Στη Δύση του 2013. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

351 Views
Στη Δύση του 2013. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας. Στη Δύση του 2013. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

Στη Δύση του 2013.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

     Κάτω από ένα γιορτινό τοκετό που η Αθήνα θαρρεί πως ζει, φέγγουν ψήγματα κοινωνικής αρρυθμίας. Στον κόσμο τον πολύ που τρέχει για τα τελευταία ψώνια, ψάχνοντας μια ξεχωριστή ελπίδα χαράς στο άψυχο σώμα κάθε δώρου. Σε αυτόν που τοποθετεί ακόμη ένα λίθο στην δεξιά του πλάτη δίδοντας και προσμένοντας χαρά. Σε όλους που τώρα γελάνε ή κλαίνε και σε αυτούς που περιμένουν το νέο έτος να τους φέρει καλύτερα νέα. Οι άστεγοι και οι ψυχικά-σωματικά μόνοι. Οι λογής φερέοικοι των κοινωνικών στρωμάτων που δίδουν τάχα όραμα και πορεία πλεύσης. Οι πολιτικοί των μιζών και οι καλλιτέχνες της μόστρας, το είπε ξεκάθαρα κάποτε ο Gil Scott-Heron The Revolution Will Not Be Televised. Για όλους εμάς που η αλληλεπίδραση των πάντων συνωμοτεί για το καθημερινό μενού των αισθήσεων, μας ρωτάω αν έχουμε ρότα ή τάχα πάμε δεξιά και ζερβά αδυνατώντας να κάνουμε κάτι άλλο.
     Πόση ανθρωπιά παραμονεύει κοντά μας; Μέσα σε αυτά τα γκρι κελιά της λερωμένης αστικής λαίλαπας αναπνέει το δοχείο ζωής; Η αλήθεια είναι ότι ανθρωπιστικά ίχνη θα βρεθούν παντού. Ο πάγος των αρκτικών περιοχών μας δίδει απλόχερα στοιχεία να μελετήσουμε το παρελθόν διότι συχνά κάτω από την επιφάνεια βρίσκουμε το πράσινο έδαφος, τα κλειδιά των επικείμενων λύσεων. Τίποτε δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, με ακούς; Τίποτε.
       Ακούγετε το The Fox In The Snow από Belle And Sebastian και γλυκά απομακρύνονται τα σιχαμερά χάδια της απαισιοδοξίας. Υπάρχει ανθρωπιά αρκεί να την βρούμε, να την νοιώσουμε μέσα μας, μου λέω. Σήμερα συνάντησα το φίλο Β.Π. κοντά στο χωριό όπου μεγάλωσα. Το φιλί ήταν εγκάρδιο και οι λέξεις ζεστές όπως οι ιαματικές μας πηγές. Αυτό που αγαπάμε περισσότερο δεν πρέπει να κάνουμε; μου είπε και συνέχισε, παίρνω καμιά μέρα την κιθάρα με ένα ενισχυτάκι και αράζω στις 6 το πρωί στην παραλία. Αυτό που αγαπάμε περισσότερο είπε και μέσα μου όλα άσπρισαν.
      Η συνειδητοποίηση της φράσεως με έκανε να την προφέρω μέσα μου συνέχεια σαν πασχαλινή προσευχή και αμέσως λέω για όλα αυτά που αγαπάω. Αμέσως θα κάνω πράγματα γι' αυτά που αγαπάω. Πόσο εύκολη φράση και πόσο δύσκολα να την πεις σε κάποιον έτσι ώστε να καταλάβει τι εννοείς; Οι προτάσεις που έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι πιο απλές. Στο All You Need Is Love, από αυτούς που έμαθα στα 10 μου χρόνια και έκτοτε δεν τους έχω βαρεθεί ούτε μία μέρα, αυτό διακυβεύεται. Πόσο πιο απλά να το θέσουν.
       Η πράξη της σκέψεως κάτι λέει μέσα μου. Από έξω μου ακούγονται μεταμεσονύχτια περιπολικά που ξυπνούν την κουρνιασμένη νύχτα, μα το μέσα μου είναι αυτό που με καίει. Θυμήθηκα το New York City Cops από Strokes, έτσι ήρθε σαν μια φευγαλέα σκέψη τώρα με τις σειρήνες. Θέλω να το κάνω να νοιώθει καλύτερα, το μέσα μου πάντα, να απολαμβάνει τις στιγμές ζωής. Να αγαπάει αυτό που κάνει περισσότερο και να μην ξεχνάει το στόχο του. Αυτό που από πιτσιρικάς έβαζε για ορίζοντα και αν μπορέσει να δει πέρα από αυτόν. Εσύ νύχτα έχεις τόσο φως. Τύφλωνέ με νύχτα και άνοιξε μου και άλλο τα μάτια. Λουσμένο στα όνειρα με έχεις, άσε με να τα ζήσω.
      Κάποτε, πάνε χρόνια (και κλείνω), ήρθε στα χέρια μου ένα άλμπουμ. Λέγετε No More Shall We Part από Nick Cave And The Bad Seeds. Οι βραδιές που έχω περάσει με αυτό το δίσκο είναι υπερβολικές θα έλεγα. Λίγες μέρες πριν βγήκε από τη δισκοθήκη για να μου θυμίσει δυο βασικά πράγματα. Αν τα πω θα γίνω ένας υπέρτατος γραφικός μαλάκας δίχως ίχνος ντροπής. Ας πω μόνο το ότι η αγάπη για ο,τι πονάει όλη μας την ύπαρξη και ενώ με αυτό δε λέω κάτι καινούριο ξανασκέφτομαι τη φράση νοιώθοντας λίγο πιο υπερήφανος. Τίποτε δε γνωρίζει όριο αν το οτιδήποτε είναι συνειδητό.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Αναγνώστης – reporter
Αναγνώστης – reporter
Δημιουργήσαμε μια στήλη αναγνωστών και δημοσιεύουμε χωρίς περικοπές οτιδήποτε σε αφορά και θέλεις να το μοιραστείς δημόσια με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες μας Πως; Στέλνεις το κείμενο σου έως 600 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία από το θέμα σου, ένα τίτλο και τα στοιχεία σου και θα το δεις δημοσιευμένο στην «Κ» ΑΜΕΣΩΣ. Στο μειλ kulturosupa@yahoo.gr και θέμα «Αναγνώστης – Αρθρογράφος».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή