So you think you can teach 61: Πάμπλο Γκαρσία

11982 Views
So you think you can teach 61: Πάμπλο Γκαρσία So you think you can teach 61: Πάμπλο Γκαρσία

 

Γράφει ο Γιάννης Φασούλας *


 
“Κοίτα ρε μια ομορφιά. Κοίτα μια ομορφιά!” φωνάζω, την ώρα που γράφω τη Μένια στο φροντιστήριο. Η Μένια είναι μια αφύσικα βαμμένη για την ηλικία της δεκαεξάχρονη, με κάτι κρίκους στ’ αυτιά που μπορείς να τους πάρεις και να κάνεις χούλα. Της ζήτησα να γραφτεί στην υπερομάδα θεωρητικών επιστημόνων και πήρε φάτσα Μακκέιλα. Καλά, δεν επιμένω. Όποια θέλει, ξέρει πού θα με βρει.

Η Μένια συμπληρώνει το έντυπο, γράφει κάτι σαν “SS Μεραρχία” εκεί που λέει οδός κατοικίας, που αργώ να καταλάβω ότι σημαίνει 25ης Μαρτίου, κι εγώ το βιολί μου: “Κοίτα μια τεράαααστια ομορφιά!”. Δεν εννοώ βέβαια τη Μένια την ξινούμπα, αλλά την αδερφή της, τη Νατάσα, ένα τρίχρονο θαύμα της φύσης με πράσινα μάτια Λίντσεϊ Λόχαν, μαγουλάρες Μαγδάλως και μαλλί Νταβίντ Λουίζ σε κοκκινόξανθο. Σουφρώνω τα χείλια, τα σουφρώνει κι αυτή. Της στέλνω φιλάκι, κάνει ότι το πιάνει στον αέρα. Της κάνω με τα χέρια καρδούλα Μπέιλ-Βιερίνια, κάνει ότι της πετάει βελάκι και βγάζει κι έναν ήχο “πσσσσσς!” απ’ τα χείλια της, ότι και καλά την τρύπησε σαν μπαλόνι. Bασικά όχι “πσσσσς”, περισσότερο “pschschschsch”, ξες, αυτό το παχύ “sch”των Γερμανών, που μοιάζει με θόρυβο τρένου. Σε όλα τα σοβαρά βιβλία γερμανικών, για να μάθεις να προφέρεις το  “sch”,σου χώνουν από δίπλα το σκίτσο μιας ατμομηχανής.

“Γιαννάκη, σε βλέπω τα πας καλά με τα μικρά” πετάγεται ο κύριος Δήμος, ο σεβάσμιος προεστώς του φροντιστηρίου, με παντόφλα μιγκάτο και ξεχειλωμένο λακόστ αμάνικο. “Ναι, και λοιπόν;” –“Σκεφτόμουν- σκεφτόμουν απλώς, έτσι; Μην το δέσεις κόμπο”. Ωχ. “Ξέρεις ότι έχουμε κάποιες διαρροές προσωπικού φέτος”. Nαι, λέω, η Αριστέα η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Φάρμβιλ γκαστρώθηκε και μας άφησε. Πιο διαρροές πεθαίνεις. “Έλεγα λοιπόν, Γιαννάκη, μήπως θέλεις φέτος να αφήσεις το λύκειο και να ασχοληθείς με το γυμνάσιο”;

Μια φωνή μου ψιθυρίζει: “Johnny, la gente esta muy loca. What the f*ck!?”
 
 
Κίντεργκάρντεν
Η αλήθεια είναι ότι γίνομαι μούι λόκο με τα παιδάκια. Τ’ αγαπώ πολύ. Κι αυτό μου έχει κοστίσει μέχρι και σχέσεις. Η Μαριάντζελα μού είχε πει κάποτε: “Έίσαι γλύκας με τα παιδιά, έχεις πατρικό φίλτρο”. Πάω να πω ευχαριστώ, με κόβει. “Άρα μάλλον ψάχνεις γυναίκα για οικογένεια, αλλά εγώ ξέρεις δεν είμαι σε τέτοια φάση, ας το λήξουμε εδώ”. Μια από τις εκατό φορές που τα σπάσαμε και τα ξαναβρήκαμε. Βασικά τα ξαναβρήκαμε μόνο ενενήντα εννιά. Ναι, πάει η Μαριάντζελα. Καιρό τώρα.

Κύριε Δήμο, τι παιδιά έχει το τμήμα γυμνασίου φέτος; Γιαννάκη, δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσεις την Κασσάνδρα.

Φακ. Το είχα ξεχάσει.

Βήματα στον διάδρομο. “Άκουσα το όνομά μου, νομίζω, καλησπέρα, κύριε Δήμο, καλησπέρα, μικρό μου πόνυ”.

Φακ στο τετράγωνο.
 
 
Αχώνευτη
Από τη μέρα που με είδε φορτωμένο ροδάκινα στην πλάτη, το μικρό μου πόνυ έχει γίνει μόνιμο παρατσούκλι. Η Κάσσι κατέφτασε όπως συνήθως κατά τις οχτώ, λίγο πριν κλείσουμε, με τα κυπαρισσί σανδάλια της να αφήνουν εμφανείς χρυσίζουσες λασποστάμπες στη σκάλα – αδιάσειστη απόδειξη ότι έρχεται καρφί απ’ το δεύτερο πόδι.

Τα κυπαρισσί της σανδάλια θυμίζουν εκείνα των αρχαίων εταίρων. Στο κάτω μέρος τους είχαν χαραγμένες τις λέξεις “Ακολούθει μοι”, και με κάθε βήμα της εταίρας άφηναν και μια στάμπα της φράσης στο πήλινο δάπεδο – εξ ου και τα αρχαία μπ***δέλα ονομάστηκαν χαμετυπεία.

Κάσσι, μπορείς να μου κατεβάσεις τον φάκελο των εγγραφώνε; Γυρίζει στη βιβλιοθήκη. Αυτή η εμμονή της με τα ξώπλατα που έχουν σταυρωτά κορδόνια πίσω– η πλάτη της έχει γίνει σαν τη σημαία της Αλαμπάμα από την ανάποδη. Κατεβάζει φάκελο, ανοίγω.

Μόνο τρεις εγγραφές ως τώρα; Ε, αφού έχουμε κορωνο- Ναι,ξέρω. Λοιπόν. Κωνσταντίνος, μπαμπάς δάσκαλος δημοτικού, μαμά ασφαλίστρια, καμιά γκαντεμογυναίκα, σαν την Ουρανία στο Κωνσταντίνου και Ελένης. Γεννημένος δευτεροχρονιά του 2008, μένει στο Φίλυρο– καλέ, ο Χριστός, πώς θα πηγαινοέρχεται; Η μαμά του δουλεύει εδώ δίπλα, ιντερσαλόνικα. Μάλιστα. Ερώτηση, “γιατί θέλεις να έρθεις στο φροντιστήριό μας”; Απάντηση, “για να είμαι μακριά από το σπίτι”. Μ’ αρέσει, είναι τσαμπουκάς. Με καναδυό μπατσάκια για να στρώσει, θα γράφει δυνατές εκθέσεις.

Επόμενος: Αντριάννα. Φάτσα που θυμίζει Πόλο από το Ελίτ, ρουφηγμένα αποστεωμένα μάγουλα, πηγούνι Μόνικας από next top model, η φωτογραφία της είναι ήρθα να σας δείρω, γεννημένη 23 Αυγούστου του 2007, γενέθλια ίδια μέρα με Βενιζέλο, νάις. Ξένες γλώσσες, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά. Ναι, πώς και δεν. Χόμπυ, ποδοσφαιρίστρια. Γιατί θέλεις να έρθεις στο φροντιστήριό μας; Γιατί θέλω να βελτιωθώ και να γίνω καλύτερη. Ωχ, τι είναι αυτή ρε Κασσάνδρα, απ’ αυτές τις σπαστικές τις μικρομέγαλες, που θέλουν να είναι πρώτες και στο κατούρημα; Δεν ξέρω, λέει, πάντως οι γονείς της είναι πολύ καλοί, συνταξιούχοι- Συνταξιούχοι με κόρη στα δεκατρία; Ντάξει, κατάλαβα, λέω, υιοθετημένη από τον Αβραάμ και τη Σάρα, το σπίτι μυρίζει μούχλα, η μικρή για σπάσιμο βγήκε αυτοκίνητη βόμβα. Μ’ αρέσει. Θα παίζει μπουνιές με τον άλλον απ’ το Φίλυρο. Τέλειο duel για ντιμπέιτ. 

Τρίτο παιδί: Βουλίτσα. Μισή Βουλγάρα. Το λέει τ’ όνομα. Μιλάει κι αυτή βουλγάρικα και κάτι ρώσικα.Ελπίζω να μην είναι κι αυτή τσαμπούκι, έλεος, είπαμε τμήμα με δυναμική, όχι να γυρίσουμε τους Αναλώσιμους. Μπα, λέει η Κασσάνδρα, αυτή είναι ήσυχη. Για να δω τι γράφει. Γιατί θέλεις να έρθεις στο μπ***δέλο μας κορίτσι μου, γιατί έχω αδυναμίες στην έκφραση. Λόου προφάιλ, χαμέμηλο. Μας κάνει. Επίσης, τα όμικρον και τα άλφα της έχουν γραφτεί clockwise, σημάδι ότι είναι αριστερόχειρας. Καλλιτεχνική, γνήσια θεωρητική φύση. Ό,τι θυμάσαι, χαίρεσαι, λέει η Κασσάνδρα, ή βλέπεις πολύ Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο ρόλο του Σέρλοκ.
 
 
Υπό σκέψιν
Κύριε Δήμο, I gotta feeling. Μπορεί και να πιάσει αυτή η ιδέα με τις μικρές ηλικίες. Διαβλέπω καλό υλικό. Δεν είναι όμως πισωγύρισμα η επιστροφή στο γυμνάσιο, τόσα χρόνια υπεύθυνος τρίτης λυκείου; Μα έτσι, λέει, θα μπορέσεις να στελεχώσεις καλύτερα την υπερομάδα που ονειρεύεσαι. Θα τους βάλεις τα σωστά θεμέλια. Βασικά δεν είπε να στελεχώσεις την υπερομάδα που ονειρεύεσαι, είπε να “φκιάσεις αυτό το τζέρτζελο που σου ‘χει μπει στο κεφάλι”, αλλά μην το διαβάσουν και μας φύγουν και τα τριάντα παιδιά που έχουμε ως τώρα στις εγγραφές.

Δηλαδή να γίνω κάτι σαν Πάμπλο Γκαρσία, ε, κύριε Δήμο; Να πάρω τη μικρή ομάδα, και να τους κάνω παιχταράδες. Καλά, κι αν στο λύκειο βρεθεί κανένας προπονητής του λωκού και μου τους καταστρέψει; Εκτός αν τους συνεχίσω μέχρι τις πανελλαδικές. “Ναι”, λέει, “γιατί όχι; Έχεις σκοπό να πας πουθενά μέχρι το 2025;” Όχι, βέβαια, σκέφτομαι από μέσα μου. Ποιος είμαι εγώ για να έχω και σχέδια για το μέλλον μου, εδώ, μαζί θα γεράσουμε, Μάνθο, οι δυο μας, τα γεροντοπαλίκαρα. “Κι επίσης, Γιαννάκη, τα μαθήματα γίνονται μεσημέρι, μετά θα έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου. Και δεν θα τρως στη μάπα και την Κασσάνδρα, βλέπω ότι δεν τα πάτε καλά.”

Σκαλώνω για πέντε δευτερόλεπτα.

Όλα αυτά με βάζουν σε σκέψεις. Ευτυχώς έχω άπλετο χρόνο ως το τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσω αν θα δεχτώ το πενταετές πλάνο. Η Αριστέα έμεινε έγκυος, εμείς θα βάλουμε πενταετές πλάνο. Κι έχω χρόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πω ναι ή όχι. Με την ησυχία σας, αρκεί να φύγετε μέχρι αύριο. Βρασίδας ο Χλέμπουρας.*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
So you think you can teach 
.
Κάθε 1, 11 και 21 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Δείτε & αυτό: 


.
------------------------
--------------------
----------------
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

16 Comments

 1. <strong>Βαλάντης Ουρανοβάτης</strong>
  Βαλάντης Ουρανοβάτης
  Κοριτσάκια καλημέρα! Ξεκινάμε την Κυριακή μας όμορφα με το εξής πρόγραμμα για ενδυνάμωση/γράμμωση:
  Εκτάσεις τετρακέφαλων 3x20
  Κωπηλατική τροχαλίας 3 x20
  Βυθίσεις 2x15-20
  Πιέσεις ώμων με αλτήρες 2x20
  Κάμψεις δικεφάλων στην τροχαλία 2x20
  Εκτάσεις τρικεφάλων 2x20
  Ανάποδα ροκανίσματα 3x20

  Θετική ενέργεια σε όλους! Παραμένουμε δυνατοί και όμορφοι!
  ~vadis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
με 0 Σχόλια 642 Views

 Ένας από τους πιο "δυνατούς" μονολόγους του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, μεταμορφώνεται σε ένα θεατρικό "παιχνίδι για δύο" μέσα από μια αιρετική διασκευή που φωτίζει το θέμα της απιστίας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή