Το μεγαλείο του ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ στην «υπόθεση ΣΚΟΥΡΙΕΣ»! ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ;;; ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ; ΜΕ ΤΙ ΤΣΙΠΑ (ΤΣΙΠΡΑ); Γράφει η Π. Στασινοπούλου.

334 Views
Το μεγαλείο του ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ στην «υπόθεση ΣΚΟΥΡΙΕΣ»! ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ;;; ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ; ΜΕ ΤΙ ΤΣΙΠΑ (ΤΣΙΠΡΑ); Γράφει η Π. Στασινοπούλου. Το μεγαλείο του ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ στην «υπόθεση ΣΚΟΥΡΙΕΣ»! ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ;;; ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ; ΜΕ ΤΙ ΤΣΙΠΑ (ΤΣΙΠΡΑ); Γράφει η Π. Στασινοπούλου.

Το μεγαλείο του ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ στην «υπόθεση ΣΚΟΥΡΙΕΣ»! ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ;;; ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ; ΜΕ ΤΙ ΤΣΙΠΑ (ΤΣΙΠΡΑ); Γράφει η Π. Στασινοπούλου.

       Για πρώτη φορά η οικολογική στήλη «παραβιάζει» το τακτικό  δεκαήμερο που τηρεί ανελλιπώς και δημοσιεύει έκτακτο άρθρο. Διότι ΔΕΝ μπορεί να μείνει αδρανής ή περί άλλων να τυρβάζει, όταν το μέγιστο θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές βρίσκεται σε σημείο οριακό και όσοι  παρακολουθούν την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα», γνωρίζουν την «αδυναμία» της στο θέμα, για το οποίο έχει ήδη αφιερώσει δύο άρθρα- ποταμούς! Ένα «προ ΣΥΡΙΖΑ» με το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης και ένα «μετά ΣΥΡΙΖΑ» σχετικό με τους «αριστερούς» ελιγμούς που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Η θέση της στήλης  ήταν εξ αρχής και θα είναι στο διηνεκές, σταθερά και αμετάκλητα ΚΑΤΑ της συγκεκριμένης (και ΟΧΙ γενικώς) επένδυσης. Ένα «κατά» που προσωπικά ΔΕΝ διαπραγματεύομαι και  έχω ήδη τεκμηριώσει εκτενώς στα προηγούμενα άρθρα. Ένα «κατά» που ουδεμία σχέση έχει με πολιτικάντικες σκοπιμότητες ή οικολογικές γραφικότητες που επίσης έχω κατ’ επανάληψη στηλιτεύσει αιχμηρά.

       Πρόκειται για ένα «κατά» βασισμένο στην κοινή λογική των αυτονόητων. Που για να υπενθυμίσω με δυο λόγια,  λέει ότι όταν καταστρέφεις ολοσχερώς τον άφθονο, διαρκή και δωρεάν ΕΠΙΓΕΙΟ πλούτο για χάρη του ελάχιστου, πρόσκαιρου και τρομερά δαπανηρού ΥΠΟΓΕΙΟΥ… κάτι δεν πάει καλά με τη λογική σου! Για την ακρίβεια την έχεις εξορίσει εντελώς, βάζοντας στη θέση της την… τσέπη των ολίγων. Όσες μελέτες κι αν εκπονηθούν ή μαγειρευτούν, όσες υπογραφές βαρυσήμαντες ή εξαγορασμένες κι αν τις συνοδεύσουν, όσα φερέφωνα από επιστημονικές ή μιντιακές κοινότητες κι αν επιστρατευθούν στην προπαγάνδα, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ΜΙΑ και ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ: Ένα πανέμορφο, καταπράσινο περιβάλλον έγινε κρανίου τόπος, ένα αιωνόβιο δάσος θυσιάστηκε στις μπουλντόζες, ένα βουνό- υδροδότης αποστραγγίζεται, ατμόσφαιρα / θάλασσα /έδαφος / υπόγεια νερά μολύνονται βαριά, ό,τι ζωντανό σε χλωρίδα και πανίδα ενδημούσε σε μια φύση ειδυλλιακή νεκρώθηκε… Όπως νεκρώθηκαν πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς σαν την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία ή τον τουρισμό μιας ολόκληρης περιοχής. Ένα τεράστιο ΠΟΛΥΤΙΜΟ οικοσύστημα και οι φυσικές πηγές πλούτου του, θυσιάστηκαν για λίγα πρόσκαιρα δράμια χρυσού!

       Για όλα αυτά τα προφανή και αυταπόδεικτα, δεν χρειάζεται καμιά περισπούδαστη «μελέτη» για να θολώσει τα νερά, καμιά απόφαση δικαστηρίου για να τη «δικαιώσει», κανένα πληρωμένο παπαγαλάκι για να πείσει. Δεν χρειάζεται επίσης καμιά κομματική εκμετάλλευση από κανένα προστάτη- νταβατζή και καμιά οικολογική φαιδρότητα από κανένα ακτιβιστή… Φτάνει να μιλήσεις και να ακούσεις γιαγιάδες και παπούδες αυτών των χωριών, όπως έκανα πριν χρόνια. Να σου ιστορήσουν τον καημό των μεταλλείων, να σου μιλήσουν για τον καρκίνο, για τους νεκρούς τους γιους, τα νεκρά τους χωράφια, τα νεκρά τους ψάρια. Και να παρατηρείς τα σβησμένα τους μάτια που μιλάνε πιο πολύ απ’ το στόμα… ΟΧΙ δεν είναι Συριζαίοι τα παπούδια, ούτε οικολόγοι, ούτε εγκάθετοι, ούτε βαλτοί. Είναι πονεμένοι κι αυθεντικοί- ΑΝ η τελευταία λέξη σημαίνει ακόμη κάτι σε ένα κόσμο που δεν ξέρει άλλο από υποκρισία…

 
       Σαν τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ μιας «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης που ανέδειξε παράλληλα τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ σε κυρίαρχη πολιτική στάση! Τον οποίο δεν περιμέναμε βεβαίως να διαπιστώσουμε στο θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές , όταν τον ζούμε σε ΚΑΘΕ έκφανση της πολιτικής ζωής τους τελευταίους μήνες. Μόνο που εδώ το μεγαλείο του είναι τόσο  προκλητικό που ίσως και να έχει… τερματίσει! (μάλλον ανέφικτος ευσεβής πόθος…)
 
ΔΙΟΤΙ η νυν αριστερή κυβέρνηση που ως πρώην αριστερή αντιπολίτευση:
-        Έκανε σύνθημα και σημαία το σχίσιμο και την κατάργηση των κατάπτυστων μνημονίων
-        Στήριξε αδιάκριτα ΚΑΘΕ απεργιακή κινητοποίηση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ εργαζόμενου, που κινδύνευε ΟΧΙ μόνο η δουλειά του αλλά και τα προκλητικά του προνόμια
-        Υπερασπίστηκε μέχρις εχάτων το περιβάλλον από οποιαδήποτε καταπάτηση/ κακοποίηση
-        Πολέμησε λυσσαλέα κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης
-        Πρωτοστάτησε στις μάχες κατά της συγκεκριμένης επένδυσης στις Σκουριές απειλώντας ότι θα την καταργήσει…
 
ΑΦΟΥ στη διάρκεια της 7μηνης μόλις θητείας της:
-        Υπέγραψε το σκληρότερο, βαρύτερο, αντιλαϊκότερο μνημόνιο που υπεγράφη στο παρελθόν
-        Προσέλαβε άμεσα και επιλεκτικά απολυμένους του δημοσίου σαν τις καθαρίστριες του Υπουργείου και τους υπαλλήλους της ΕΡΤ (ίσως και κάποιους συντρόφους συνδικαλιστές…), οδηγώντας ωστόσο με τα ολέθρια λάθη της χιλιάδες ΕΠΙΠΛΕΟΝ εργαζόμενους στην ανεργία!
-        Έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία που προβλέπει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις/ εκποιήσεις/ «αξιοποιήσεις» δημόσιας  περιουσίας που βέβαια συνεπάγονται συν τοις άλλοις, μέγιστη κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος με πολλά απτά παραδείγματα .
-        Πούλησε  ήδη λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας σε ξένους επενδυτές προς «εκμετάλλευση»
-        Συναίνεσε στην ανάγκη επενδύσεων  υπό καθεστώς εκβιασμού, όπου ΔΕΝ μπορεί πλέον να επιλέξει ή να θέσει  κριτήρια και όρους…
 
ΕΡΧΕΤΑΙ τώρα στην περίπτωση της επένδυσης των Σκουριών:
-        Να χρησιμοποιήσει γελοία προσχήματα και νομικίστικα τερτίπια για να βάλει τρικλοποδιές στο έργο, ΧΩΡΙΣ να ξεκαθαρίζει ντόμπρα και σταράτα διάολε, αν έχει την πολιτική βούληση να το  καταργήσει λόγω της μεγάλης καταστροφής - όπως υποσχόταν , ή σκοπεύει να παίζει επ’ αόριστον το ανήθικο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, κακή ώρα!
-        Να ρίξει πονηρά στάχτη στα μάτια των εκεί οπαδών και των απανταχού ψηφοφόρων, προκειμένου να μετριάσει την κατακραυγή για τα ανήκουστα που υπέγραψε και ψήφισε!
-        Να οδηγήσει 2000 εργαζόμενους – θύματα των πρώην και τωρινών παιχνιδιών της, σε διαθεσιμότητα/ προάγγελο ανεργίας, χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη τους, όταν για τους «δικούς» της άνεργους- απεργούς στο παρελθόν σχιζόταν!

ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ;;;   ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ;;; ΜΕ ΤΙ ΤΣΙΠΑ (ΤΣΙΠΡΑ);;;

       Βλέποντας τις απελπισμένες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που έφθασαν μέχρι να κλειστούν μέσα στις στοές, διεκδικώντας ένα μεροκάματο «του τρόμου», ΟΧΙ γιατί είναι μαζοχιστές, ΟΧΙ γιατί το διάλεξαν για να… στηρίξουν την επένδυση, αλλά γιατί εν καιρώ παλιών μνημονίων ΔΕΝ είχαν  ΑΛΛΗ επιλογή και εν καιρώ νέων, η «αριστερή» κυβέρνηση φρόντισε να ΜΗΝ έχουν για χρόνια,  θέλω να ρωτήσω δημόσια τους πρώην προστάτες παντός απεργού και μπροστάρηδες πάσης απεργίας: ΑΥΤΟΙ οι άνεργοι- απεργοί  ΔΕΝ σας συγκινούν; Μήπως επειδή δεν ποντάρετε στην ψήφο τους; Έχουν άραγε κάτι λιγότερο από μια χούφτα (καλοπληρωμένες) καθαρίστριες για τις οποίες ένα χρόνο πριν χύνατε μαύρο δάκρυ; Θεωρείτε τη μοίρα τους καλύτερη από αυτή των υπαλλήλων της ΕΡΤ που σπεύσατε να αποκαταστήσετε; Τιμωρείτε στο πρόσωπό τους, τους καταστροφείς επενδυτές; Διαχωρίζετε τους εργαζόμενους που παλεύουν για το  μεροκάματο σε «καλούς» που αξίζουν υποστήριξη και «κακούς» που τους αξίζει αναλγησία; Και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ κατόπιν τούτων όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη;

       Μπορεί η δική σας νοητική τρικυμία να έχει ξεπεράσει τα «κόκκινα όρια», ωστόσο κάποιοι  πασχίζουμε ακόμη με μεγάλο κόπο εν μέσω παράνοιας να κρατήσουμε το μυαλό μας στη θέση του… ΑΝ το καταφέρουμε! Και μπορούμε (ακόμη) να αντιληφθούμε τις ανηθικότητες και  πονηριές, γιατί ΚΑΙ σε αυτές δυστυχώς, σας προδίδει ο γελοίος έως επικίνδυνος ερασιτεχνισμός που διακρίνει 7 μήνες τώρα ΟΛΕΣ τις κινήσεις σας. Μπορούμε (ακόμη) να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα πίσω από τις ενέργειες για το συγκεκριμένο έργο, όταν αμέσως μετά τις υπογραφές ενός σκληρότατου μνημονίου και του ξεπουλήματος αεροδρομίων και λοιπών που ακολουθούν, προσπαθείτε – παραμονές εκλογών-  να «διασκεδάσετε» τις εντυπώσεις των παραζαλισμένων ψηφοφόρων σας με τρικλοποδιές στην «Ελληνικός Χρυσός», παίζοντας τζογαδόρικα κατά το προσφιλές σας χόμπυ, με τις ζωές 2000 ανθρώπων και των οικογενειών τους… Πάντα ΧΩΡΙΣ πρόταση, χωρίς σχέδιο, χωρίς βούληση, χωρίς μέριμνα… ΕΥΓΕ!  Ύψιστο πολτικό ήθος «πρώτη φορά» είναι αλήθεια, για αριστερούς!

       Μέσα στο ζοφερό σκηνικό της πολιτικής σχιζοφρένειας, εντούτοις τρέφω μια (ουτοπική;)  ελπίδα για την περίπτωση των Σκουριών: ότι ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το τέλος του διχασμού που χρόνια ταλανίζει την περιοχή. Γιατί τώρα πλέον τα πράγματα ξεκαθαρίζουν: οι πρωτοστατούντες συριζαίοι πολέμιοι του έργου, προδόθηκαν οικτρά από τον εκφραστή τους, ενώ οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους την ανικανότητα και υποκριτική αναλγησία του. «Παθούσες» ΚΑΙ οι δύο πλευρές από την ίδια πηγή, έστω από διαφορετικούς δρόμους. ΑΝ καταφέρουν να σκεφθούν νηφάλια, θα διαπιστώσουν ότι τώρα πια ΔΕΝ τους χωρίζει ένα κόμμα που καπηλεύτηκε τους αγώνες και τα οράματα των πρώτων και απαξίωσε το δικαίωμα στη δουλειά των δεύτερων. ΑΝ επίσης καταφέρουν να κάτσουν δίπλα- δίπλα, θα διαπιστώσουν ότι η καταστροφή είναι ΚΟΙΝΗ για όλους… ότι και κάποιοι άλλοι πριν τους μεταλλωρύχους έχασαν λόγω επένδυσης  τη δουλειά τους… ότι το μεροκάματο δεν έχει νόημα όταν η υγεία και η ζωή εξαθλιωθούν… ότι ο αληθινός πλούτος είναι δίπλα τους, στα πόδια τους, προσφέρεται απλόχερα από μια φύση γενναιόδωρη… Μήπως ήρθε η στιγμή να αποτινάξουν τις… σκουριές του παρελθόντος και να δοκιμάσουν μια νέα, δική τους, υγιή «επένδυση», βασισμένη στη δημιουργία και ΟΧΙ στην καταστροφή; ΑΜΗΝ!!!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή