«Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

2235 Views
«Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός. «Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

 
 
Όσον αφορά την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ και αν θα εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία το ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, έχει δύο σκέλη, ένα ιστορικό και ένα πολιτικό.
 
Σχετικά με το ιστορικό σκέλος της υπόθεσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η περιοχή της ΠΓΔΜ μόνο γεωγραφικά έχει σχέση με την περιοχή της Μακεδονίας – ένα τμήμα στα νότια του σημερινού κράτους της ΠΓΔΜ αποτελούσε κάποια περίοδο μέρος του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Φυλετικά και πολιτιστικά οι κάτοικοι του κράτους του ΠΓΔΜ ουδεμία σχέση έχουν με το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι οι οποίοι άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή τον 7ο αιώνα μ.Χ. δηλαδή έντεκα αιώνες μετά τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξάλλου πριν τον 19ο αιώνα ουδέποτε είχαν αξιώσει να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και είναι αδιάσειστη οι μόνοι απόγονοι του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου είναι οι σημερινοί Έλληνες. Οι σημερινοί κάτοικοι του κράτους της ΠΓΔΜ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο. Οποιαδήποτε προσπάθεια ή ισχυρισμός περί του αντιθέτου υποδηλώνει είτε πλήρη ιστορική άγνοια είτε συνειδητή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας. Επομένως είναι απαράδεκτο ιστορικά να αξιώνει το κράτος της ΠΓΔΜ να ονομάζεται Μακεδονία ή έστω και ακόμη να εμπεριέχεται ο όρος σε μια σύνθετη ονομασία.
 
Και πολιτικά όμως αν η ελληνική πλευρά υποκύψει και δεχθεί τον όρο Μακεδονία ακόμη και στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας όχι απλώς δεν έχει τίποτα να κερδίσει, όπως διατείνονται κάποιοι στο όνομα υποτίθεται μιας ρεαλιστικής πολιτικής, αλλά αντιθέτως θα είναι η μεγάλη χαμένη. Αποδεχόμενη η ελληνική πλευρά τη χρήση του όρου Μακεδονία συμβάλλει στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Εκών άκων καταφεύγοντας σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως θέλουν να χαρακτηρίζουν οι εκφραστές και θιασώτες της δήθεν ρεαλιστικής πολιτικής, η Ελλάδα θα αποδυναμώσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θέτοντας τον εαυτό της σε επικίνδυνες ατραπούς.
 
Η ελληνική πλευρά οφείλει στις διαπραγματεύσεις να μην αποδεχθεί καμία πρόταση που παραχαράσσει την ιστορία και κυρίως θίγει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Και αυτό μπορεί να συμβεί απλώς αξιοποιώντας τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται. Είναι γνωστό ότι χωρίς την επίλυση του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν μπορεί ούτε μέλος του ΝΑΤΟ να γίνει ούτε φυσικά αργότερα της ΕΕ.
 
Επομένως, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδος. Το μόνο που έχει να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να αξιοποιήσει την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται και να μην υποκύψει σε όποιες ενδεχόμενες έξωθεν πιέσεις. 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μιχάλης Σκολιανός

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή