«Αυτό δεν ταιριάζει στην ηλικία σου!»… Σοβαρά ε;

3173 Views
«Αυτό δεν ταιριάζει στην ηλικία σου!»… Σοβαρά ε; «Αυτό δεν ταιριάζει στην ηλικία σου!»… Σοβαρά ε;

 

Από την Π. Στασινοπούλου

 
Στο μαγαζί με τα ρούχα που χάζευα, βλέπω απέναντι μια πολύ καλοστεκούμενη και περιποιημένη κυρία «κάποιας ηλικίας», να διαπληκτίζεται με την κόρη της, κρατώντας στα χέρια μια εμπριμέ- φλοράλ μπλούζα, όπου η κόρη αγριεμένη της λέει:
-  Μαμά πας καλά που θα φορέσεις μπλούζα με τόσα χρώματα;
-  Γιατί, πενθώ κανέναν; Εμένα μου αρέσει!
-   Μη χειρότερα! Μα δεν ταιριάζει με την ηλικία σου, δεν το καταλαβαίνεις;
 
Κι ενώ μιλά, ψάχνει με μανία λαγωνικού και αίφνης ανασύρει πανευτυχής σαν να ανακάλυψε κρυμμένο θησαυρό, μια γκρι- ποντικί μπλούζα και της την χώνει στη μούρη…
-   Ορίστε, αυτή είναι για την ηλικία σου, αξιοπρεπέστατη!
-  Αυτή  να την βάλεις εσύ που μετράς την αξιοπρέπεια από το χρώμα του ρούχου! Εγώ θα πάρω τη φωτεινή που ανοίγει η ψυχή μου κι όταν τη φοράω δεν θα σε καλώ μαζί μου, εντάξει;;;
 
Παρά λίγο να σηκώσω αντίχειρα και να κραυγάσω «YES» να μ’ ακούσει όλο το μαγαζί και κυρίως η ξινομούρα κόρη! Το έκανα βέβαια από μέσα μου, γιατί πιο πληρωμένη απάντηση στον ηλικιακό ρατσισμό δεν μπορούσα να σκεφτώ και μου ‘ρθε αυθόρμητα να σφίξω το χέρι της μάνας και να… κοπανήσω της κόρης, αυτό που κρατούσε την ποντικί μπλούζα! Κυρίως να της κλείσω το στόμα όταν πρόκειται να γνωματεύει απαξιωτικά για το «τί ταιριάζει» και «τί δεν ταιριάζει» στην ηλικία της μάνας της… και εννοώ της κάθε κόρης, φιλενάδας, συμπεθέρας, κουμπάρας και λοιπών παρατρεχάμενων, με κολλημένο μυαλό που βρωμάει «συντηρητίκλα» και έχει συνδέσει  την ώριμη ηλικία με το «γκρίζο»… προφανώς για να κάνει σετάκι με το φυσικό μαλλί (ντροπή να το βάφεις στην ηλικία σου!) και το όλο «πακέτο» να σηματοδοτεί μια «γκρίζα» ζωή, ταιριαστή με τη δική τους μούχλα!
 
Η οποία μούχλα, όποιον μάστορα ρωτήσεις θα σου πει ότι ουδόλως έχει να κάνει με την παλαιότητα ενός κτίσματος… μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί τόσο σε παλιοκαιρισμένο  όσο και σε νεόδμητο τοίχο, αν από κάπου «μπάζει» υγρασία. Που σημαίνει αντίστοιχα ότι η πνευματική – ψυχική «μούχλα» δεν έχει ηλικία και μπορείς άνετα να τη συναντήσεις σε 20άρη με μυαλό και διάθεση παραιτημένου 80χρονου, ενώ ο τελευταίος- παρά τη γερασμένη του όψη, να διαθέτει ανήσυχο λαμπερό πνεύμα, όρεξη για σχέδια και διασκέδαση, διάθεση για δράση, έστω κι αν το κορμί του βιολογικά δεν υπακούει στον ρυθμό που υπαγορεύει η ψυχή του. Ωστόσο δεν παραιτείται επουδενί από την αγάπη του για ζωή κι όσο τα περιθώριά της στενεύουν, η λαχτάρα να χαρεί όσο απομένει ή όσο δεν πρόλαβε στα νιάτα του, μεγαλώνει σχεδόν δραματικά… Κυρίως δεν παραιτείται από το δικαίωμα των προσωπικών επιλογών και της αυτοδιάθεσης του εαυτού του!
 
Τι πιο φυσικό λοιπόν για έναν υγιή πνευματικά άνθρωπο ώριμης ηλικίας, που παρά τα χρόνια του δεν έπαψε ποτέ να «κανακεύει» το κρυμμένο παιδί μέσα του, που η λαχτάρα για ζωή ευτυχώς δεν τον εγκατέλειψε, που η διάθεσή του είναι πιο νεανική από του… νέου, να θέλει να ζει και να κάνει πράγματα που «ταιριάζουν» στην ψυχολογία του και ΟΧΙ στην ηλικία του! Ποιος θα τον κρίνει, με ποια κριτήρια και για ποιο λόγο;;; Υπάρχει άραγε κάποιος υπέρτατος πάνσοφος νους με αδιάβλητη κρίση που αποφάσισε να ασχοληθεί και όρισε «τί ταιριάζει» σε κάθε ηλικία, αγνοώντας την εσωτερική διάθεση καθενός ατομικά; Εξέδωσε μήπως και κάποιο σχετικό εγχειρίδιο ως μπούσουλα να ξέρουμε να πορευόμαστε καθώς αλλάζουμε δεκαετία; Του τύπου αυτά «ταιριάζουν» να φοράς και να κάνεις μέχρι τα 20, αυτά μέχρι τα 30, τα 40, τα 50, κι από κει και μετά απαγόρευση δια ροπάλου και… καλή ψυχή;;;
 
Προφανώς ο «υπέρτατος πάνσοφος νους» δεν είναι παρά οι κοινωνικές συμβάσεις που διαμορφώνουν τα στερεότυπα κάθε εποχής, μόνο που «πάνσοφες» ΔΕΝ τις λες ούτε με σφαίρες! Το γεγονός ότι διαρκώς ανατρέπονται, αποδεικνύει πόσο «ευάλωτες» είναι στις αλλαγές και ο λόγος να μην τις παίρνει κανείς στα σοβαρά! Ελάχιστες έχουν αντέξει σε βάθος χρόνου, διαμορφώνοντας όχι πρόσκαιρα στερεότυπα αλλά σεβαστές διαχρονικές αξίες… όλα τα υπόλοιπα που μια κοινωνία εφευρίσκει κατά καιρούς για άπειρους λόγους- πολιτικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς, θεσμικούς κλπ.- δεν είναι παρά τεχνητά κατασκευάσματα έτοιμα προς κατάρρευση, μόλις ενσκύψουν νέα δεδομένα να τα αντικαταστήσουν. Ας μη συγχέουμε λοιπόν το καταξιωμένο κλασικό  με κάθε εποχιακό κατεστημένο «δόγμα», που υπαγορεύει συμπεριφορές, φόρμες, ήθη, μόδες κλπ απαιτώντας «υπακοή» για να συμπλέεις με  τους εμπνευστές τους και τη μάζα. Διότι ευτυχώς υπάρχουν πάντα και οι «ανυπάκουοι», στους οποίους οι κοινωνίες χρωστούν την πρόοδό τους, έστω κι αν δέχονται πόλεμο από τους σύγχρονους, ενώ η επόμενη γενιά θα τους αποκαλέσει τιμητικά πρωτοπόρους!
 
Θα μου πεις θεωρείται «πρωτοπορία» να φορά μια ώριμη γυναίκα παρδαλά ρούχα, να βάφει τα γκρίζα της μαλλιά, να μακιγιάρεται, να κυκλοφορεί με πατίνι αν γουστάρει, να κάνει γκράφιτι στο δρόμο, να χορεύει χιπ χοπ αν αντέχει, να συμμετέχει σε ακτιβιστικές δράσεις κλπ; Αν τη συγκρίνεις με το πρώην στερεότυπο της τυπικής «γιαγιάς», αυτής με τα άσπρα μαλλιά- κότσο, το τσεμπέρι, το μπαστούνι, τη μασέλα, τη ρόμπα σε αποχρώσεις αυστηρά γκρι- μαύρου- καφέ, χωρίς να ξεφεύγει η χρωματική παλέτα από το «σκούρο- άραχνο» ούτε γι αστείο και οποιαδήποτε δραστηριότητα πέρα από πλέξιμο- τσιγκελάκι- πάστρα- πίτες και βεβαίως ανατροφή εγγονών να θεωρείται αδιανόητη… ε ναι, είναι πρωτοπορία, για να μη πω επαναστατική της τρίτης ηλικίας - αν και ποτέ δεν κατάλαβα πώς οριοθετούνται η… πρώτη και η δεύτερη-  που φυσικά ισχύει και για το άρρεν φύλο. Ο γραφικός «παππούς» του καφενείου και της πρέφας, με τη μαγκούρα, το κασκέτο και τη μίζερη αμφίεση, έχει μεταλλαχθεί σε μοντέρνο, δραστήριο, καλοντυμένο μεσήλικα, με τις εκδρομές του, τα ενδιαφέροντά του, τη συμμετοχή στα κοινά, μέχρι και τα φλερτ του, γιατί όχι; Το σημαντικό είναι να δηλώνουν «παρόντες» στη ζωή, όσο ηχηρά επιλέγουν να το κάνουν!
 
Κι εφόσον ο μεσήλικας διαθέτει «σώας τας φρένας» ώστε να μη κινδυνεύει από ακρότητες ή γελοιοποίηση, ποιος έχει δικαίωμα να τον εγκλωβίσει σε ξεπερασμένα καλούπια και ρόλους, να του επιβάλλει με το στανιό μια γκρίζα κι άχαρη εικόνα, να τον στριμώξει ντε και καλά σε ένα «αθέατο» περιθώριο, όταν η καρδιά του πάλλεται ζωντανή κι αχόρταγη ακόμα; Σε σένα απευθύνομαι (και όχι μόνο) καλή μου μανταμίτσα, που έφριξες με τα χρώματα στην μπλούζα της μάνας σου, θέλοντας να της επιβάλλεις το «αξιοπρεπές» γκρι, αντί να χαίρεσαι και να καμαρώνεις που η μάνα σου στα προχωρημένα –ηντα της ΔΕΝ παραιτείται, δίνοντάς σου έμπρακτο δείγμα της αξίας που αποκαλούμε απλά «χαρά της ζωής» και σημαίνει τα πάντα! Μεταξύ των οποίων και αυθεντική αξιοπρέπεια- όχι συμβατική με τα αναχρονιστικά κλισέ σου! Κι επειδή εκτός από κολλημένη ξινομούρα σε έκοψα και πολύ «στριμμένο άντερο», φρόντισε να προμηθευτείς τα κατάλληλα υπογλώσσια όταν η δυναμική, καθώς φάνηκε μαμά, σου ανακοινώσει ότι γράφηκε σε σύλλογο γυμνιστών, συμμετέχει σε τμήμα πολεμικών τεχνών, ξεκινάει εκμάθηση μπαγλαμά και μια στις τόσες πηγαίνει για μπάτζι τζάμπινγκ… Τη θυμάσαι τη Θεοπούλα του «Παρά πέντε»; Α να γεια σου!
 
Και σιγά μη περιμένεις, εσύ και οι ομοϊδεάτες σου, να σας ζητήσει να αποφανθείτε αν οι επιλογές της «ταιριάζουν με την ηλικία της»… θα μείνετε με τη γνωμάτευση στο χέρι και τη ξινίλα στη μούρη, σαν τον «Σπύρο» ένα πράγμα! Τα μοντέρνα «παππούδια» των αστικών κέντρων του σήμερα έχουν ξεπεράσει το ταμπού της ηλικίας κι η παλιά, περιθωριοποιημένη τους εικόνα, αυτή που θα συναντήσεις σε μακρινά ξεχασμένα χωριά- όσο γλυκιά, αυθεντική, νοσταλγική κι αν είναι, χρησιμεύει πλέον μόνο για αποτύπωση σε τουριστικές καρτ ποστάλ ως γραφικό φολκλόρ… Πάρτο απόφαση για να πάψεις να χαλιέσαι και να χαλάς άδικα!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή