«Ρατσιστές και μηδενιστές». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός, δικηγόρος.

2662 Views
«Ρατσιστές και μηδενιστές». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός, δικηγόρος. «Ρατσιστές και μηδενιστές». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός, δικηγόρος.

Με αφορμή τη μη συμμετοχή του Γιάννη Αντετονκούμπο στην εθνική Ελλάδας καλαθοσφαίρισης διαφάνηκαν, όπως αποτυπώθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ελληνική κοινωνία δύο τάσεις. Η μία τάση δυστυχώς ήταν λίγο πολύ γνωστή. Είναι μία τάση αμιγώς ρατσιστική. Την εκφράζουν άνθρωποι παντελώς απαίδευτοι, οι οποίοι ενεργούν αποκλειστικά με γνώμονα το θυμικό, ευρισκόμενος ο λόγος τους, ακριβώς εξαιτίας της απαιδευσιάς τους, σε λήθαργο ή χειρότερα σε νηπιακή μορφή. Είναι άνθρωποι οι οποίοι άγονται και φέρονται από τα κατώτερα ένστικτά τους, ανίκανοι, ούτε κατά διάνοια, να αναπτύξουν αυτόνομη κριτική σκέψη. Για αυτό ο,τιδήποτε δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπά τους, όπως τα συλλαμβάνει και τα αντιλαμβάνεται ο μικρός νους τους, καθίσταται αυτομάτως ξένο και εχθρικό. Εξάλλου το ξένο, σύμφωνα με την περιορισμένη αντίληψή τους, ταυτίζεται με το εχθρικό.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, έτσι λειτούργησαν και στην περίπτωση του Γιάννη Αντετονκούμπο. Μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει με την εθνική ομάδα στη διοργάνωση του ευρωμπάσκετ απασφάλισαν και επιδόθηκαν σε έναν οχετό ύβρεων και χαρακτηρισμών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του. Αυτή  είναι μια άκρως όχι απλά ανησυχητική αλλά επικίνδυνη τάση η οποία όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστή και αποτυπώνεται και πολιτικά με την ανάδειξη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε τρίτο κόμμα.
 
Εκτός όμως από τη ρατσιστική τάση, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει όπως διαφάνηκε και στην περίπτωση του Γιάννη Αντετονκούμπο και μία άλλη τάση εξίσου ισχυρή η οποία δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη ρατσιστική. Είναι η μηδενιστική τάση. Άνθρωποι, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι καλλιεργημένοι και αυτοπροσδιορίζονται ως κοινωνικά φιλελεύθεροι εκφράζουν με τη παραμικρή αφορμή αναφανδόν την αποστροφή τους για την ελληνική κοινωνία συλλήβδην. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ένα άρθρο που υποστήριζε ότι ως ελληνική κοινωνία δεν μας αξίζει ο Γιάννης Αντετονκούμπο. Με αφορμή τη ρατσιστική τάση που αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, αλλά δεν παύει να εκφράζει ένα σχετικά μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ο αρθρογράφος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι μας είμαστε κομπλεξικοί και ξενόφοβοι και δεν μας αξίζουν, ως ελληνική κοινωνία συνολικά, παίκτες και γενικότερα άνθρωποι του επιπέδου του Αντετονκούμπο. Φυσικά, ο αρθρογράφος παρέβλεψε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αντετονκούμπο αισθάνεται Έλληνας και όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει πόσο περήφανος είναι που είναι Έλληνας. Όπως επίσης παρέβλεψε το γεγονός, διότι προφανώς για αυτόν δεν έχει σημασία, ότι ο Αντετονκούμπο τα βασικά του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στην ελληνική κοινωνία τα έμαθε και οι Αμερικανοί από την ελληνική κοινωνία τον εντόπισαν και τον επέλεξαν και κάνει πλέον τη σταδιοδρομία που κάνει. Όλα αυτά όμως για τον αρθρογράφο και για όλους αυτούς που ασπάζονται μια ανάλογη αντίληψη  είναι άνευ σημασίας. Η ελληνική κοινωνία αδιακρίτως, λες και αναφερόμαστε στο χωριό του μπάρμπα Θωμά, είναι χάλια, είναι άθλια και δεν μας αξίζει τίποτα. Ίσα, ίσα μόνο τα χειρότερα.
 
Οι περισσότεροί όμως θιασώτες και εκφραστές αυτής της τάσης δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι εξίσου επικίνδυνη με τη ρατσιστική και ότι στην ουσία της δεν διαφέρει και τόσο πολύ από αυτή. Δεν αντιλαμβάνονται ή δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, ότι οι γενικεύσεις εκτός του ότι οδηγούν πάντα σε υπεραπλουστεύσεις και δεν αποτυπώνουν πότε ορθά την πραγματικότητα, οδηγούν και στη δημιουργία ιδιαίτερα επικίνδυνων αντιλήψεων. Με άλλα λόγια δεν αντιλαμβάνονται ότι οι γενικεύσεις αποτελούν την καρδιά του ρατσισμού. Όταν διατείνεσαι ότι όλοι οι Έλληνες είναι άθλιοι δεν είσαι, έστω και ασυνείδητα, παρά ένας ρατσιστής. Η ισοπέδωση των πάντων, δηλαδή, ο μηδενισμός όχι απλά οδηγεί αναπόφευκτα σε ρατσιστικές θέσεις αλλά συνιστά τον ίδιο τον πυρήνα του ρατσισμού. Και αυτή η δεύτερη τάση, η μηδενιστική,  ίσως είναι και πιο επικίνδυνή από την πρώτη, διότι αν και εκφράζει τελικά μια παρόμοια αντίληψη, παρουσιάζεται ενδυόμενη το προσωπείο του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
.
Υ.Γ. Συλλυπητήρια στην οικογένεια Αντετονκούμπο για τον αδόκητο θάνατο του Τσάρλς  Αντετονκούμπο. 
.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή