So you think you can teach 30: Όταν ο εκπαιδευτικός εκπαιδεύεται

6434 Views
So you think you can teach 30: Όταν ο εκπαιδευτικός εκπαιδεύεται So you think you can teach 30: Όταν ο εκπαιδευτικός εκπαιδεύεται

.

Από τον Γιάννη  Φασούλα *

.

Παρασκευή πρωί, τα παίρνω όλα μαζί. Φροντιστήριο το βράδυ δεν έχεις, Αλέσιο Τομπέζι πρωινιάτικα, σου καρφώνεται να πας επίσκεψη στην πανεπιστημιακή παράδοση του παλιού σου καθηγητή, του Λεμονίδη, που τα λέει ωραία και παίζει και θέατρο με την αρχαία ιστορία («Είμαι εγώ η Αθήνα κι εσύ η Σάμος, τι έρχεσαι να μου πεις;»).

Έχεις καιρό να πας σε αλλουνού παράδοση. Να έχει άλλος το άγχος, κι όχι εσύ. Αλλά ψιλοντρέπεσαι στην ιδέα. Θα μπορούσες να είσαι πατέρας των περισσοτέρων μέσα στο αμφιθέατρο. Στο κάτω-κάτω, είχες ερωτική ζωή στα 15 σου. Μόνο στα όνειρα. Πες-πες, στο τέλος θα το πιστέψεις.
 
Πάρε και τον σάκο του γυμναστηρίου μαζί, ποτέ δεν ξέρεις.
 

Στο κελί 33
.
Σε δεκαοχτώ λεπτά το 01Χ;;;; Καλά, δεν πειράζει, θα μπεις στου Αγίου Παντελεήμονα, θα κατέβεις ΧΑΝΘ κι από κει με τα πόδια. Πού στην ευχή είναι η κιτρινιάρα σύνοψη του Γκαίτε από το γερμανικό; Την άφησες μάουσπαντ. Το Έγκλημα και Τιμωρία; Στον άλλο σάκο του γυμναστηρίου, τον πράσινο, πιθανότατα με στάμπες από ώριμη μπανάνα πάνω στη βιογραφία του Θοδωρή στο οπισθόφυλλο. Ο τόμος της Εισαγωγής στην Παιδαγωγική, που παίρνεις πάντα μαζί σου για τις δύσκολες μέρες (κλειστή η Τσιμισκή, το λεωφορείο θα πάει από Αγγελάκη, ταχύτητα 1 car length ανά πράσινο φανάρι); Αυτός πρέπει να έμεινε στο γκισέ του Σκλαβενίτη στο Φάληρο. Πάντα ξεχνάμε αυτό που θέλουμε να ξεχάσουμε, όπως η πρώτη ασθενής του Φρόϋντ με τα κλειδιά του αυτοκινήτου της, δεν πειράζει, ενθύμιο για την κυρία Ευρύκλεια που σου ζυγίζει κάθε πρωί τις σουλτανίνες.
 
Έχταχτα. Και τώρα, πώς περνάει η ώρα; Λείπει κι εκείνος ο ελληνοαμερικανός παππούς που συναντάς κάθε πρωί στο αστικό. Αυτός που μοιάζει με τον Παλαμά, κι αφηγείται fake ιστορίες από τη συνάντηση με τον Μάικλ Δουκάκη στο μετρό της Βοστώνης. Γιατί βλέπεις, καθε σοβαρός κυβερνήτης ανατολικής πολιτείας γουστάρει πρωινιάτικα να ακούει άλλους παππούδες να μιλούν να τη συνάντησή τους με τον Πλαστήρα στο τραμ της Πανεπιστημίου. Οι λιμουζίνες είναι για τους ρεπουμπλικανούς.
 
Συγγνώμη, κυρία, μήπως μπορώ, όχι κυρία δεν θέλω λεφτά, δεν είμαι χρήστης, δεν δαγκώνω, κυρία, ακούστε, μήπως μπορώ να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο που κρατάτε; Δεν θέλω να σας ληστέψω κυρία, είναι 12 το μεσημέρι και είμαι περικυκλωμένος από κομφορμιστές συστημικούς που σέβονται την ατομική ιδιοκτησία και θα με τουλουμιάσουν, είναι πρακτικό το θέμα, καταλαβαίνετε, αλλιώς εγώ με χαρά να πέρναγα το Σουκού στο μπόντρουμ Αλικαρνασσός της Λευκού Πύργου για τα κρεμμύδια σας από τη λαϊκή της Μπότσαρη. Ευχαριστώ κυρία, μια ματιά θα ρίξω και σας το δίνω αμέσως.
.
Τι τσιμπήσαμε; Α, μάλιστα! Τύχη, όχι αστεία. Η γριά κουβαλάει το μεγαλύτερο best seller όλων των εποχών από την ανακάλυψη της τυπογραφίας.
 
Καινή Διαθήκη.
 
Να λες κι ευχαριστώ. Το 33 μόλις έστριψε Αγγελάκη.
 

Κοντούλα η λεμονιά

Κι είναι η πόρτα κλειστή, όμως για μένα ήσουν πάντα μια πληγή ανοιχτή. Ναι, οι παιδικοί φόβοι είναι πάντα εδώ. Δεν μπαίνεις σε τάξη με κλειστή πόρτα. Λοιπόν, σχέδιο. Δυο ανάσες, ανοίγεις την πόρτα όσο πιο διακριτικά και αθόρυβα μπορείς, και την κλείνεις επίσης ουτωσί, θα σου πάρει γύρω στα τέσσερα λεπτά η όλη διαδικασία. Θα βαδίσεις στις μύτες προς το πιο απόμερο κάθισμα, αυτοτιμωρία και αυτοταπείνωση για την αργοπορία σου, ελπίζοντας να μην τρίξει όπως την τελευταία φορά και πάει στράφι στο 90’ η στελθ είσοδος στο αμφιθέατρο.
 
“Συγγνώμη να περάσω;” Μια ζουμπουρλούδα με μπλούζα open house σε σκουντάει και ανοίγει την πόρτα, μπαίνεις πίσω της. Ευτυχώς υπάρχουν κι οι φοιτήτριες φιλοσοφικής και κρατάνε ψηλά τη σημαία του ανδρισμού “ρε μ@λ@κ@”.
 
Ο Λεμονίδης το έχει χάσει. Υπαγόρευση; Ανάγνωση; Για όνομα. Ένα πρόσωπο που διαβάζει κείμενο από μέσα; Λόγος γραπτός να βγαίνει από στόμα; Η “απρόσκοπτη διεξαγωγή του πολέμου”, η “υλική ευδαιμονία των Αθηνών”, “η εξαίρετη περάτωση της προετοιμασίας της Σικελικής εκστρατείας”, όλα κλεισμένα μέσα σε συννεφάκι ομιλούντος;
 
Άντε να το σκάσεις τώρα. Άλλος ένας παιδικός φόβος. Δεν σηκώνεσαι ποτέ να φύγεις στη μέση της παράδοσης. Χρειάζεσαι ξύλινο άλογο που θα σε βγάλει. Λιβανίζεις το κινητό σου επιδιώκοντας ένα setup συνθήκης επείγουσας κλήσης για να “βγεις να μιλήσεις”. Τα μαζεύεις και βγαίνεις με ύφος ”there is some thing wrong here” αλα Τζόι Τριμπιάνι, στο επεισόδιο που ο Τσάντλερ τον φώναζε Μπερτ. Much ado for nothing, δεν σε προσέχει κανένας. Ο Λεμονίδης είναι σ’ άλλη τροχιά, σ’ άλλη γη, σ’ άλλη χώρα. Όχι ότι θα σε παρεξηγούσε κανένας, βέβαια. Τα setup της sneaky εισόδου και της δραματικής εξόδου είναι μόνο για σένα, για κανέναν άλλον.
 
Εσύ κι ο γρύλλος σου.
 

Γυμναστήριο

Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος σε έκδοση τσέπης παρατημένο στα αποδυτήρια. Σ’ αγαπάει ο Θεός τελευταία. Σετ κοιλιακών και άρθρο.
 
Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την εξάρτηση από την διαδικασία μάθησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι εξαρτήσεις είναι αγέννητες και άφθαρτες. Αν φύγει από την μάθηση, θα πάει κάπου αλλού. Κι όλες οι εξαρτήσεις που ξέρω είναι χειρότερες. Ποτό, τζόγος, γυναίκες... Ώπα. Μια πιτσιρικού σε κοιτάει επίμονα. Γιατί όχι, συνδυάζεις σώμα και πνεύμα. Χαίρετε, με τα μάτια. Αντιχαίρετε, με τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Ωραία, και μετά; Ποιος από τους δυο τολμάει αυτή την πρώτη-πρώτη κίνηση... Στάσου, πού πας; Α, στον ψηλό με το τατουάζ λεοπάρδαλη στη γάμπα. Που θα μπορούσες να είσαι πατέρας του, στο κάτω-κάτω είχες ερωτική ζωή στα... Καλά, nevermind. Άρθρο 34.
 
Πολύς Χατζηγιάννης σήμερα, τι φάση...


.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη*
.
So you think you can teach 
.
Κάθε Τετάρτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
------------------------
--------------------
----------------
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος και σχολειόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 33. Όταν δεν καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας", θα μοιράζεται "διδακτικές" ιστορίες από τη σχολική ζωή και τη μέση εκπαίδευση για τη στήλη "So you think you can teach". Κάθε Τετάρτη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

5 Comments

 1. <strong>KREATA MPAMPHS</strong>
  KREATA MPAMPHS
  BRO AKOU ME...M FENESE MAN OF CULTURE ALA EGO EIME MAN O F AGRICULTURE...EMENA OI GAMPES M DEN EXOUN TATOUAZ ALA EINE THEOXODRES K GYMNASMENES APO XRONIA KTHNOTROFIAS K KTHNOVASIAS...KOILIAKUS DN EXO... ALA AMA RIXW MIA GYROVOLIA EPITOPU GINETE SISMOS STHN ALBANIA...EGO BRO XERO TON ABDUL APO TO TZATZIKISTAN P EINE 28 ETON K EXEI 3 PEDIA...KALO PEDI O ABDUL ALA TON EXO PEI NA PROSEXI P VAZEI THN IPPOGRAFH T K TO POULI T GIATI KANEI FILAKI TWRA...EROTYLE M STO GYMNASTHRIO KANUME BRATSA GIATI EIMASTE ADRES DN TN PEFTUME SE KORITSAKIA R BROOOO...GIATI ETSI P S VLEPO THA MENEIS ME TO GRYLLO STO HERI...ESY AMA EISE ATHINA K GO H SAMOS THA S RTHO NA TA KANO OLA PUTANA RE BRO...PIOS EINE O MERAKLHS? O GAMIAS O HRAKLHS OEOEOE EXO ZALH STO KEFALI TRELA STO MYALO EXO HRA ESENA STHN KARDIA M K PANTOU S AKOLUTHO.

  BLAK FRAYDEI PROSFORES:

  BOUTXIA KOTOPOULO + 50% DOREAN KREAS 3.32/kg
  LAPA VOEIOU 6.90/kg
  SPALA VOEIA A/O -30% 6.56/kg
  TOY XASAPH GYROS 600g -30% 3.49/kg
  PANTSETA -0.60 FTHNOTERA 4.45/kg
  TIMES SOK ARNI XERRAKI 5.39/kg
  KEMBAB: 4.43/kg
  GOLHATH RIFI BUTI KAPNISTO: 6.66/kg
 2. <strong>μρρσ</strong>
  μρρσ
  εισαι καυλα ρε φιλε ωραια τα χωνεις τρεεελλλα
 3. <strong>538</strong>
  538
  Δε τα λέει καλά το άρθρο. Θα τα πούμε εμείς να τα μάθει σωστά ο κόσμος.

  Στις ανατολικές πολιτείες (πιο συγκεκριμένα Northeast, όχι γενικώς ανατολικές. Ανατολικά είναι και η Φλόριντα) ναι μεν γενικώς κερδάνε οι δημοκρατικοί αλλά 2 από τους κυβερνήτες είναι Ρεπουμπλικάνοι (Μασαχουσέτη και Βερμόντ). Και είναι άξια παληκάρια και πάνε με το λεωφορείο. Ούτε βέβαια οι Δημοκρατικοί πάνε με λιμουζίνα. Κυβερνήτες είναι. Όχι ο Τζεϊ Αρ από το Ντάλας.

  Ο Δουκάκης τώρα ήταν καλός κυβερνήτης και είναι ακόμα προοδευτικός άνθρωπος. Έδειξε εξαιρετικές ικανότητες κατακτώντας το χρίσμα των δημοκρατικών απέναντι στο λαοπρόβλητο Τζέσε Τζάκσον. Ωστόσο, είχε την ατυχία να αναμετρηθεί με τον επίγονο του δημοφιλέστατου Ρόναλντ Ρέηγκαν σε μία εποχή ευημερίας για τις ΗΠΑ (της οποίας τις σκοτεινές πτυχές τις εντοπίζει η ιστορία τώρα. Αλλά άλλα μάτια είχαν τότε κι άλλα έχουμε τώρα). Και ως γνωστόν, όταν ευημερεί η χώρα, πρόεδρο και κόμμα δεν αλλάζεις. Πέραν αυτού, τα ζητήματα που κυριαρχούσαν τότε, όπως η εγκληματικότητα και η πολιτική κατά της ΕΣΣΔ (αμφότερα είχαν χάσει τη σημασία τους στις επόμενες εκλογές όταν επικράτησε ο Μπιλ Κλίντον) ήταν προνομιακά για τους Ρεπουμπλικάνους. Και δη έναν "σκλήρό" (σε εικόνα και λιγότερο σε θέσεις) ρεπουμπλικάνο όπως ο Τζορτζ Μπους Σίνιορ. Βέβαια, να πούμε ότι και ο Δουκάκης με τις φωτογραφίες στο Τανκ, δε βοήθησε τον εαυτό του, ενώ και στα debate υπέπεσε σε σφάλματα (όπως ας πούμε ότι ρώτησε την κόρη του για τη θανατική ποινή. Ήταν λίγο out there αυτό).

  Νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει μια επαναξιολόγηση του Δουκάκη ως πολιτικού. Ναι μεν δε πέτυχε αλλά από την άλλη δε του αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των χειρότερων υποψηφίων που κατέβηκαν ποτέ. Μη ξεχνάμε πως κατάφερε να κερδίσει states που θεωρούντο χαμένα (όπως η Άιοβα) και που αποτέλεσαν αναποσπαστο κομμάτι της στρατηγικής νίκης κάθε δημοκρατικού υποψηφίου μέχρι και σήμερα.

  Υ.Γ Μεθυσμένος μπαίνω στο κλαμπ ΤΡΑΜΠ

 4. <strong>KREATA MPAMPHS</strong>
  KREATA MPAMPHS
  TO THE PRESIDENT OF THE OUNAITED STEITS MR DONALD TRAMP

  YUOR OF EXELENCY

  MR. TRUMP. YUO OF GENIUS AND STRONK! AIM ADVISE AND TO KEEP OUR BALANCE ON OUR AND SURE BIJ GREEK BORDERS ALSO ALL OF OUR AISLANDS SPECIAL I HAD SEND A SPECIAL EMAIL TO SENATORS IN AMERICA ALSO TO DONALD TRUMP THE PRESINDENT DIRECT TO THEM WITH A QUERY EXTRA HELP TO GREEKLAND WE NEED UNDER MY ADVICES 2-4 PIECES SUB MARINES BALISTIK MISSILE SUB MARINE ONE PIECE WITH AMERICA MARINES IN FULL METAL JACKET WITH OPERATIONAL ATOM HEADS ALSO TWO PIECES CRUISE MISSILE SUBMARINE AND OT ROUNDS KEEP IN GREEK WATER AND WHY NOT TURKILE HAD PLAN OT PLACE BUILD BIJ THE RUSSIA 1-2 JETS WE DO HOPE OURE GREEK PRAIM MINISTER WILL GIVE GRIN LAIT AND TO HAVE OUR HEART TO KEEP ALIVE OF THIS HAPPENED TOURKISH INVATION - CUP ON OUR LAND THEY LIKE THAT BEING AGENST THE SLAVES TURKILE NATION = JUST TO REMIND A FEW TRADERS HERE...WARNING THEM...THIS WILL NOT HAPE N EGAIN.

  ABSOLUTELY YUORS
  MAPMHS THE GREEK TITAN
 5. <strong>πιπιτσα</strong>
  πιπιτσα
  ανεπαναληπτα κείμενα σημερινα και μελλοντικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Σπασμένο γυαλί»: Μία εύθραυστη παράσταση με αμφιλεγόμενα θρύψαλα… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Σπασμένο γυαλί»: Μία εύθραυστη παράσταση με αμφιλεγόμενα θρύψαλα… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 5 Σχόλια 1097 Views

Μία παράσταση με ενδιαφέρουσα θεματική και πλοκή, που νοθεύεται από τη μεγάλη διάρκειά της και το αργοκίνητο των διαλόγων της. Είδε και σχολιάζει ο Γιώργος Μπαστουνάς.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή