Το οικολογικό θέατρο αναλαμβάνει δράση και… τα σπάει! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

442 Views
Το οικολογικό θέατρο αναλαμβάνει δράση και… τα σπάει! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου. Το οικολογικό θέατρο αναλαμβάνει δράση και… τα σπάει! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

Το οικολογικό θέατρο αναλαμβάνει δράση και… τα σπάει! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

       Με τούτα και με εκείνα… κατέφθασε καθυστερημένο το ενδιαφέρον δελτίο τύπου  της νέας, πρωτότυπης οικο-θεατρικής ομάδας «ΟΙΚΟβλήτα εν βρασμώ». Όμως κάλλιο αργά, παρά αργότερα…
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ:
                                                              (Το λες και… μυθιστόρημα!))
       ΝΑΙ, λοιπόν! Είμαστε μια θεατρική ομάδα που το λέει η καρδιά της! Που αγνόησε προκλητικά το κλίμα της εποχής, τις συνέπειες των αλλοπαρμένων πολιτικών και τις συστάσεις του πι-αρίστα μας, με το προσωνύμιο «γατόνι»! Ο οποίος επέμενε ντε και καλά για «ακύρωση», ισχυριζόμενος ότι ως «γατόνι» μπορεί να διακρίνει τους λάκκους στη φάβα από χιλιόμετρα, ότι δεν είναι τρελοί όλοι οι μεγαλόσχημοι που ακυρώνουν, ότι «πού πάτε βρε (οικο) βλήτα  που σας ξέρουν μόνο οι γκόμενοι-ες σας, θα σπάσετε τα μούτρα μας το φετινό καλοκαίρι» (Εδώ το χόντρυνε!) Έλα όμως που αυτές οι συστάσεις, αντί να μας αποτρέψουν μας πείσμωσαν, πέραν βέβαια του ότι καθυστέρησαν τα σχέδιά μας. Γι αυτό σε πρώτη φάση λύσαμε τη συνεργασία μας με το προσβλητικό «γατόνι», αναλαμβάνοντας μόνοι ΚΑΙ την προώθηση της δουλειάς μας.
 
       Αφού όμως προηγουμένως συστηθούμε: Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από 7 ταλαντούχους ηθοποιούς με έντονη οικολογική συνείδηση, εξ ου και ο τίτλος «ΟΙΚΟβλήτα εν βρασμώ» που προέκυψε στη διάρκεια  μαραθώνιας τσιπουροκατάνυξης.Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο για να δικαιώσουμε το γνωμικό/τσιτάτο ότι «η τέχνη εν καιρώ κρίσης ανθίζει» και εμείς οι 7 ταλαντούχοι κρίναμε ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε τα πέταλά μας στον ήλιο. Και στο κάτω-κάτω αν τσουρουφλιστούμε, θα μας μείνει η εμπειρία του εγκαύματος. Έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα ερασιτεχνισμού με πλήρη αποδοχή συγγενών και φίλων, σκεφτήκαμε ότι το φετινό καλοκαίρι της καλλιτεχνικής ξηρασίας, ήταν η ΔΙΚΗ μας μοναδική ευκαιρία! Διότι πολύ απλά, όταν οι άλλοι έκαναν πίσω, ήρθαμε εμείς να κάνουμε τη διαφορά!

       ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ;;;; Διότι κατά πρώτον φτύσαμε  κατάμουτρα την «ακύρωση» των φοβιτσιάρηδων, τολμώντας μια γενναία περιοδεία. Κατά δεύτερον εφαρμόσαμε την αρχή «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ».  Και κατά τρίτον και σημαντικότερο, παντρέψαμε οικολογία και θέατρο, επικεντρώνοντας σε πρωτότυπη σχετική θεματολογία με σκοπό να ταρακουνήσουμε συνθέμελα τη βαθιά κατεστημένη καφρίλα. Αρχικά (τσαλα)πατώντας πάνω σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου, ελαφρώς ή βαρέως «πειραγμένα» και αργότερα  με πρωτότυπα δικά μας, επιχειρούμε να διερευνήσουμε με τρόπο καυστικό, οικο-παθογένειες και οικο-εγκλήματα. Με όχημα το βιτριολικό χιούμορ ή την κρυμμένη συγκίνηση, μεταφέρουμε ψαγμένα οικολογικά μηνύματα, μέσα από ψαγμένα κείμενα και ψαγμένη σκηνοθεσία, ελπίζοντας  να μη ψάχνουμε τον θεατή, γιατί… νισάφι με το ψάξιμο!

      
        Ξέροντας ότι οι επίσημες σκηνές για τα «ΟΙΚΟβλήτα εν βρασμώ» ήταν όνειρο άπιαστο,  σκεφθήκαμε το προφανές! Αντί να περιμένουμε τους θεατές να έρθουν σε εμάς, πηγαίνουμε να τους βρούμε εμείς! Που σημαίνει πρακτικά ότι  περιοδεύουμε σε μαζικούς χώρους διακοπών, ψυχαγωγίας και όχι μόνο, αλωνίζοντας από χύμα κάμπινγκ μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, από χωριά του βουνού και του λόγγου μέχρι κοσμικές πλαζ, από ταβέρνες και μπαρ μέχρι ιαματικά λουτρά και σπα, από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τοπικά πανηγύρια και κουλτουρέ φεστιβάλ (όσα δεν έφαγε η μαρμάγκα) έχοντας εξασφαλίσει άδεια παράστασης στο περιθώριο των κυρίως εκδηλώσεών τους. Περιττό να πούμε ότι στο κατάξερο τοπίο, αποτελέσαμε εμείς τη μία και μοναδική «κύρια» εκδήλωση, εισπράττοντας την ευγνωμοσύνη τους.
 
       Ήδη αντιμετωπίζουμε την τέχνη μας ως κοινωνική αποστολή σε επίπεδο ευαισθητοποίησης και μάλιστα με τρόπο αναπόδραστο για τον ανυποψίαστο θεατή, να μην μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να μας «υποστεί» καρτερικά! Έχοντας ήδη εξασφαλίσει χορηγία για τις μετακινήσεις μας και συγκεκριμένα το 4 ίππων κάρο του παππού του πρωταγωνιστή μας με μεγάλη καρότσα που χωρά όλο τον θίασο και τα  υποτυπώδη σκηνικά / κοστούμια μας, συν τις απαραίτητες ποσότητες σανού, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς ως μπουλούκι του παλιού καλού καιρού, που ακόμη και η μετακίνησή μας σηματοδοτεί ένα σπουδαίο οικολογικό μήνυμα!
 
       Ξεκινήσαμε την περιοδεία μας αρχές Αυγούστου και προγραμματίζαμε να  ολοκληρωθεί τέλη Σεπτέμβρη,χωρίς όμως να υπολογίσουμε τον… Kinder- έκπληξη Τσιπρο-Καμμένο πρωθυπουργό. Που δεν χόρτασε με τις καλοκαιρινές εκπλήξεις και μας επεφύλασσε μία επιπλέον φθινοπωρινή, ως αρρωστημένα εκλογολάγνος. Και τσουπ! Στις 20 του μήνα ΑΚΟΜΑ μία παρτίδα εκλογών- εξπρές (του μεσονυχτίου), καθότι το «εξπρές» γενικώς – λέγε με ξεπέτα- το παίζει στα δάχτυλα. Ωστόσο… σιγά τα λάχανα! Ένα εξπρές διαλειμματάκι θα ξεπετάξουμε κι εμείς και θα συνεχίσουμε μακάριοι από κει που μείναμε!   Και είναι σίγουρο μελλοντικέ θεατή/ ψηφοφόρε ότι ΚΑΠΟΥ θα σε πετύχουμε το δίχως άλλο και – προς θεού- μην το εκλάβεις ως απειλή! Ήδη εμείς κάνουμε  τεράστια υπέρβαση και όπως καταλαβαίνεις ποντάρουμε καθοριστικά στη στήριξή σου, που σημαίνει ότι όταν μας συναντήσεις, να παλουκωθείς (sic) εκεί που κάθεσαι, γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν σκάνε εύκολα! Να έρθει ο καλλιτέχνης δίπλα σου, να σε ψυχαγωγήσει, να σε αφυπνίσει, να βγάλει τον κρυμμένο οικολόγο από μέσα σου, χωρίς εσύ να κουνήσεις δαχτυλάκι, απολαμβάνοντας παράλληλα ό,τι ήδη έκανες! Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο ως χάπενινγκ; (Πώς είπες; Τις εκλογές; Χαχαχαχα…. Να ‘σαι καλά με το γκροτέσκο χιούμορ σου!)

       Οπότε παραθέτουμε ενδεικτικά τη λίστα των παραστάσεών μας, χωρίς όμως τόπο και χρόνο, γιατί θεωρούμε σημαντικό παράγοντα επιτυχίας (βλ. Τσιπρο- Καμμένοι) να μη ξέρεις το «πότε» και «από πού» θα σου έρθει… Επιπλέον ενημερώνουμε ότι οι παραστάσεις μας είναι  διαδραστικές,  συνοδεύονται από διεξαγωγή επιτόπιου δημοψηφίσματος για το θέμα και  από μοίρασμα φυλλαδίων με χρήσιμες συμβουλές, υπό μορφή οικο-μνημονίων.  Επίσης όλα τα έργα μας είναι (προφανώς) διασκευασμένα/ σκηνοθετημένα/ φωτισμένα/ μουσικά επιμελημένα/ ντυμένα κλπ. από τα 7 πολυσύνθετα «ΟΙΚΟβλήτα» και είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη του θεατή! Οι παραστάσεις μας διαρκούν όσο αντέχουν οι παρόντες και μόνη προϋπόθεση για την τελεσή τους είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 7 θεατών (ένας για κάθε ΟΙΚΟβλήτο). Όσο για την τιμή… επειδή μας αρέσει η ειλικρίνεια, θα θέλαμε 35 ευρώ, ωστόσο θα αρκεστούμε και σε 5, πάντως όχι κάτω από 2, δεκτά και εδώδιμα είδη, είδη προικός, κερασμένα ποτά, κερασμένη διανυκτέρευση και τέλος πάντων ό,τι προαιρείσθε (εκτός χειροδικίας)…

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ… εκλογοχτυπημένοι σύντροφοι με ψηλά το οικολογικό φρόνημα!

 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ:
(για το ΣΥΓΧΡΟΝΟ λίγη υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το γράψιμο…)
«Το γλυκό πουλί της νιότης του… Επαμεινώνδα»
Ένας ύμνος στο παρεξηγημένο οικολογικό σεξ και τα άγνωστα πλεονεκτήματά του, μέσα από τις απρόβλεπτες ερωτικές περιπέτειες του νεαρού προικισμένου Επαμεινώνδα…
Λεωφορείον «ο (οικολογικός) Πόθος»
Συμβολικός ο τίτλος για να αποδώσει τον διακαή μας πόθο για ένα περιβάλλον βιώσιμο, έναν πλανήτη χαρούμενο και πώς μπορούμε να το πετύχουμε- πάντα παθιασμένα…
«Ποντικο- εντομο κλπ.- παγίδα»
Ευφυές διαδραστικό αφιέρωμα στην αρμονική συνύπαρξη όλων των έμβιων όντων του πλανήτη και παράλληλα οι κρυμμένες παγίδες που τα απειλούν…
«Βασιλιάς ΟικοΛήρ»
Μια πρωτότυπη παρωδία του σαιξπηρικού ήρωα/ βασιλιά με έντονη οικολογική δράση σε ένα βασίλειο αντιμέτωπο με πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση…
«ECO-  Έγκλημα και τιμωρία»
Μια παράσταση- γροθιά στο στομάχι για όσα εγκληματικά διαπράττουν οι «δολοφόνοι του περιβάλλοντος» που εδώ βιώνουν μια τιμωρία οδυνηρή κι απρόβλεπτη!
.
ΕΙΔΙΚΑ για την παραμονή των εκλογών και κατ’ εξαίρεση της θεματολογίας μας, το κλασικό:
«Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας»
Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά την πιο διεστραμμένη φαντασία των «ΟΙΚΟβλήτων», οι συγγραφείς της ομάδας θα μεγαλουργήσουν (ξεκούραστα) με..το ρεπορτάζ!
ΣΗΜ: Φυσικά η «Κ» και η στήλη, σε περίπτωση που συναντήσουν τα «ΟΙΚΟβλήτα» θα καλύψουν όπως τους αξίζει τα πρωτότυπα events, αλίμονο! Εν αναμονή… Εδώ έχουμε αντέξει καν και καν…σε θεατρικές μέχρι πολιτικές σκηνές, στις οικολογικές θα κολλήσουμε;  Άσε που ΔΕΝ αποκλείεται καθόλου να κάνουν τη σούπερ έκπληξη! Γιατί όχι; Μην πτοείσθε παιδιά, βουρ! Μη σας πω, όσο πιο φαιδρά, τόσο πιο καλά! Μεγάλο όπλο το χιούμορ σε «καμμένες» εποχές!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι «κρύβετε» στο υποσυνείδητο; Το τεστ αυτό θα σας... απαντήσει!
Τι «κρύβετε» στο υποσυνείδητο; Το τεστ αυτό θα σας... απαντήσει!
με 0 Σχόλια 710 Views

 Είναι γνωστό ότι διάσημος ψυχολόγος Σίγκμουντ Φρόιντ επηρεάσε γενιές ολόκληρες συναδέλφων του με τις θεωρίες του οι οποίες καθόρισαν μια ξεχωριστή μέθοδο στην επιστήμη της Ψυχολογίας.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή