Τα φυτά σκέφτονται; Αρθρο που θα σου λύσει κάθε απορία.

296 Views
Τα φυτά σκέφτονται; Αρθρο που θα σου λύσει κάθε απορία. Τα φυτά σκέφτονται; Αρθρο που θα σου λύσει κάθε απορία.

 Έχετε αναρωτηθεί… αν σκέφτονται τα φυτά μας;; Απαντά και εξηγεί η Φυσικός Λία Καραμπατέα. Κοντεύει να βγει και ο Απρίλιος και ναι, επιτέλους έχουμε μπει στην Άνοιξη! Ο καιρός φαίνεται να μαζεύει τα χειμωνιάτικά του στο πατάρι μια και καλή. Και φυσικά, Άνοιξη τι σημαίνει; Ναι ναι έρωτες και λοιπές ρομαντσάδες αλλά και… πολλά ανθισμένα λουλούδια και φυτά παντού γύρω μας.

Τα φυτά σκέφτονται; Αρθρο που θα σου λύσει κάθε απορία.
Και ερωτώ: Έχετε αναρωτηθεί αν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν τα φυτά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε και εμείς;
Και απαντώ κιόλας…
Όχι μόνο μπορούν, αλλά ίσως και να μας βάζουν τα γυαλιά! Έχει πλέον πάνω από 200 χρόνια, που διάφορες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας άρχισαν να προβληματίζονται σχετικά με τη νοημοσύνη, συμπεριφορά αλλά και ευαισθησία που διαθέτουν ενδεχομένως τα φυτά. Ένα από τα πρώτα «πειράματα» που επιβεβαίωσε αυτές τις υποψίες/θεωρίες ήταν κάτι το αυτονόητο σήμερα: η θετική και αρνητική ανταπόκριση ενός φυτού όταν του ρίξεις λίπασμα και δηλητήριο αντίστοιχα. Αυτό και μόνο δείχνει ότι τα φυτά βρίσκουν τον τρόπο να αντιδρούν στα ερεθίσματα που τους δίνουμε.
Όταν ξεκίνησαν να εξελλίσσονται λοιπόν αυτές οι θεωρίες άρχισε να γίνεται λόγος όχι μόνο για τυχούσα νοημοσύνη αλλά και μνήμη των φυτών!! 
Σαφέστατα ένα φυτό δε διαθέτει ανθρώπινο εγκέφαλο, οπότε τα πειράματα και οι μελέτες για να διαπιστωθεί αν όντως έχει «προσωπικότητα» ένα φυτό είναι περίπλοκες και πολλά λεγόμενα είναι ακόμη και σήμερα σε θεωρητικά επίπεδα.
Ένα φυτό αντιδρά στα ερεθίσματα που δέχεται λοιπόν.
Βέβαια όχι έτσι απλά, αφού θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει αρκετές παραμέτρους του περιβάλλοντος ώστε να επιβιώσει. Με απλά λόγια όμως, «ανταπόκριση» σημαίνει «επικοινωνία». Το φυτό ξέρει να διαχωρίζει τις σχέσεις του ως προς το αν αυτές έχουν να κάνουν με έντομα, παράσιτα, εχθρικό περιβάλλον, ανθρώπινη (καλή ή κακή) παρέμβαση κ.ο.κ. Είναι γεγονός πως συχνά φυτά που αντιλαμβάνονται ότι απειλούνται, εκκρίνουν τοξικές ουσίες από τα άκρα τους. Όταν επίσης, για παράδειγμα, αντιληφθούν την παρουσία δεύτερου φυτού στον κοντινό τους χώρο, αν «νιώσουν» ότι ο χώρος είναι επαρκής για την ανάπτυξη και των δυο, θα παραμερίσουν τις ρίζες τους ώστε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους να καλύπτουν τις ανάγκες και των δυο.
Αν πάλι ο χώρος δεν είναι επαρκής, θα επιζήσει ο «ισχυρότερος»!


Μα ακόμη και από την καθημερινότητά μας αναλογιζόμενοι, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που μας εκδηλώνουν την ύπαρξη της «σκέψης» των φυτών. Όταν ένα φυτό χρειάζεται ήλιο για την ανάπτυξή του, ανάλογα με το πού θα το τοποθετήσουμε, με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να στρέφει το φύλλωμά του προς την πλευρά που θα δέχεται το περισσότερο φως ή εναλλακτικά, τα φύλλα του θα πάρουν τέτοια θέση ώστε να φωτίζονται όσο το δυνατόν όλα.
Όταν ένα δέντρο «νιώσει» ότι αρχίζει και λιγοστεύει το νερό που του δίνει το έδαφος, θα «αμυνθεί» για να επιβιώσει, ρίχνοντας κάποια από τα φύλλα του ώστε να μειώσει και την ανάγκη του για νερό.
Σχεδόν μαγικό, έτσι…;
Και πάμε σε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Από μικρά παιδιά, όταν μαθαίνουμε τη βασική δομή ενός φυτού (ποτέ δεν μπορούσα να αποστηθίσω αυτές τις ορολογίες, χλωροφύλλη και φωτοσύνθεση και άλλα τόσα που τότε μου φαίνονταν απλά καλές επιλογές λέξεων για το παιχνίδι της κρεμάλας!), μαθαίνουμε ότι τον κύριο ρόλο σε κάθε φυτό παίζει η ρίζα. Είναι αυτή που το τροφοδοτεί, που ελέγχει τις λειτουργίες του, που το «πληροφορεί» για τους κινδύνους, για κάθε νέα συνθήκη στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί το φυτό. Υπάρχει λοιπόν και ένα είδος κληρονόμησης – κληροδότησης όλων αυτών των γνώσεων/χαρακτηριστικών, που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί.
Το φυτό έχει μνήμη.
Δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη πολλές λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας αυτού του μηχανισμού, όμως και μόνο το ότι το φυτό «αντανακλαστικά» θα προσαρμοστεί σε όποιες συνθήκες το βάλεις, υποδηλώνει μνήμη. Κάποιες φορές δεν θα τα «καταφέρει», και αυτό δείχνει είτε νεαρό φυτό το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του είτε σφάλματα στη μνήμη του φυτού. Βέβαια, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ένα φυτό σε οποιαδήποτε συνθήκη πάντα θα παίξουν ρόλο και άλλες παράμετροι, όπως περιβαλλοντικές συνθήκες, «γειτονικό» περιβάλλον, ανθρώπινη παρέμβαση κλπ.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι κοντά σε όλες τις άλλες μελέτες που έχουν γίνει για το εν λόγω θέμα, έχουν υπάρξει κατά καιρούς και αρκετές θεωρίες για την αντίδραση των φυτών σε ήχους.
Επιστήμονες ισχυρίζονται πως κάνει καλό να μιλάμε στα φυτά, ενώ έχουν γίνει και πειράματα σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται σε ακούσματα μουσικής.
Τοποθετούνται κοντά σε ηχεία τα οποία παίζουν συγκεκριμένες μουσικές.
Τα φυτά λοιπόν, φαίνεται να έχουν μια αδυναμία στην κλασική μουσική, καλή είναι και η τζαζ ενώ απομακρύνουν τα φύλλα τους από τα ηχεία όταν ακούν ροκ!!! Μία Αγγλίδα βιολόγος (Linda Long) υποστήριξε πως τα φυτά μπορούν να παράγουν και τα ίδια μουσική! Αντιστοιχίζοντας τα συστατικά των αμινοξέων τους σε νότες, έκανε πράγματι την πρωτεϊνική τους ακολουθία μελωδία με συγκεκριμένο σκοπό!!!
Ελπίζω λοιπόν με το σημερινό κείμενο, να σας έγινε ίσως  ακόμη πιο χαριτωμένη και ενδιαφέρουσα η Άνοιξη.
Όπως λέει άλλωστε και ένα αγαπημένο τραγούδι: «…Θα είμαι εδώ, τα ανέλπιστα πάντα να περιμένω, κάθε καινούρια Άνοιξη κατάπληκτος… κατάπληκτος να μένω…»!
Φωτογραφίες: http://cdn.zmescience.com , http://www.thegreenhead.com

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή