«Πραγματισμός ή ιδεαλισμός;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

277 Views
 «Πραγματισμός ή ιδεαλισμός;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Πραγματισμός ή ιδεαλισμός;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

 «Πραγματισμός ή ιδεαλισμός;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Λέγεται ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και εν μέρει είναι έτσι. Εν μέρει όμως.
Κανένας στοιχειωδώς σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός δεν μπορεί να αγνοεί τις κοινωνικές συνθήκες και ευρύτερα τις διεθνείς συγκυρίες κάτω υπό τις οποίες καλείται να εφαρμόσει την πολιτική του. Όποιος το επιχειρεί εμμένοντας προσκολλημένος στο ιδεολογικό του υπόβαθρο, δηλαδή στο σύστημα αρχών του αδιαφορώντας για την ιστορική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτο ότι η πολιτική του αργά ή γρήγορα καταλήγει να είναι αδιέξοδη, πλήρως αποτυχημένη και αρκετές φορές καταστροφική. Ο Δον Κιχωτισμός δεν έχει θέση στο πεδίο της πολιτικής, είναι εξ’ ορισμού επικίνδυνος.
 
Από την άλλη όμως πλευρά στο βωμό οποιουδήποτε ρεαλισμού δεν μπορεί ο πολιτικός και εν γένει ο πολιτικός φορέας να μην εμφορείται και από ένα βασικό πλέγμα αρχών και ιδεών στο οποίο ακόμα και κάτω από δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες οφείλει να παραμένει συνεπής και όποτε χρειάζεται να το προασπίζεται όσο βαρύ και αν φαντάζει μερικές φορές το τίμημα· διότι αν υιοθετηθεί η θέση ότι η πολιτική είναι απλά και μόνο για τους πραγματιστές και δεν χωρεί σε αυτή οποιαδήποτε αξιακή, ιδεολογική σταθερά ως σημείο αναφοράς τότε είναι βέβαιο ότι ως ανθρωπότητα μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, όπου θα υπάρχει μια ομογενοποίηση της πολιτικής και μια εν τοις πράγμασι κατάργηση των ιδεολογιών και εν τέλει των διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων και χώρων. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ο επικαθορισμός και εν τέλει ο ετεροκαθορισμός της πολιτικής από εξωγενείς παραμέτρους που ξεπερνούν τη σφαίρα επιρροής αυτής και των φορέων της μόνο δυσμενείς ως ολέθριες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει.
 
Γι’ αυτό η πολιτική εξ αντικειμένου και εκ των πραγμάτων, όπως μας έχει διδάξει πάμπολλες φορές και η ιστορική μας εμπειρία πρέπει να συνίσταται σε μια σύνθεση της ιδεολογίας με τον πραγματισμό. Μόνο τότε η πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική και να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο πολιτικός δηλαδή καλείται κάθε φορά ανάλογα με τις διεθνείς συγκυρίας και συνθήκες που επικρατούν να ανευρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ ιδεολογικών και αξιακών καταβολών και πραγματικότητας. Ο ικανός πολιτικός δηλαδή πρέπει κάθε φορά να βρίσκει την ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και ιδεαλισμού. Θα πρέπει να είναι συγχρόνως και πραγματιστής και ιδεολόγος. Με άλλα λόγια ο ικανός πολιτικός είναι ένα είδος ακροβάτη που οφείλει να βηματίζει και να παραμένει όρθιος σε ένα τεντωμένο σχοινί.
 
Η δική μας κυβέρνηση μέχρι και το δημοψήφισμα έδειχνε να τα καταφέρνει αρκετά καλά. Με λεπτούς χειρισμούς και έξυπνους ελιγμούς κατάφερνε να διατηρήσει, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, την ισορροπία μεταξύ του ιδεολογικού της υποβάθρου και της ζώσας πραγματικότητας.
 
Δυστυχώς όμως αμέσως μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση απρόκλητα, απότομα και εν τέλει αδικαιολόγητα εγκατέλειψε πλήρως το σύστημα αρχών το όποιο πρεσβεύει και τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται και οφείλει να εκφράζει και βυθίστηκε μονόπλευρα σε έναν υποτιθέμενο ρεαλισμό. Όταν όμως ένας πολιτικός φορέας εγκαταλείπει την ιδεολογική του βάση εις το όνομα ενός υποτιθέμενου ρεαλισμού, τότε το μόνο που κατορθώνει είναι να καταστεί όχι πραγματιστικός αλλά κυνικός και ωμός και για αυτό νομοτελειακά βραχύβιος.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 845 Views

Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή