«Περί Αριστείας». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

2634 Views
«Περί Αριστείας». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού. «Περί Αριστείας». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

 Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

 
Είναι κάτι παραπάνω από υποκριτικό να επικαλούνται συνεχώς την έννοια της αριστείας, οι πολιτικοί και ευρύτερα εκείνο το κομμάτι του πολιτικού συστήματος που ευθύνεται αν όχι αποκλειστικά, σίγουρα κατά κύριο λόγο για την οικονομική και κατ’ ακολουθία κοινωνική χρεοκοπία της χώρας.
 
Όπως και να αντιλαμβάνεται και να νοηματοδοτεί ο καθείς την αφηρημένη έννοια της αριστείας, δεν μπορεί να γίνει δεκτό να εμφανίζονται ως υπερθεματιστές της οι πολιτικοί φορείς και συγκεκριμένα πρόσωπα που ευθύνονται στο ακέραιο για τη κοινωνικό – οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία περίπου επτά χρόνια.
 
Και όμως, αυτά τα πρόσωπα πιπιλίζουν δίχως ίχνος αιδούς την έννοια της αριστείας, προκειμένου, όπως νομίζουν, να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Τα πρόσωπα αυτά ως εκπρόσωποι και εκφραστές συγκεκριμένων πολιτικών σχημάτων και φορέων, που κατέστρεψαν τη χώρα πολυεπίπεδα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες της αριστείας ή οποιασδήποτε άλλης έννοιας και αξίας. Και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, δήθεν, επειδή ο σημαιοφόρος στο δημοτικό σχολείο θα κληρώνεται και δεν θα είναι ο μαθητής με τους υψηλότερους βαθμούς. Κατά αυτούς, αυτών που πτώχευσαν, δηλαδή  την ελληνική κοινωνία, όπως διαλαλούν με περισσό πάθος, καταστρατηγείται η έννοια της αριστείας αν δεν δηλητηριάζεται η ψυχή των παιδιών με το μικρόβιο του ανταγωνισμού και δεν ικανοποιούνται τα απωθημένα βαθιά συμπλεγματικών γονιών.
 
Βέβαια, δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη που πιπιλίζουν την έννοια της αριστείας αυτοί, διότι αν διέθεταν ψήγματα ενσυναίσθησης και επομένως αυτογνωσίας δεν θα έκαναν αυτά που έκαναν στη χώρα για παραπάνω από σαράντα χρόνια. Διαχρονικά αυτοί που επικαλούνται, κραυγάζοντας,  υψιπετείς έννοιες και αξίες δίχως να έχουν τη παραμικρή ιδέα για το πραγματικό νόημά και διαστάσεις τους είναι οι μωροί και οι ανήθικοι, έννοιες που ούτως ή άλλως, έστω και υπογείως, συνδέονται μεταξύ τους. Η ανηθικότητα τις περισσότερες φορές  συσχετίζεται με τη μωρότητα.
 
Τελικά βέβαια ίσως και αδίκως να ασχολούμαστε με το θέμα. Οι μόνοι που έχουν συστρατευθεί πίσω από τους επιδεικτικά αυτοχαρακτηριζόμενους και αυτοπροσδιοριζόμενους υπερασπιστές της αριστείας είναι μια χούφτα κομματόσκυλα και ορισμένοι δύστυχοι γονείς που χρησιμοποιούν τα δύσμοιρα παιδιά τους ως μέσο και πεδίο προβολής των ανικανοποίητων επιθυμιών  και ανεκπλήρωτων προσδοκιών τους. Ας ελπίσουμε μόνο αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να υπερβούν τη δυσμένεια της μοίρας τους και να μην αναπαράγουν το μοντέλο ζωής των γονιών τους δημιουργώντας μια αλληλουχία καταπιεσμένων και συνεπώς δυστυχισμένων γενεών εις το όνομα της αριστείας.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ένα μωρό για 3» με Π. Χαϊκάλη, Κ. Αποστολάκη και Γ. Δρακόπουλο σε καλοκαιρινή περιοδεία
«Ένα μωρό για 3» με Π. Χαϊκάλη, Κ. Αποστολάκη και Γ. Δρακόπουλο σε καλοκαιρινή περιοδεία
με 0 Σχόλια 1213 Views

 Η Θέμις Μαρσέλλου επιστρέφει δυναμικά αυτό το καλοκαίρι με τη σπαρταριστή, οικογενειακή κωμωδία της Coline Serreau «Ένα μωρό για τρεις». Με τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Κώστα Αποστολάκη και τον Γιάννη Δρακόπουλο 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή