«Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και τα ανυπόστατά τους άλλοθι». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

549 Views
«Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και τα ανυπόστατά τους άλλοθι». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και τα ανυπόστατά τους άλλοθι». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και τα ανυπόστατά τους άλλοθι». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Έκπληξη μου προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, μετά από όσα μεσολάβησαν – βλέπε δολοφονία Φύσσα – και αποκαλύφθηκαν, μερικοί πραγματικά σοβαροί και δημοκράτες άνθρωποι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τους ψηφοφόρους της Χ.Α.

Ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. δεν είναι νεοναζί, απλά άνθρωποι απεγνωσμένοι και θυμωμένοι με την προσωπική τους κατάσταση, όπως έχει περιέλθει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία περίπου 5 χρόνια, που εκτονώνουν τον θυμό τους με την ψήφο τους στην Χ.Α. Άνθρωποι δηλαδή που ψηφίζουν και ευρύτερα συμπεριφέρονται και ενεργούν με βάση το θυμικό τους και όχι τον λόγο τους.

Αυτή η ερμηνεία μπορεί σε μεγάλο βαθμό για μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων της Χ.Α. να ισχύει. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για αυτούς και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν τους απαλλάσσει από την τεράστια ευθύνη που έχουν ψηφίζοντας αυτό το νεοναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα. Είναι δύο διακριτά πράγματα η ερμηνεία, εν είδει κοινωνιολογικής έρευνας, του φαινομένου της Χ.Α. εν μέσω πρωτόγνωρης για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κοινωνικοοικονομικής κρίσης και η προσπάθεια δικαιολόγησης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ερμηνεία και η κατανόηση ενδεχομένως των αιτιών ενός κοινωνικού φαινομένου να λειτουργούν συγχρόνως και ως ελαφρυντικό ή και πλήρης δικαιολόγηση στα όρια της νομιμοποίησης αυτών που δημιούργησαν και συντηρούν αυτό το φαινόμενο. Σε αυτό το λάθος υποπίπτουν ηθελημένα ή άθελα τους όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της Χ.Α. Χρησιμοποιούν τις αιτίες της γιγάντωσης αυτού του νεοναζιστικού φαινομένου ως δικαιολογητική βάση για τους βασικούς υπαιτίους της δημιουργίας του, τους ψηφοφόρους της. Η ερμηνεία του φαινομένου είναι χρήσιμη και απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, όχι όμως και για τη δικαιολόγηση των βασικών δημιουργών του.

Σε καμία περίπτωση, στις ημέρες μας, που ουδείς δικαιούται πλέον να επικαλεστεί άγνοια για το τι εστί Χ.Α., δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο για την ψήφο του σε αυτή. Όποιος ψηφίζει Χ.Α. είναι συνυπεύθυνος και συνένοχος, ηθικά τουλάχιστον, στα εγκλήματα που τελεί και θα εξακολουθεί να τελεί, όσο υφίσταται, με μαθηματική ακρίβεια.

Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα, όσοι θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και εν τέλει τον ίδιο τον Άνθρωπο, να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των ψηφοφόρων της, χτυπώντας φιλικά την πλάτη τους και λέγοντας τους διαφωνώ με αυτό που κάνεις αλλά σε καταλαβαίνω φίλε και να αρχίσουμε να τους καταγγέλλουμε αδιαλείπτως και ποικιλοτρόπως για αυτό που πραγματικά είναι. Ναι, ότι είναι και αυτοί νεοναζί διότι έχοντας πλήρη γνώση και επίγνωση για το τι πραγματικά είναι η Χ.Α., τι πρεσβεύει και το τι πράττει, όχι απλά την ανέχονται αλλά την αποδέχονται και τη στηρίζουν τουλάχιστον διά της ψήφου τους∙ ότι τη νομιμοποιούν προσδίδοντας, συνειδητά, πολιτική υπόσταση και οντότητα σε μια ηθικά και νομικά – ποινικά εγκληματική οργάνωση.

Η επίκληση στην εν θερμώ ψήφο στην καλύτερη περίπτωση να συνιστά ελαφρυντικό σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Εξάλλου και το εν βρασμώ ψυχής στο ποινικό δίκαιο ελαφρυντικό συνιστά, όχι απαλλακτικό λόγο, ειδικά όταν το έγκλημα τελείται κατ’ εξακολούθηση.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή