«Το βάρος των επιλογών…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

155 Views
«Το βάρος των επιλογών…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Το βάρος των επιλογών…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Το βάρος των επιλογών…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Η αστική δημοκρατία όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης παράδοξο είναι σκληρό πολίτευμα διότι ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του και ευρύτερα των επιλογών του.

Η ελευθερία ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας θέτει και προτάσσει τον καθένα από εμάς προ των ευθυνών του. Θέτει τους όρους και τα όρια ενός πεδίου στο οποίο όλοι είμαστε εκτεθειμένοι, αντιμέτωποι με τον ίδιο τον εαυτό μας δίχως να μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από παραπετάσματα άλλων ολοκληρωτικών εξουσιαστικών δομών και κέντρων λήψεων αποφάσεων.

Στη δημοκρατία εξ ΄ορισμού ο καθένας από εμάς είναι κοινωνός και συνδιαμορφωτής του χώρου και του κόσμου στον οποίο διαβιεί και κρίνεται κάθε φορά, κάθε στιγμή από τη στάση του και τις επιλογές του, δηλαδή από τη χρήση της ελευθερίας του.

Η έκθεση του καθενός από εμάς σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα αστικού τύπου είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και γίνεται πιο έντονη σε περιόδους που τα διακυβεύματα είναι προφανή και ιστορικά σημαντικά. Όταν αφορούν άμεσα και αμεσολάβητα το σύνολο των ανθρώπινων κοινωνιών και όχι μόνο, αρχικά τουλάχιστον, τον μικρόκοσμό μας. Όταν από τις αποφάσεις μας κρίνεται ο μεγάκοσμος της Ιστορίας και όχι η ιστορία του κάθε ιδιώτη. Όταν από τη στάση μας και τις πράξεις μας επικαθορίζεται ο ρους της μεγάλης Ιστορίας. Τότε στη δημοκρατία και στις συνθήκες ελευθερίας που αυτή εξ’ ορισμού μας προσφέρει, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, φανερές και καθοριστικές και η αντίστοιχη ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας αλλά κυρίως απέναντι στην ίδια την Ιστορία αμείλικτη. Όλα τα άλλοθι και τα ελαφρυντικά συνθλίβονται υπό το βάρος της ελευθερίας. Και η ετυμηγορία από την ίδια την Ιστορία για τον καθένα από εμάς αναπόφευκτη και αμετάκλητη.

Η εποχή που ζούμε, είναι μια τέτοια εποχή, μια ιστορικά κρίσιμη εποχή, ένα σταυροδρόμι. Και γινόμαστε μάρτυρες, με τόσο προφανή, ανάγλυφο σχεδόν σχηματικό τρόπο των επιλογών του καθενός από εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν, να επικαλεστούν την οποιαδήποτε αισθητική, όπως την έχουν στο μυαλό τους, και την ασφάλεια έναντι της ανθρωπιάς. Υπάρχουν άνθρωποι, που υπερασπίζονται αυτή την επιλογή τους επιχειρηματολογώντας δημόσια και λέγοντας ή γράφοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αρκετά ευγνώμονες προς εμάς, τους σωτήρες τους. Είναι συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να υπερασπιστούν συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές, εμπλουτίζοντάς τες με τα απαραίτητα ενοχικά σύνδρομα.

Από την άλλη υπάρχουν οι άνθρωποι, που επιλέγουν στο επίκεντρό τους να είναι οι συνάνθρωποί τους, ανεξαρτήτως συνθηκών και όρων. Δίχως αστερίσκους και ναι μεν αλλά.

Ο καθένας μας έχει κάνει ήδη τις επιλογές του και τα όρια μεταξύ των δύο κόσμων, εξαιτίας της βαρύτητας των καταστάσεων, είναι πιο ευκρινή από ποτέ. Η ιστορία θα κρίνει… Το μόνο βέβαιο: τις αυταπάτες και τα άλλοθι τα παρέσυρε η ελευθερία προ πολλού…


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 427 Views
Ημέρα καραντίνας Νο 7.982…. είμαστε σπίτι; Περιορισμένοι; Εγκλωβισμένοι; Βαριόμαστε και δεν έχουμε τι να κάνουμε; Έχουμε καταντήσει την κουζίνα δεύτερο υπνοδωμάτιο; Η λύση είναι εύκολη! Ένα καλό βιβλίο! Μια δυνατή πλοκή με γενναία έκταση μπορεί να κρατήσει συντροφιά και να μας αποφορτίσει από τον σουρεαλισμό που ζούμε.. Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή