Ο Σεφερλής και ο καπιταλισμός...

3858 Views
 Ο Σεφερλής και ο καπιταλισμός... Ο Σεφερλής και ο καπιταλισμός...

Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός, δικηγόρος.

 
Με αφορμή ένα ρατσιστικό και εν γένει μισανθρωπικό σκετσάκι του αυτοπροσδιοριζόμενου ως κωμικού ηθοποιού Μάρκου Σεφερλή - βιντεοσκοπημένο απόσπασμα του οποίου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έγινε αμέσως όπως είθισται να λέγεται viral - ειπωθήκαν και γράφτηκαν πολλά σχετικά με τη παιδεία του ελληνικού λαού. Το διαδίκτυο κατακλύστηκε με σχόλια του τύπου Δεν υπάρχει σωτηρία για αυτόν τον τόπο, είμαστε ζώα κλπ.
 
Καταρχάς όσοι έγραψαν αυτού του είδους τα σχόλια υπέπεσαν σε ένα μεθοδολογικό λάθος, αυτό της γενίκευσης. Δεν είναι δυνατόν να τσουβαλιάζεται μια ολόκληρη κοινωνία επειδή κάποιοι πληρώνουν για να δουν τα εμετικά παραληρήματα του εν λόγω ανθρώπου. Είναι όντως θλιβερό άνθρωποι να διασκεδάζουν ακούγοντας ατάκες του τύπου Οι Γερμανοί Ούνοι η μόνη τους εφεύρεση το ανθρώπινο σαπούνι.. ή να ξεσπάνε σε χειροκροτήματα όταν ο τιτάνας της κωμωδίας αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ τον προηγούμενο υπουργό παιδείας μαλάκα επειδή κατήργησε την προσευχή και τα αρχαία ελληνικά, ισχυρισμοί που και στην ουσία τους είναι ανακριβείς. Και μπορεί να είναι και εξοργιστικό όταν αντιλαμβάνεσαι ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο, ως οι μόνοι αυθεντικοί θεματοφύλακες του ελληνικού γλωσσικού πλούτου, άνθρωποι που είναι προφανές ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν στοιχειώδη νεοελληνικά. Και μπορεί κατόπιν τούτων των συναισθηματικών διακυμάνσεων να μπήκε ο καθένας μας στον πειρασμό να ξεσπάσει κατά αυτών των ανθρώπων εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την ελληνική κοινωνία συνολικά.
 
Ξεπερνώντας όμως τις επιθέσεις του θυμικού, με μια πιο ψύχραιμη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι φαινόμενα τύπου Σεφερλή δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Σεφερλήδες με την ανάλογη εμπορική επιτυχία υπάρχουν παντού διεθνώς, διότι ο Σεφερλής όπως και ο κάθε Σεφερλής είναι απότοκος των δομών του συστήματος που κυριαρχεί διεθνώς και δεν είναι δημιούργημα κάποιας ιδιάζουσας εθνικής/ελληνικής βλακείας. Ζούμε σε ένα κεφαλαιοκρατικό σύστημα που τα πάντα ορίζονται με βάση την προσφορά και ζήτηση. Τα πάντα κρίνονται και αποτιμώνται με βάση αυτό το κριτήριο και εν τέλει δεσπόζουν ή απορρίπτονται τιθέμενα στο περιθώριο. Αν μπορείς να πουλήσεις ο,τιδήποτε, από το σώμα σου μέχρι τις μισανθρωπικές σου αρλούμπες, όχι απλά στο κρατών διεθνώς σύστημα έχεις λόγο ύπαρξης αλλά καθίστασαι δια των κυρίαρχων δομών εξουσίας πρότυπο ζωής και σε αρκετές περιπτώσεις εξελίσσεσαι σε μια ιδιότυπη κοινωνική νόρμα.
 
Βέβαια, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ο αντίλογος ότι αν η κοινωνική βάση σε διεθνές επίπεδο ήταν πιο καλλιεργημένη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις και να μην καθίστατο έρμαιο των δομών εξουσίας. Αντιθέτως, μέσω της αυτόνομης κριτικής σκέψης - χάρη της καλλιέργειας – και της συνακόλουθης όξυνσης των αντανακλαστικών της θα μπορούσε να επηρεάζει αν όχι και να συνδιαμορφώνει τις κυρίαρχες δομές και η σχέση επίδρασης να καταστεί αμφίδρομη. Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά ας μην είμαστε γκρινιάρηδες. Ο καπιταλισμός παρά τα δεδομένα εγγενή προβλήματά του συνιστά, με κριτήριο αξιολόγησης πάντα την κοινωνική χειραφέτηση, την καλύτερη περίοδο που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, φυσικά μέχρι τη μετάβαση στην επόμενη.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η «Πελότα» της απόλαυσης, των ανατροπών, του ερμηνευτικού άθλου… Είδαμε και σχολιάζουμε
Η «Πελότα» της απόλαυσης, των ανατροπών, του ερμηνευτικού άθλου… Είδαμε και σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1219 Views

 Ο θεατής θα απολαύσει με όλη τη σημασία της λέξης, μια ευφάνταστη «πολυπρόσωπη» κωμωδία και τις θεαματικές επιδόσεις ενός άξιου ηθοποιού σε ρόλους-αποκάλυψη… Η «Πελότα» της απόλαυσης, των ανατροπών, του ερμηνευτικού άθλου… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή