υπέροχες τοιχογραφίες που  χρονολογούνται από το 12ο αιώνα κι έπειτα.
Στο μουσείο της Ιεράς μονής  (η τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι 6 ευρώ) υπάρχει μία εκπληκτική συλλογή από εικόνες, ασημένια και χρυσά αντικείμενα, ράσα ραμμένα με ασημένιες και χρυσές κλωστές, πρωτότυπα χειρόγραφα της Βίβλου.  Στη  βιβλιοθήκη (δεν είναι ανοιχτή για το κοινό) υπάρχουν  περισσότερα από 3000 τυπωμένα βιβλία, 900 χειρόγραφα και 13000 έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1073. Το υπόλοιπο μοναστήρι αποτελείται από δύο θησαυροφυλάκια, τα κελιά των μοναχών, αποθήκες, αίθουσα συσκέψεων και δωμάτιο έρευνας με νέα βιβλία και περιοδικά.
Καθημερινά 08:00-13:00 και 14:00-16:00 Τηλέφωνο: 22470 20800
Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Είναι ένα μοναστήρι καλογραιών στη Χώρα που ιδρύθηκε το 1607 από τον Παρθένιο Παγκώστα, Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Σκοπός ήταν  να λειτουργεί ως καταφύγιο για χήρες, ορφανά και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες και μία από αυτές είναι η θαυματουργήτοιχογραφία της Παναγίας Ελεούσας. Το καλοκαίρι του 2007 εγκαινιάστηκε ένα μικρό μουσείο με πολύτιμα ιερά σκεύη της Μονής.
Η Ιερά Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 08:00 έως τις 12:00 π.μ και από τις 17:00 έως τις 19:30 μ.μ. (εκτός απογεύματα Σαββάτου). Τηλέφωνα 22470 31256 & 32092.
Μονή καλογραιών του Ευαγγελισμού
Στο νοτιοδυτικό πλευρό της Χώρας, σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τη στάση του λεωφορείου και με πανοραμική θέα προς στον Κόλπο των Κήπων, βρίσκεται η μονή των καλογραιών του Ευαγγελισμού. Αρχικά ήταν μικρό εκκλησάκι και το 1613, ο Νικηφόρος ηγούμενος από το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη, το ανακαίνισε και το αφιέρωσε στον Λουκά τον Ευαγγελιστή. Φιλοξενεί περισσότερες από 40 καλόγριες που ασχολούνται με την κηπουρική, τη μελισσοκομία και το βυζαντινό κέντημα με μια τεχνική που ονομάζεται «σπίθα».  (Καθημερινά 08:00-13:00 και 14:00-16:00. Τηλέφωνο: 22470 31276)
Το σπήλαιο και το μοναστήρι της Αποκάλυψης
Ο Ιωάννης ο Θεολόγος, έμεινε στην Πάτμο εξόριστος μαζί με τον μαθητή του Πρόχωρο για 18 μήνες. Έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης την «Αποκάλυψη» το 95 μΧ.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Το σπήλαιο της Αποκάλυψης πρόκειται για μια κοιλότητα μέσα στη γη όπου ο Απόστολος είχε ένα θεϊκό όραμα έπειτα από το οποίο έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, υπαγορεύοντάς  το στον Πρόχωρο.  Ο Θεός αποκαλύφθηκε στον Ιωάννη, πατώντας στο έδαφος, έτσι το μέρος θεωρείται Θεοβάδιστο και αποκαλείται συχνά Ιεροσόλυμα της Μεσογείου. Το πέτρωμα του σπηλαίου ονομάζεται τραχείτης και προέρχεται από τα βαθύτερα στρώματα της γης. Στην οροφή του σπηλαίου υπάρχει ένα τριπλό ρήγμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την παρουσία του Θεού.
Το μοναστήρι που βρίσκεται το σπήλαιο αποτελείται από την εκκλησία της Αγίας Άννας (χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο και έδωσε το όνομα της μητέρας της Παναγίας),  τον Άγιο Αρτέμιο και ένα κεντρικό χώρο που θυμίζει παραδοσιακό δωμάτιο της Χώρας.
(Τηλέφωνο: 22470 31276)

Ηρεμία….θάλασσα…μαγεία…

Η παραλία του Κάμπου, η πιο δημοφιλής του νησιού, έχει κυρίως άμμο και βότσαλα και την προτιμούν ιδιαίτερα οι οικογένειες επειδή η θάλασσα είναι ρηχή και σχετικά ζεστή. Είναι ευχάριστη ακόμα και όταν φυσάει, διαθέτει καφετέριες, ταβέρνες και προσφέρεται για κάθε θαλάσσιο σπορ.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Το λιβάδι του Ντελαποθητού, μισή ώρα με τα πόδια από τη στάση του Κάμπου, βρίσκεται σε ένα γραφικότατο κόλπο, με γαλήνια νερά, μικρά χαλίκια και άμμο. Απέναντι από την παραλία υπάρχει το νησάκι του Αγίου Γεωργίου με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Σε απόσταση δύο μόνο χιλιομέτρων από το λιμάνι της Σκάλας βρίσκεται η  αμμώδης παραλία του Μελογιού,  δημοφιλής σε όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο και υπάρχει και το κάμπινγκ του νησιού.
Στο Αγριολίβαδο, τα νερά είναι ρηχά και ζεστά  και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Θέκλας.
Στη Ψιλή Άμμο η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια ή με καΐκι και όταν φυσάει τα κύματα φτάνουν μέχρι και ενάμιση μέτρο.  Αν και δεν επιτρέπεται ο γυμνισμός, η παραλία είναι χωρισμένη στα δύο και το πιο απόμερο σημείο ανήκει στους γυμνιστές.
Η οργανωμένη παραλία της Πέτρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «περίεργη». Ακόμη και σήμερα λειτουργούν οι χειροποίητες σκάλες και η δεξαμενή του νερού, από την εποχή του Οσίου Χριστόδουλου.  Νοτιότερα σε συνέχεια της παραλίας βρίσκεται το Πλακί δημοφιλής στους γυμνιστές !!!
Η πιο κρύα θάλασσα σε όλο το νησί είναι στη Βαγιά. Βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την Σκάλα και θεωρείται από τις πιο ήσυχες.
Η Λάμπη, που το όνομα της το πήρε από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στις πέτρες και στα καταγάλανα νερά, είναι γνωστή για τα πολύχρωμα σπάνια βότσαλα.  Εδώ υπάρχουν απομεινάρια του παλιού κτίσματος Πλατύς Γιαλός και της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του 16ου αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά ιερά του νησιού.
Στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο κόλπος του Γροίκου. Τα νερά του είναι πραγματικά κρυστάλλινα και στις κακοκαιρίες προστατεύεται από το Τραγονήσι  που βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο.

«Τα ακριβά αρώματα…πάντα σε μικρά μπουκαλάκια»

Η Πάτμος μπορεί να είναι ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αλλά ποτέ δεν έχει στερήσει από τους επισκέπτες της την ευχαρίστηση. Είναι σίγουρο ότι οι απανταχού καλοφαγάδες θα ενθουσιαστούν με τα  φαγητά της.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΠΑΤΜΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Κατσίκι καπαμά (κοκκινιστό με πατάτες), γεμιστά, μουσακάς, ρεβύθια με μελιτζάνες, χταπόδι κρασάτο με γλυκοπατάτα, χταποδοπίλαφο, πίτες, παστά, φρέσκα θαλασσινά, ψάρια και οστρακοειδή μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, συνοδευόμενα από κρασί ή ούζο. Απαραίτητη στο τέλος μια «γλυκιά» πινελιά από παραδοσιακά αμυγδαλωτά, ή τηγανιτές δίπλες, ή πουγκιά με ζάχαρη άχνη. 

Χρήσιμες συμβουλές….

Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας στο λιμάνι της Σκάλας, υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού για νερό και καύσιμα.
Το νησί διαθέτει ταξί και λεωφορεία με τακτικά δρομολόγια για όλες τις περιοχές. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για ενοικίαση αυτοκινήτων ή δίτροχων.
Όμορφη εμπειρία μία επίσκεψη στα γειτονικά νησάκια Μαράθι, Αρκοί, Αγαθονήσι και στους Λειψούς.
Χρήσιμα τηλέφωνα: ΤΑΞΙ 2247031225, ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 2247031231, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2247031303, ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2247031557.
Δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Πάτμο καθημερινά από την πύλη Ε1. Διάρκεια ταξιδιού περίπου 7 ώρες με τη Blue Star Ferries  και 10 ώρες με την ΑΝΕΚ και την ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ.
Η Πάτμος είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα.
Ο Νιπτήρας, το στόλισμα του Επιταφίου, η Ανάσταση, θα γοητεύσουν απόλυτα τον επισκέπτη και θα του αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

“Εγενόμην εν τή νήσο τη καλούμενη Πάτμω...”


Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 5168 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή