«Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ε, και;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

236 Views
«Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ε, και;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ε, και;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ε, και;»... Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Τις προάλλες παρακολούθησα κάποια ρεπορτάζ στην τηλεόραση, τα οποία παρουσίαζαν τις ζωές κάποιων ανθρώπων που εργάζονται για τη περίοδο των γιορτών ως Άγιοι Βασίληδες, στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος. Άνθρωποι, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι άνθρωποι φτωχοί, ταλαιπωρημένοι από τη ζωή, οι περισσότεροι από αυτούς άνεργοι, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά απλά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους. Άνθρωποι που τώρα την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να κρύβουν τη θλίψη και την αγωνία τους για επιβίωση κάτω από τις παχιές ψεύτικες γενειάδες και να προσποιούνται τους χαρούμενους ποζάροντας χαμογελαστοί και ευδιάθετοι φωτογραφιζόμενοι με τα παιδάκια.

Κάπως έτσι νομίζω, αναλογικά, πώς είναι η κατάσταση για ένα πολύ μεγάλο τμήμα ης ελληνικής κοινωνίας την περίοδο των γιορτών. Υποδυόμαστε τους χαρούμενους προσπαθώντας να κρύψουμε τις ανασφάλειες, τα άγχη και τις αγωνίες μας πίσω από χαμογελαστά προσωπεία. Η όλη κατάσταση θυμίζει μια κακοστημένη θεατρική παράσταση, στην οποία όλοι πρέπει να καταχωνιάσουν τη διάχυτη δυστυχία, επιμελώς πίσω από τα κοστούμια τους και τα φανταχτερά σκηνικά.

Όσο όμως και αν προσπαθούμε να θάψουμε τη δυστυχία πίσω από ανελαστικές μάσκες χαράς και λαμπερά στολίδια, αυτή ξετρυπώνει φανερώνοντας τη γενικευμένη κοινωνική μιζέρια. Δημιουργεί ρωγμές στο πρόχειρα φτιαγμένο για τις γιορτές σκηνικό ευτυχία μας. Όσο και αν προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από την πραγματικότητά μας, αυτή μας χτυπάει την πόρτα και μας υπενθυμίζει συνεχώς την κακή κατάσταση στην οποία είμαστε. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα χρέη, η συσσωρευμένη φτώχεια δεν διακόπτονται και αυτά, την περίοδο των χριστουγεννιάτικών διακοπών. Εξακολουθούν να χάσκουν εκεί μπροστά μας και να μας κατατρύχουν όσο και αν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε αποστρέφοντας το βλέμμα μας στις στολισμένες βιτρίνες και στα φωτισμένα δέντρα. Ο αγώνας για επιβίωση, συνεχίζεται αδιάλειπτα επικαθορίζοντας πλήρως τις ζωές μας και απομυζώντας κάθε ίχνος καλής ψυχολογικής διάθεσης.

Για αυτό η περίοδος των Χριστουγέννων, τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, μοιάζει ως μια συνθήκη χαράς, η οποία όμως παρά τις προσπάθειές μας να τη διατηρήσουμε ανέπαφη και να χαθούμε μέσα σε αυτή βαυκαλιζόμενοι τους χαρούμενους, η ίδια η πραγματικότητα, ως ιστορικό συνεχές χωρίς κενά, παραμένει αδυσώπητη κατακρημνίζοντάς μας από το βάθρο της χαράς μας.

Η χριστουγεννιάτική περίοδος μπορεί να αποκτήσει πραγματικό νόημα και σημασία μόνο αν πραγματικά συναισθανθούμε αυτό που πραγματικά συμβολίζει, την αγάπη για τον άνθρωπο, και αρχίζουμε να την μετουσιώνουμε σε πράξη στο κοινωνικό πεδίο με τη μορφή της αλληλεγγύης. Μόνο τότε υπάρχει πραγματικά η ελπίδα να αλλάξει ουσιαστικά η προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα και η χριστουγεννιάτικη περίοδος να γίνει μια αληθινά χαρούμενη γιορτή. Αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση τα προσωπικά και κατ’ επέκταση τα κοινωνικά προβλήματα, και αντιστρόφως, θα γιγαντώνονται και η χριστουγεννιάτικη περίοδος αναγκαστικής χαράς θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο ιλαροτραγωδία.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Η Βερόνικα Αργέντζη εξομολογείται στην «Κ» πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Η Βερόνικα Αργέντζη εξομολογείται στην «Κ» πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 803 Views
Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού…  Βερόνικα Αργέντζη, ηθοποιός.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή