Ας τελειώνει επιτέλους η γελοιότητα με τη «γυναικεία ποσόστωση»!

8658 Views
Ας τελειώνει επιτέλους η γελοιότητα με τη «γυναικεία ποσόστωση»! Ας τελειώνει επιτέλους η γελοιότητα με τη «γυναικεία ποσόστωση»!

 

                                              
Από την Π. Στασινοπούλου

«Είθισται» τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε σχέση με εκλογικές αναμετρήσεις, υποψηφιότητες και εκλεγέντα πρόσωπα, κάποιοι και κάποιες με ειδική «ευαισθησία» να εστιάζουν, ενίοτε μετά μανίας, στο ποσοστό συμμετοχής γυναικών. Να μετρούν ενδελεχώς τις γυναίκες υποψήφιες μιας παράταξης, να βγάζουν ποσοστό και να αποφαίνονται αν είναι «δίκαιο» ή όχι σε σύγκριση με αυτό των ανδρών… είναι 50 -50% ή λιγότερο και πόσο λιγότερο: Μήπως είναι προκλητικά χαμηλό κι άρα ο αρχηγός μισογύνης- σεξιστής που δε τις εμπιστεύτηκε για μια θέση στη λίστα; Εν συνεχεία, αφού γίνουν οι εκλογές και βγουν τα αποτελέσματα, αρχίζει το δεύτερο τροπάρι: Πόσες από τις υποψήφιες εκλέχτηκαν; Ποιο είναι το ποσοστό τους σε σχέση με τους άνδρες; Ποιο κόμμα «έβγαλε» τις περισσότερες; Και περνώντας στο τελικό στάδιο του σχηματισμού κυβέρνησης, ξανά μανά μέτρημα… πόσες γυναίκες συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα; Πόσες ανέλαβαν υπουργίνες ή υφυπουργίνες; Πόσες είχε ο πρώην Αλέξης και πόσες ο νυν Κούλης;
 
Και της ποσόστωσης το ανάγνωσμα καλά κρατεί με στατιστικές, σχόλια, άρθρα, σε βαθμό πρηξίματος! Και να ‘ταν μόνο από φεμινίστριες, λες χαλάλι, το θέμα ανήκει στο «αντικείμενό» τους κι όταν πρόκειται για κολλημένες που το ‘ χουν πάρει εργολαβικά, είναι αναμενόμενη η υπερβολή μέχρι υστερίας… εδώ όμως έχουν μπει στο χορό και πιπιλίζουν κάθε τόσο την καραμέλα, άπαντες που θεωρούν εαυτόν προοδευτικό, κοινωνικά ευαίσθητο, πολέμιο του ρατσισμού και πασών των διακρίσεων… Λογής «ανοιχτόμυαλοι» και φανατικοί «δημοκράτες», που ταράζονται στην ιδέα της ανισότητας και θεωρούν αδιανόητο και βεβαίως κατακριτέο κάτι διαφορετικό από το δίκαιο 50 -50 μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά εν προκειμένω στις ευκαιρίες για πολιτική καριέρα.
 
Θεωρητικά ουδείς αντιλέγει και πόσω μάλλον η γράφουσα ως θηλυκού γένους και επιπλέον θερμή υπέρμαχος της κοινωνικής ισότητας γενικότερα και μεταξύ των φύλων ειδικότερα. Θα ήταν ιδανικό απέναντι σε έναν χ αριθμό ανδρών, ικανών και πρόθυμων για ενασχόληση με την πολιτική, να υπάρχει ακριβώς ο αντίστοιχος χ αριθμός γυναικών με παρόμοιες προδιαγραφές για άσκηση πολιτικών καθηκόντων. Ήδη το γεγονός ότι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα, η γυναίκα απολαμβάνει ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τον άνδρα χωρίς κανένα περιορισμό ή διάκριση, είναι σπουδαία κατάκτηση- αν αναλογισθούμε όσα τραγελαφικά συνέβαιναν κάποιες δεκαετίες πίσω… Επομένως τυπικά – νομικά- θεσμικά- συνταγματικά- κοινωνικά, ουδείς και ούτε κατά διάνοια της στερεί το παραμικρό, αν επιθυμεί πολιτική καριέρα, με φιλοδοξίες όχι μόνο υπουργού ή αρχηγού κόμματος (πλείστα παραδείγματα) αλλά και πρωθυπουργού.
 
Με μία βασική προϋπόθεση- κοινή και για τα δύο φύλα, που οι οπαδοί της ποσόστωσης, παραδόξως μοιάζει να αγνοούν: Να είναι προσωπική ΕΠΙΛΟΓΗ! Διότι εφόσον το πλαίσιο είναι εξασφαλισμένο, παρέχοντας την ίδια ελευθερία και δικαιώματα στα δύο φύλα, από κει και πέρα η συμμετοχή για τη γυναίκα είναι καθαρά προσωπικό της θέμα, αν η ίδια κρίνει τον εαυτό της ικανό και διαθέσιμο για την εν λόγω αποστολή. Και πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον γελοίο να «σύρεται» με το στανιό, επειδή κάποιοι δήθεν «ευαίσθητοι» εγκέφαλοι επέβαλλαν αυθαίρετα συγκεκριμένο ποσοστό γυναικείας συμμετοχής! Που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «δεν με νοιάζει (πολιτικέ φορέα) αν οι γυναίκες του περιβάλλοντός σου είναι ακατάλληλες για το συγκεκριμένο ρόλο ή αρνούνται να τον επωμισθούν, εσύ πρέπει να κόψεις το λαιμό σου και να τις εντάξεις, γιατί πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτουν πχ, το 30% του συνόλου»!
 
Και τώρα αυτό το ηλίθιο σκεπτικό θεωρείται «δημοκρατικό», ότι ας πούμε «αίρει» την ανισότητα μεταξύ των φύλων! Ένα σκεπτικό δηλαδή, που εστιάζει καθαρά στη διάκριση μεταξύ ανδρών- γυναικών… που θέτει ως μόνο κριτήριο επιλογής το φύλο… που εκ προοιμίου αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως ευάλωτη; ως μειονότητα; ως ανυπεράσπιστη;  ως με «ιδιαιτερότητα»; ως χρήζουσα «στήριξης και αναβάθμισης»;… ισχυρίζεται ότι καταπολεμά τις διακρίσεις κατά των γυναικών!!! Μόνο και μόνο επειδή επιβάλλει σε έναν τομέα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτές με το ζόρι, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε άλλο κριτήριο καταλληλότητας πέραν… του φύλου! Το αν διαθέτει ή όχι τα σχετικά προσόντα, ποσώς ενδιαφέρει, αρκεί που είναι γυναίκα να μας καλύψει το υποχρεωτικό ποσοστό… Κι αν διαθέτει τα προσόντα, αλλά για δικούς της λόγους ΔΕΝ θέλει βρε αδελφέ, (επίσης) ποσώς ενδιαφέρει, οφείλουμε να την εξαναγκάσουμε να πειστεί, γιατί δεν μπορεί το ποσοστό «της» να ‘ ναι λειψό και να μας τη λένε οι «προοδευτικοί»!
 
Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;;; Πού κολλάει η λογική των αριθμών με τα φύλα, τις ικανότητες και την ελεύθερη επιλογή; Τί θα πει «πρέπει να ΄χεις 30 -40 -50% γυναίκες» στην εταιρία, τον οργανισμό, το ψηφοδέλτιο ή την κυβέρνησή σου; Υπάρχει ΠΙΟ σεξιστική πρακτική από αυτήν που θέτει ως μοναδικό κριτήριο το φύλο, ανεξάρτητα από ικανότητες και διαθεσιμότητα; Με ποια λογική επιβάλλεται υποχρεωτικά η συμμετοχή της γυναίκας αδιαφορώντας για τα όποια προσόντα της- σαν η ίδια να είναι ανίκανη να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί και της αξίζει; Δεν αντιλαμβάνεστε ανεγκέφαλοι ότι το μέτρο της ποσόστωσης, όχι μόνο δεν τη «βοηθάει», αλλά την προσβάλλει και την υποτιμά; Διότι τί άλλο κάνει μια πρακτική, κατάλληλη για τις πλέον αδύναμες ομάδες πληθυσμού που χωρίς άνωθεν υποχρεωτική στήριξη- επιβολή, αδυνατούν μόνοι τους να πορευτούν; Κι όταν επιπλέον αυτή η πρακτική περιορίζεται αποκλειστικά σε εύνοια του (αδύναμου) φύλου, αγνοώντας προκλητικά οποιοδήποτε προσόν!
 
Άντε κάντε μας τη χάρη και κόψτε επιτέλους τη γελοιότητα που προσβάλει τις γυναίκες, με το ακόμα πιο γελοίο πρόσχημα της «δημοκρατικότητας» και δήθεν «ισότητας»! Ίσοι θα πει να κατεβαίνουν άνδρες και γυναίκες στον στίβο με την ίδια ελευθερία και να διακρίνεται ο πιο άξιος και άξια! Όταν έχω απέναντί μου έναν άνδρα και μια γυναίκα υποψήφια, πρέπει να είμαι πολύυυυυ στόκος για να ψηφίσω με κριτήριο το φύλο και όχι την ικανότητα, το ίδιο κι ο επικεφαλής ενός συνδυασμού ή ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε όταν έχει να επιλέξει για κάποιον ρόλο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπου αν έμενε στο φύλο παραβλέποντας την καταλληλότητα, πέρα από στόκος περιωπής, θα ήταν βεβαίως και ακραία σεξιστής… κάπως δηλαδή σαν τους τρικυμισμένους οπαδούς της γυναικείας ποσόστωσης, άσχετα αν στην καθημερινότητά τους μπορεί να έχουν τη γυναίκα φτυσμένη κανονικότατα, καθότι αυτό δεν καταγράφεται σε ποσοστά…


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
με 0 Σχόλια 907 Views

 Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών - Την Πέμπτη η κηδεία του - Το έργο του ως λογοτέχνης, ποιητής, μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της ζωής του, τη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή