«Σύμφωνο συμβίωσης ή αλλιώς πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

166 Views
«Σύμφωνο συμβίωσης ή αλλιώς πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Σύμφωνο συμβίωσης ή αλλιώς πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Σύμφωνο συμβίωσης ή αλλιώς πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με βαθιά απογοήτευση και θλίψη δημόσιες συζητήσεις επί συζητήσεων κατά πόσο είναι ορθή η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία προβλέπεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης από την ελληνική βουλή.

Είναι πραγματικά τουλάχιστον απογοητευτικό, να γίνεσαι μάρτυρας διχόνοιας και αντιδράσεων για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο και να έχει θεσμοθετηθεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι αδιανόητο, εν έτει 2015 για μια χώρα που θέλει να θεωρείται ότι ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο και ότι έχει μια αστικού τύπου, κοινωνικά φιλελεύθερη δημοκρατία, να συνιστά αντικείμενο διαβούλευσης και πεδίο αντιπαράθεσης, αν θα πρέπει συνάνθρωποι μας, οι οποίοι απλά τυχαίνει να έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα από κάποιους άλλους, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αν θα πρέπει, δηλαδή, να τηρούνται και να εφαρμόζονται οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Αν θα πρέπει με άλλα λόγια να έχουμε κράτος δικαίου και κατ’ επέκταση δημοκρατία. Διότι μην ξεχνάμε, το κράτος δικαίου είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη και ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Συνιστά, αναντίρρητα, έναν από τους πυλώνες της.

Επομένως, τις τελευταίες μέρες τι συζητάμε; Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Συζητάμε για το αν θέλουμε να έχουμε δημοκρατία. Διότι αυτό το θέμα αφορά ευθέως την ίδια την καρδιά και κατά συνέπεια την υποτυπώδη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Συζητάμε για το αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε νομική και πολιτική ισότητα. Αν θέλουμε, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτής της ταλαίπωρης κοινωνίας να είναι νομικά και πολιτικά ίσοι, ανεξαρτήτως υποκειμενικών στοιχείων και χαρακτηριστικών, τα οποία άπτονται εξ’ ορισμού αυστηρά και αποκλειστικά στην προσωπική σφαίρα του κάθε ατόμου. Με άλλα λόγια, αν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ίσοι, τουλάχιστον νομικοπολιτικά! Έχουμε προ πολλού απολέσει πλήρως, ειδικά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια, το άλλο σκέλος της ισότητας την κοινωνικοοικονομική και τώρα από ό,τι φαίνονται γίνονται προσπάθειες να καταλυθεί και η νομικοπολιτική. Να καταλυθεί πλήρως δηλαδή η αρχή της ισότητας σε όλες τις διαστάσεις της. Χωρίς ισότητα όμως δεν υπάρχει ελευθερία και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει δημοκρατία. Η ελευθερία είναι η συστατική αρχή της δημοκρατίας.

Και δυστυχώς ή μάλλον τραγικώς, διαπιστώνω ότι ένα ανησυχητικά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας, και στις πιο θεμελιώδεις λειτουργίες της. Και το πιο θλιβερό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται καν, ότι στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατίας. Λογικό είναι. Από ανθρώπους, οι οποίοι είναι ρατσιστές και άρα απαίδευτοι και μικρόνοες δεν μπορείς να έχεις μεγαλύτερες προσδοκίες.

Και προφανώς, δεν έχουν ακούσει ποτέ τη ρήση του μεγάλου Θρακιώτη Έλληνα σοφιστή, Πρωταγόρα: Πάντων χρημάτων μέτρον  άνθρωπος. Αν την είχαν ακούσει και είχαν κατανοήσει έστω και ελάχιστα τη σημασία της, δεν θα ήταν φυσικά δέσμιοι των προκαταλήψεων τους και γενικότερα του προσωπικού τους σκοταδιού. Θα ήταν άνθρωποι χειραφετημένοι, με αυτονομία σκέψης και βούλησης.

Υ.Γ. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα αναγκαζόμουν να γράψω για πράγματα που τα θεωρώ αυτονόητα από το δημοτικό.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 752 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή