«Η τυρόπιτα και τα στερεότυπα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

460 Views
«Η τυρόπιτα και τα στερεότυπα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Η τυρόπιτα και τα στερεότυπα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Η τυρόπιτα και τα στερεότυπα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Τα στερεότυπα δεν ανταποκρίνονται ποτέ στην πλήρη και ολοκληρωμένη αποτύπωση της πραγματικότητας. Είναι σχηματικά, επιφανειακά και βασίζονται στη γενίκευση. Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ αληθινά. Είναι το παραμορφωτικό καθρέφτισμα της πραγματικότητας μέσω της υπεραπλούστευσής της.

Για τους ίδιους λόγους όμως είναι και πανίσχυρα ανεξαρτήτως του σημείο αναφοράς τους- είτε αναφέρονται σε μια κοινωνική ομάδα (υποσύνολο) είτε σε μια ολόκληρη κοινωνία (σύνολο). Ο κόσμος αποζητά να έχει μια ξεκάθαρη, κατανοητή εικόνα για κάθε ομάδα και κυρίως την κοινωνία. Δεν έχει τη διάθεση να εμβαθύνει στα πραγματικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας. Θέλει κάποιος να του προσφέρει μια καθολική, απόλυτη και γι’ αυτό εύληπτη εικόνα της κάθε κοινωνίας. Και τα στερεότυπα τούς την προσφέρει απλόχερα. Ακριβώς εκεί έγκειται η δύναμή τους. Στην εξάλειψη της εξατομίκευσης, στην ισοπέδωση της ιδιαιτερότητας και κατ’ επέκταση της μοναδικότητας. Με άλλα λόγια αντλούν τη δύναμή τους από την υπεραπλούστευση της γενίκευσης και κατά συνέπεια από την ευκολία πρόσληψής τους.

Για αυτό λόγω της δύναμής τους, εξαιτίας της ευκολίας πρόσληψής τους, υπάρχει σχεδόν για κάθε κοινωνία και ένα στερεότυπο. Μια εικόνα δηλαδή που έχει δημιουργηθεί από ένα σύνολο ποιοτικών χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων ολοκληρωτικής ισχύος για την κάθε κοινωνία.  Βάσει αυτής της εικόνας, ο κάθε άνθρωπος αυτού του κόσμου σχηματίζει την κρίση και συνάγει τα συμπεράσματά του για την κοινωνία είτε θετικά είτε αρνητικά. Η εικόνα και συνεπώς η κρίση για κάθε κοινωνία είναι σχηματική και απόλυτη είναι δηλαδή άσπρο ή μαύρο, ενδιάμεσες ζώνες δεν υπάρχουν.

Καθοριστικό ρόλο για τη δόμηση των στερεοτύπων είτε θετικών είτε αρνητικών διαδραματίζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Δυστυχώς, για την  Ελλάδα τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν δομήσει ένα αρνητικό στερεότυπο. Για αυτό για τους περισσότερους ξένους η Ελλάδα φαίνεται να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, στο μαύρο, ειδικά τα τελευταία πέντε περίπου μνημονιακά χρόνια. Ο Έλληνας είναι τεμπέλης, άξεστος, κουτοπόνηρος, διεφθαρμένος. Παράλληλα με αυτά τα διόλου κολακευτικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης προσπαθεί να δημιουργηθεί η εικόνα ότι πεινάμε και ότι είμαστε για λύπηση. Τελευταίο κρούσμα αυτής της προσπάθειας δόμησης αυτού του στερεοτύπου, άρθρο των Times του Λονδίνου που υποστηρίζει ότι οι Ελληνίδες φοιτήτριες εκδίδονται για 2 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν μια τυρόπιτα.

Η αντίδρασή μας ως κοινωνία απέναντι σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας αυτών των στερεοτύπων είναι μέχρι στιγμής απογοητευτική∙ είτε δεν αντιδρούμε καθόλου είτε περιοριζόμαστε στην επανάσταση του πληκτρολογίου, ποιος θα γράψει την καλύτερη ατάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα πάρει τα περισσότερα like. Χαρακτηριστική περίπτωση η αντίδραση μας στον ισχυρισμό ότι οι Ελληνίδες φοιτήτριες εκδίδονται για μια τυρόπιτα. Αρκεστήκαμε σε έναν άτυπο διαγωνισμό στο twitter ποιος θα το σχολιάσει πιο έξυπνα. Καλή και απαραίτητη η αίσθηση του χιούμορ για έναν λαό, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις όπως η δική μας αλλά όταν όμως σε διασύρουν και εσύ επαυξάνεις με ευφυολογήματα δεν είναι χιούμορ είναι αυτολύπηση. Είναι αποδοχή και εν τέλει νομιμοποίηση αυτών των ισχυρισμών, είναι επιβεβαίωση των στερεοτύπων.

Αν δεν εξέλθουμε γρήγορα του κύκλου της παθητικότητας και της εσωστρέφειας και δεν αντικρούσουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα μα πάνω από όλα εμπράκτως αυτούς τους ισχυρισμούς, όπως περί πορνείας για δύο ευρώ, τότε ακόμα και αυτοί πολύ σύντομα θα καταστούν στερεότυπα και ως τέτοια θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ανατραπούν. Και εκτός από τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, αποκλειστικοί υπαίτιοι των δεινών μας, θα θεωρούμαστε ότι είμαστε και για λύπηση.

Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει η εικόνα του υπόλοιπου κόσμου για εμάς θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς την αυτοεικόνα μας. Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να ανατρέψουμε τα ήδη υπάρχοντα αρνητικά στερεότυπα και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων, περί τυρόπιτας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνεχίσουμε να γινόμαστε συμμέτοχοι στον διασυρμό μας και θα πιστεύουμε ότι είμαστε και έξυπνοι γιατί το κάνουμε με εξυπνακίστικο τρόπο.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 752 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή