Μη μασάς Summerexit ΔΕΝ υφίσταται! Τα οικολογικά μηνύματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο». Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

258 Views
Μη μασάς Summerexit   ΔΕΝ υφίσταται! Τα οικολογικά μηνύματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο». Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου. Μη μασάς Summerexit ΔΕΝ υφίσταται! Τα οικολογικά μηνύματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο». Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

Μη μασάς… Summerexit ΔΕΝ υφίσταται! Τα οικολογικά μηνύματα από το «Μεγάλο μας τσίρκο». Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

       Η παράσταση που σημάδεψε τα θεατρικά δρώμενα «τω καιρώ εκείνω», επανήλθε στις εγχώριες σκηνές  ΕΝΤΕΛΩΣ ανανεωμένη/ αγνώριστη και μάλιστα ως ελληνο-ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, μετά από εντατικές πρόβες 6 μηνών. Η μεγάλη πρεμιέρα προγραμματίστηκε στις αρχές Ιούλη και γλιτώνοντας στο παρά πέντε την ακύρωση, επέτρεψε στους διψασμένους θεατές να απολαύσουν μια  καλλιτεχνική δουλειά που κόστισε…  πολλά! Με ταυτότητα κάπως «ιδιαίτερη», πέραν του γνωστού τίτλου που κολλούσε γάντι στο πολιτικό περιεχόμενό της. Η σύλληψη της ιδέας, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι προϊόντα συλλογικής δουλειάς από μια ομάδα πρωτοεμφανιζόμενη στην κεντρική σκηνή, παρότι μετρά πίσω της κάποια χρόνια παρουσίας με μάλλον άτεχνα δείγματα , όμως οι ευνοϊκές συνθήκες την έφεραν θεαματικά στο προσκήνιο και της επέτρεψαν να υλοποιήσει το όραμα μιας φιλόδοξης παράστασης.
 
       Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη μνημονιακή καταχρεωμένη Ελλάδα του 2015 με αφορμή μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές της που καλείται να διαχειριστεί ένας… απρόβλεπτος υπουργός Οικονομικών. Και από δω αρχίζει η ασύλληπτη δράση του τσίρκου, διότι στα επικίνδυνα νούμερα περιλαμβάνονται φοβερά και πρωτόγνωρα ακροβατικά με θολωμένους υπουργούς, ρώσικες ρουλέτες, γύρους του θανάτου, οικονομία στο κενό χωρίς δίχτυ,  συμφωνίες  «λαοκτόνες»… ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλονται σκηνές μιας αλαλαγμένης βουλής με ζογκλερικά και κωλοτούμπες , γελαστικά νούμερα με κλόουν, επαναστατικά άσματα, χορευτικά χάπενιγκς, ολίγον από Καραγκιόζης- πολιτικός και μπόλικες ατάκες-τούβλα από γνωστά βλήματα.

       Μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή με καταιγιστικούς ρυθμούς, θριλερική ατμόσφαιρα, έντονο σασπένς αλλά και μαύρο χιούμορ που κόβει την ανάσα  χάρη στη διεστραμμένη σκηνοθεσία με τα «χιτσκοκικά» ευρήματα. Εξαιρετικό το επίπεδο υποκριτικής όλων, εντυπωσιακές οι επιδόσεις και ευλυγισία του πρωταγωνιστή- πρωθυπουργού στις κυβιστήσεις, άπαιχτη η «σκηνική αυθεντία»  του δευτεραγωνιστή-υπουργού Οικονομικών που κλέβει την παράσταση και  κυριολεκτικά… τις τσέπες των θεατών. Εξίσου πειστικοί όμως και οι υπόλοιποι σε ρόλους αριστερών αντιφρονούντων, δεξιών τιμητών, φαιδρών αμέτοχων, αστείων κλόουν και λοιπών κομπάρσων, με πλέον εντυπωσιακές την απρόσμενη ευκαμψία  και ακροβατική δεινότητα!

       Στον απόηχο της παράστασης συζητήθηκαν έντονα τα μηνύματά της και αναλύθηκαν μέχρι αηδίας τα πολιτικά, ευρωπαϊκά, κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά και λοιπά εις – ικά, ενώ ουδείς διέκρινε τα …οικολογικά, τα μόνα θετικά – σημαντικά,  έστω και κρυμμένα! Αυτά που ξετρύπωσε το ασκημένο μάτι μου στο βάθος του τσίρκου, κάτω από στολές κλόουν,  κοστούμια ακροβατών, φανταιζί πουκάμισα σταρς, σκεπασμένα από τα κραυγαλέα προφανή κι έρχομαι ως οφείλω να φέρω στο προσκήνιο. Γιατί καλά και άγια τα πολιτικά/ οικονομικά μηνύματα της παράστασης, καλοί και άγιοι οι ευφάνταστοι νέοι όροι που εμπλούτισαν με «δημιουργική ασάφεια» το λεξιλόγιό μας, όντως εντυπωσιακές (και λίγα λέω) οι σε «παγκόσμια πρώτη» ακροβασίες, αλλά τούτο το «μεγάλο τσίρκο» κατά βάθος φιλοδοξεί να αναπτύξει την οικολογική συνείδηση, κι ας μη του φαίνεται με πρώτη, επιπόλαιη ανάγνωση!

       Και εξηγώ πάραυτα, γιατί βλέπω φίλε μου ότι βιάζεσαι να με χρίσεις «καμμένη». Εντάξει… λίγο «αρπαγμένη» στις άκρες το δέχομαι, αλλά ήταν μεγάλη τύχη που μέσα στο χαμό γλίτωσα το μπάρμπεκιου! Το λοιπόν… το βασικό μήνυμα που εκπέμπει η παράσταση, θα συμφωνήσεις φαντάζομαι ότι είναι ένα μεγαλειώδες «ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ». Και όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτό παραστάσεων, καθότι αποτελεί απλά συνέπεια του πρώτου, καθοριστικού «αναβάλλεται» της Οικονομίας. Διότι όταν η Οικονομία κάνει παύση και μετατίθεται σε ένα αόριστο σημείο στο μέλλον, μοιραία θα ακολουθήσει την παύση της … ό,τι πετάει σε ακτίνα αγοράς και ακτίνα εργασίας και τα αυτονόητα δεν χρειάζονται ανάλυση. Όμως σε παρόμοιες ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας  υπάρχει «οικολογική» απάντηση : ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Στην οποία υποψιάζομαι παραπέμπει το οικονομικό φιάσκο… και μη το γελάς καθόλου!

       Μια ήδη εφαρμοσμένη πρακτική- έστω με «αγκάθια»- πάντως όχι ουτοπία. Η οποία, μετά από αρκετή θητεία σε εναλλακτικές κοινότητες ή  χώρες που έπληξε η  οικονομική κρίση, ξεκίνησε δειλά να υλοποιείται και σε δικές μας περιοχές γύρω στο 2011. Με πρωτοπόρα την πόλη του Βόλου που επιχείρησε ένα επιτυχημένο μαζικό πείραμα και ακολούθησαν αρκετές ακόμη, συνεπικουρούμενες από οργανώσεις, σωματεία, συλλογικότητες κλπ. Όπου έστησαν «Δίκτυα Αλληλεγγύης» βασισμένα στην αρχή της «ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών άνευ χρήματος» χρησιμοποιώντας  ως ανταλλακτική μονάδα μέτρησης ένα συμβολικό, άϋλο «νόμισμα». Δίκτυα οργανωμένα  δημοκρατικά με συλλογικές διαδικασίες που μέσα από τη χρήση του διαδικτύου και πολλές δράσεις, έφεραν σε επαφή ανθρώπους που μπορούσαν αμοιβαία να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, στα πρότυπα των παλιών κοινωνιών που η έννοια «τράπεζα» απλά δεν είχε… εφευρεθεί!

 
       Στα πλαίσια της δράσης τους καθιέρωσαν κατ’ αρχήν τα «ανταλλακτικά ή χαριστικά παζάρια» με τεράστια γκάμα χρηστικών ειδών όπου οι ενδιαφερόμενοι προσφέρουν ό,τι δεν χρειάζονται παίρνοντας ό,τι τους είναι αναγκαίο σε μια ελεύθερη ανταλλαγή. Επιπλέον υιοθέτησαν το σύστημα μιας διαδικτυακής λίστας όπου δηλώνεις ποια υπηρεσία μπορείς να προσφέρεις και ποια χρειάζεσαι και τα μέλη επιλέγουν αυτό που τους εξυπηρετεί, «χρεώνοντας» και «πιστώνοντας» τη λίστα με το συμβολικό «νόμισμα- μονάδα». Μια ιδέα   που όντως προσέφερε διέξοδο σε πολλές περιπτώσεις και μπορούσε να αναπτυχθεί,  όμως συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή διότι:  α) αποδείχθηκε μεγάλο αγκάθι η «κοστολόγηση» των παρεχομένων υπηρεσιών και η «ισοδύναμη» ανταλλαγή τους, β)πολεμήθηκε από την «αγορά του χρήματος» ως… ανταγωνιστική και γ) απορρίφθηκε ως «ξένη» από τη νοοτροπία του Έλληνα ή… μαγαρίστηκε από την «υψηλή κουλτούρα» της λαμογιάς του… Παρά ταύτα, παραμένει πάντα ως εναλλακτική λύση στα «σκούρα», πλήρως ανεξάρτητη και παγερά αδιάφορη για την … τύχη των τραπεζών. Για την ακρίβεια τις έχει «γραμμένες»!
 
       Ένα δεύτερο οικολογικό μήνυμα, το σπουδαιότερο όλων, που (θα μπορούσε να) προκύψει από την «αναβληθείσα» Οικονομία είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο αναγκαστικός περιορισμός της κατανάλωσης, της ΜΟΝΗΣ  πηγής των δεινών του πλανήτη, που βράχνιασα να το φωνάζω ! Διότι λογικά… το ξαναλέω… ΛΟΓΙΚΑ... όταν το χρήμα πέφτει με το σταγονόμετρο και αν, ΔΕΝ μπορεί να σου περισσεύει για άσκοπες σπατάλες, έτσι δεν είναι ΛΟΓΙΚΕ Έλληνα;;;; ΔΕΝ μπορεί να ξοδεύεις σε άχρηστες αηδίες το Capital Control 50άρι που έλιωσες με τις ώρες στον ήλιο για να πάρεις και αν… ΔΕΝ μπορεί να σπαταλάς σε περιττά κι αχρείαστα τον ακρωτηριασμένο μισθό που φτύνεις αίμα για να κερδίσεις και αν… Που σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι θα πρέπει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, να βάλεις επιτέλους στη ζωή σου μια λεξη που το φαύλο παρελθόν εξόρισε: την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ! Μια δυνατή έννοια με εσωτερικό μεγαλείο, που αν είχαμε όλοι φροντίσει, έστω στοιχειωδώς γι αυτήν, τώρα θα… κελαηδούσαμε! Κι εμείς και η χώρα και ο πλανήτης όλος!
 
       Και φυσικά κατόπιν τούτων  ως λογική συνέπεια έρχεται  η… επιστροφή στη φύση. Που μεταξύ μας, δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί το ΠΙΟ ασφαλές καταφύγιο στα δύσκολα, παρά τα ανθρώπινα «καψόνια» στο πετσί της. Είτε με τον κορυφαίο ρόλο της ως παραγωγός τροφής και πρωτογενής πηγή «πλούτου», είτε ως τόπος θεραπείας της τρικυμισμένης ψυχής και μυαλού, πολύ μακριά από «ανίερες» οικονομικές λογικές και το «μαύρο» χρώμα του χρήματος, επιμένοντας  στα απίθανα δικά της…Οπότε, τί περιμένεις «τσιρκόπληκτε» φίλε μου; Να μαζέψεις σταγόνα- σταγόνα τα δυσεύρετα ευρουλάκια για διακοπές; Το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ, αυτό ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να το «διαπραγματευτεί» και..  Summerexit ΔΕΝ υφίσταται!  Η φύση που σε καλεί γενναιόδωρα, ΔΕΝ ζητά ούτε ένα ευρώ αντάλλαγμα για τα μέγιστα που σου προσφέρει! Πάρε τα απολύτως απαραίτητα αφού περάσεις μια βόλτα από «ανταλλακτικά παζάρια», στήσε τη σκηνούλα σου, βούτα ολημερίς στη θάλασσα, ψάρεψε, μάζεψε καρπούς απ’ το βουνό, ξεκίνα το μπαξεδάκι στην αυλή σου, χάζεψε το ουράνιο τόξο μετά την καταιγίδα, τραγούδησε γύρω απ’ τη φωτιά με τους φίλους σου, ζήσε έναν έρωτα… Και να δεις για πότε θα  ξεχάσεις εντελώς το «Μεγάλο μας Τσίρκο», σαν να μην το είδες ποτέ ένα πράγμα!
Είναι τελικά ΤΟΣΟ απλό το βαθύ νόημα της ζωής….

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Paris: Ο πρώτος φιλόδοξος δίσκος ενός νέου μουσικού της Θεσσαλονίκης
Paris: Ο πρώτος φιλόδοξος δίσκος ενός νέου μουσικού της Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 324 Views

Με το όνομα PΑRIS έκανε το προσωπικό ντεμπούτο του με το κομμάτι-βίντεο κλιπ “Bar Knights”, ενώ έχει στο ενεργητικό του, πέρα από διασκευές και το δεύτερο Single –Video Clip με την δεικτική ονομασία “Live On”.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή