So you think you can teach 33: Σίσυφος

6341 Views
So you think you can teach 33: Σίσυφος So you think you can teach 33: Σίσυφος

 

 

Από τον Γιάννη  Φασούλα *

 
Η Γκιζέλα είναι από τα μεγάλα καμάρια. Παριστάνει πάντα ότι σε ακούει, γνέφει καταφατικά όταν της μιλάς για τα στοιχεία του Αναξιμένη στη φυσική φιλοσοφία, και έχει όλο το Κρυφό Φιλί σε playlist στο κινητό. Σε κερνάει ντόνατς, που εσύ δεν τρως γιατί έχεις καταπιεί το ρωμαϊκό (το τονίζω) μόττο του νου υγιή εν σώματι υγιεί και η τσάντα σου μυρίζει μανταρίνι. Σου αφήνει την άκρη από το κουλούρι της στο τέλος για παρηγοριά που ανεβαίνεις για χάρη της Άνω Πόλη κάθε Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια, είπαμε, σε καιρούς ανταλλακτικής οικονομίας τώρα θα ήμουν ο Ιβάν, γενικά έχει όλα τα φόντα για να πεις “μάλαμα το παιδί, να μια μαθήτρια, με την οποία θα ήθελα να γεράσω μαζί”.
 
Πρόσεχε τι εύχεσαι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 
 
Υπομονή
.
Όσοι βλέπουν στο τσίρκο τον ελέφαντα να στέκεται σούζα, δυστυχώς δεν βλέπουν τα χρόνια που έχεις ξοδέψει με ζάχαρες και με κουρδιστά ποντίκια για να εκπαιδεύσεις τον ελέφαντα. Το off-camera σόου είναι πάντοτε αγγαρεία και κουπί. Η προετοιμασία των τευχών, η επιλογή των εικόνων, των σκίτσων που θα ξεπατηκώσεις πριν από κάθε μάθημα με μια ευγενική παράκληση στο messenger του Αρκάς Fan Page (γεια σας, θα ήθελα να δανειστώ το καινούριο σκίτσο από τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ο Αρκάς σε αφήνει στο Διαβάστηκε, βγάζεις screenshot με snipping tool το Διαβάστηκε για να περνάει στο δικαστήριο).
 
Μετά έχουμε τα άρθρα. Επειδή φοβάσαι μήπως έχουν κάνει τα ίδια στο σχολείο, πας και μεταφράζεις από ξένες εφημερίδες με όλα όσα συνεπάγεται αυτό (κύριε γιατί γράφετε “η επανεκλογή της Μπάρακ Ομπάμα”; Γιατί ο τρανσλέητορ βγήκε επί Κλίντον και νομίζει ότι ο Ομπάμα είναι θηλυκό, όπως η Αλαμπάμα). Όλα φουλ επίκαιρα, γιατί φτάσαμε στη φουρνιά του 2002, δεν μπορώ να ξεκινήσω τον θεματικό κύκλο “Ταυτότητα και Ετερότητα” με τον Οδυσσέα Τσενάι, ούτε τον θεματικό κύκλο “ΜΜΕ και Ιδιωτικότητα” με τη φαλάκρα του Τσάκα –με όλο το σεβασμό στα μουράτα φροντιστήρια που το κάνουν και το πουλάνε προς 19,99 ραμπάτπράις.
 .
.
Τέλος, το απαραίτητο copyright των τευχών και των εικόνων, γιατί το όνομά σου ή του φροντιστηρίου σου με τεράστια γκρι γράμματα στη μεγάλη διαγώνιο, μπορεί βέβαια να είναι κιτς, να προκαλεί το ειρωνικό σχόλιο μαθητών και συναδέλφων “σιγά τα κρατικά μυστικά σου, ρε φίλε”, αλλά τουλάχιστον εγγυάται ότι κανένας δεν θα βάλει χέρι στην πνευματική σου ιδιοκτησία, εκτός αν είναι απεσταλμένος εξωγήινου πολιτισμού έτη φωτός μπροστά, με τεχνολογίες όπως OCR, snippingtool, ή το πικ της απόκρυφης τεχνολογίας των Νεφελίμ, την αντιγραφή με το χέρι.
 
Το ξέρω ότι το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης απόστασης και όχι χρόνου, σκάστε πια.
 
 
Στο παρά δέκα
.
Για ποιον όλα αυτά; Για ποιον έζησα, για ποιον πέθανα, που λέει κι ο χορηγός μας, ο Μιχαλάκης; Όλα αυτά τα κάνεις γιατί θέλεις να δώσεις “παράντειγκμα”. Αν τα παιδιά δουν ότι έχεις ιδρώσει τη φανέλα, θα φιλοτιμηθούν κι αυτά να γράψουν επιτέλους μια έκθεση με τρίτη παράγραφο. Τι τέλειο φύλλο παρατηρήσεων που σου ‘φτιαξα, ρε Γκιζέλα. Σε word, αναλυτικότατο, με το όνομά σου επάνω, για να δεις ότι σε παίρνω σοβαρά, σαν τον Σαρμπέλ. Έτσι πρέπει, όχι να διορθώνουμε τσαπατσούλικα τις μπλε μουντζούρες της Γκιζέλας με άλλες μουντζούρες, κόκκινες. Φύγαμε για Άνω Πόλη. Εμπρός λοιπόν καλοί μου τετρακέφαλοι.
 
Στάκα. Μαρκαδόρους έχουμε, αγαπητέ, ή θα ξεμείνεις πάλι από μελάνι, όπως χτες, που προκάλεσες το ειρωνικό σχόλιο του Μπάμπη “δεν πειράζει κύριε, γράψτε στον αέρα, βρισκόμαστε στον πλατωνικό κόσμο των νοητών”; Για να τους τσεκάρουμε... Πού έχει χαρτί; Δεν έχει χαρτί; Κι έχει πάει παρά πέντε; Στο χέρι. Μια κόκκινη τζίφρα, μια μπλε, μια πράσινη στον καρπό... Εντάξει, γράφουν, πάρε το τόμαχωκ και πάμε να την πέσουμε στα χλωμά πρόσωπα. Το συρραπτικό να το πάρεις; Ναι. Όχι, έχουν στο φροντιστήριο. Ναι, αλλά αν εκείνο δεν έχει κλιψάκια; Εντάξει, θα πεις στην κυρία Πόπη να στο φουλάρει, ξέρει η κυρία Πόπη. Είσαι σίγουρος; Ας πάρουμε το δικό μας συρραπτικό.
 
Φτάνεις και βλέπεις ότι η Γκιζέλα έχει πάρει θέση μάχης. Τι γίνεται κορίτσι μου; Κύριε, αύριο γράφω γνωστό, θέλετε να κάνουμε μια επανάληψη Πρωταγόρα; Ω, αμέ. Γράφεις εσύ και ξαναγράφεις, ο πίνακας είναι τόσο όμορφος που σηκώνει φωτογραφία και στάμπα σε μπλουζάκι, πας να κάνεις γκραν φινάλε κυκλώνοντας τις λέξεις αιδώ και δίκη, μόνο που πάλι σε πούλησαν οι μαρκαδόροι. Ώπα, τυχερός. Έχει εδώ έναν παρατημένο. Κάτσε, μήπως είναι ανεξίτηλος; Καλά, θα μας απασχολήσει αργότερα. Γκιζέλα, τά ‘γραψες; Τα έγραψα, κύριε. Σβήνω; Ναι, κύριε. Πού είναι τώρα το σφουγγάρι; Γκιζέλα, μήπως σου βρίσκεται ένα χαρτομάντηλο; Όχι κύριε, αλλά έχω χαρτοπετσέτες από το seven 2 seven.
 
Σούζα ο ελέφαντας.
 
 
TGI Friday
.
Γκιζέλα, πώς πάει; Περίμενα μήνυμα μετά το διαγώνισμα, γιατί δεν μου έκανες αναπάντητη, ε, δεν μ’ αγαπάς πια; Ναι κύριε, σωστά, το ξέχασα. Πώς πήγαμε; Ε να, καλά, αλλά... Τι έγινε, πού κάναμε λάθος; Όχι πουθενά κύριε, αλλά... Τι αλλά; Ε να, ξέχασα να διαβάσω την εισαγωγή μωρέ, ‘ντάξει δεν έγινε κάτι, 10 μονάδες ήταν αυτές. Με άριστα το 100; Όχι, το 40 κύριε, αλλά σας ξαναλέω, δεν έγινε κάτι. Έτσι κι αλλιώς ο βαθμός διαγωνίσματος δεν μετράει στις πανελλαδικές.
.
Τι διάολο έχω κάνει λάθος δεν ξέρω, αλλά θα με στοιχειώνει στον ύπνο μου απόψε, κι αύριο θα ξυπνήσω με δυο σακούλες κάτω απ’ τα μάτια, όπως ακριβώς ο πίνακας στο φροντιστήριο. Εγώ καταδικασμένος εσαεί να τσουλάω βράχους χωρίς λόγο, κι ο πίνακας καταδικασμένος να γεράσει με τις δυο κύκλους μου γύρω από την αιδώ και τη δίκη με μαύρο ανεξίτηλο.
 
Τα ξαναλέμε του χρόνου μέσα από την kulturosupa. Oι δημοσιεύσεις της στήλης όμως θα συνεχίζονται και μέσα στις γιορτές κάθε Τετάρτη, μέσα από το Janua Fantasiae Blog.
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη*
.
So you think you can teach 
.
Κάθε Τετάρτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
------------------------
--------------------
----------------
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή