«Το προσφυγικό και το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

650 Views
«Το προσφυγικό και το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Το προσφυγικό και το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Το προσφυγικό και το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις το αποκρουστικό – μισανθρωπικό πρόσωπο της κατ’ ευφημισμό μόνο Ενωμένης Ευρώπης.

Με το μείζον θέμα του προσφυγικού που έχει ανακύψει, αναδεικνύεται με τον πιο εκκωφαντικό και συγχρόνως δραματικό τρόπο, ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόδηλη αδυναμία διαχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μείζονος και ζωτικής σημασίας προβλήματος του προσφυγικού από την Ε.Ε. επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο και αδιαμφισβήτητο τρόπο, αυτό που όλοι ξέραμε και είχαμε καταλάβει, ειδικά στην Ελλάδα και γενικότερα στη νότια Ευρώπη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε οντολογικό επίπεδο είναι απλά μια οικονομική και δη νομισματική Ένωση που απέχει παρασάγγας από την ουσιαστική πολιτική και κατ’ επέκταση κοινωνική ολοκλήρωσή της που είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει εκπέσει σε ένα μόρφωμα που τα πιο ισχυρά οικονομικά κράτη και κυρίως η Γερμανία χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα ως ένα μέσο, ως ένα ισχυρό όπλο για να επιβάλουν την οικονομική – δημοσιονομική τους πολιτική προκειμένου να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα εθνικά – κρατικά τους συμφέροντα. Ουδεμία βούληση υπάρχει για ουσιαστική Ένωση δηλαδή πολιτική και κοινωνική. Αντιθέτως τα ισχυρά κράτη με προεξάρχουσα τη Γερμανία χρησιμοποιούν την Ένωση και δη την Ευρωζώνη με πρόταγμα το κοινό νόμισμα ως ένα πεδίο επικυριαρχίας τους έναντι των άλλων πιο αδύναμων κρατών. Οι έννοιες και αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών που υποτίθεται πρεσβεύει η Ε.Ε και προβλέπονται από τις ιδρυτικές της συνθήκες, σε οντολογικό επίπεδο έχουν αναιρεθεί πλήρως εκπίπτοντας σε κενό γράμμα, σε κούφιες δίχως νόημα λέξεις. Έτσι τα μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να συμπεριφέρονται και να πολιτεύονται όχι ως αλληλέγγυα μέλη μια Ένωσης με κοινό στόχο την εμβάθυνση αυτής της Ένωσης, αλλά ως έθνη - κράτη που το μόνο που τους ενδιαφέρει και επιδιώκουν είναι να διασφαλίσουν τα εθνικά – κρατικά τους συμφέροντα εις βάρος της υλοποίησης της ιδέας αυτής της Ένωσης. Εξακολουθούν δηλαδή να λειτουργούν και να δρουν ως μεμονωμένες, εγωιστικές κρατικές οντότητες και όχι ως μέλη μιας κοινής προσπάθειας. Με άλλα λόγια αδυνατούν και συγχρόνως δεν βούλονται να αποβάλουν την εθνικιστική τους νοοτροπία και να υπαχθούν σε ένα διεθνιστικό ιδεώδες.

Αυτή η εθνικιστική νοοτροπία που διακατέχει τα (περισσότερα) μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά το βασικό λόγο παρακώλησης της ολοκλήρωσης της Ενοποίησης και συγχρόνως τη μεγαλύτερη απειλή διάλυσής της, φάνηκε, όπως ήδη επισημάνθηκε, ξεκάθαρα στον τρόπο αντιμετώπισης ή καλύτερα μη αντιμετώπισης του προσφυγικού. Αντί τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από κοινού, ως πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, το σύνολο των μελών ενεργούν και σε αυτή την περίπτωση με γνώμονα τα εθνικά – κρατικά τους συμφέροντα. Δεν τους ενδιαφέρει η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος παρά μόνο πως θα αποποιηθούν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που εξ’ ορισμού έχουν ως μέλη της Ένωσης επιρρίπτοντας αιτιάσεις  το ένα μέλος στο άλλο. Αυτοσκοπός τους δεν είναι η επίλυση του φλέγοντος αυτού προβλήματος, που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η περιχαράκωση των εθνικών – κρατικών συμφερόντων τους. Γι’ αυτό δεν έχει δοθεί λύση ακόμα σε αυτό το ύψιστης σημασίας θέμα και την ώρα που τα κράτη ερίζουν μεταξύ τους εξαπολύοντας το ένα ευθύνες στο άλλο καθημερινά δεκάδες άνθρωποι ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά θαλασσοπνίγονται στις ελληνικές και ιταλικές ακτές. Αντί τα κράτη μέλη επιτέλους κάτω υπό αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές να φερθούν ως εταίροι, όπως οφείλουν και όχι ως έθνη - κράτη δίδοντας οριστικό τέλος στην καθημερινή τραγωδία το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η κάθε κυβέρνηση είναι πώς θα φυλάξει καλύτερα τα εθνικά της σύνορα ανυψώνοντας φράχτες και λαμβάνοντας κάθε είδους αλλά κατασταλτικά μέτρα που παραβιάζουν ευθέως μια από τις ακρογωνιαίες λίθους της Ε.Ε., τη συνθήκη του Σένγκεν, μα πάνω από όλα παραβιάζουν το υπέρτατο ανθρωπιστικό ιδεώδες, αυτό της ανθρώπινης ζωής. Στο βωμό των εθνικιστικών τους συμφερόντων προδίδουν τον ίδιο τον Άνθρωπο. Και αυτό είναι ασύγγνωστο. Η πολιτισμένη Ευρώπη έχει αίμα στα χέρια της. Το αίμα 3000 και πλέον ανθρώπων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες και που αυξάνεται καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 07– 13/07/2022
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 07– 13/07/2022
με 0 Σχόλια 912 Views

Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 7 έως Τετάρτη 13 Ιουλίου στα θερινά σινεμά  της Θεσσαλονίκης. Αναλυτική παρουσίαση όλων των προγραμμάτων (ταινίες, ημέρες, ώρες κλπ.) .

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή