«Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

1792 Views
«Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός. «Πέρι ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

 
 
Όσον αφορά την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ και αν θα εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία το ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, έχει δύο σκέλη, ένα ιστορικό και ένα πολιτικό.
 
Σχετικά με το ιστορικό σκέλος της υπόθεσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η περιοχή της ΠΓΔΜ μόνο γεωγραφικά έχει σχέση με την περιοχή της Μακεδονίας – ένα τμήμα στα νότια του σημερινού κράτους της ΠΓΔΜ αποτελούσε κάποια περίοδο μέρος του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Φυλετικά και πολιτιστικά οι κάτοικοι του κράτους του ΠΓΔΜ ουδεμία σχέση έχουν με το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι οι οποίοι άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή τον 7ο αιώνα μ.Χ. δηλαδή έντεκα αιώνες μετά τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξάλλου πριν τον 19ο αιώνα ουδέποτε είχαν αξιώσει να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και είναι αδιάσειστη οι μόνοι απόγονοι του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου είναι οι σημερινοί Έλληνες. Οι σημερινοί κάτοικοι του κράτους της ΠΓΔΜ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο. Οποιαδήποτε προσπάθεια ή ισχυρισμός περί του αντιθέτου υποδηλώνει είτε πλήρη ιστορική άγνοια είτε συνειδητή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας. Επομένως είναι απαράδεκτο ιστορικά να αξιώνει το κράτος της ΠΓΔΜ να ονομάζεται Μακεδονία ή έστω και ακόμη να εμπεριέχεται ο όρος σε μια σύνθετη ονομασία.
 
Και πολιτικά όμως αν η ελληνική πλευρά υποκύψει και δεχθεί τον όρο Μακεδονία ακόμη και στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας όχι απλώς δεν έχει τίποτα να κερδίσει, όπως διατείνονται κάποιοι στο όνομα υποτίθεται μιας ρεαλιστικής πολιτικής, αλλά αντιθέτως θα είναι η μεγάλη χαμένη. Αποδεχόμενη η ελληνική πλευρά τη χρήση του όρου Μακεδονία συμβάλλει στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Εκών άκων καταφεύγοντας σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως θέλουν να χαρακτηρίζουν οι εκφραστές και θιασώτες της δήθεν ρεαλιστικής πολιτικής, η Ελλάδα θα αποδυναμώσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θέτοντας τον εαυτό της σε επικίνδυνες ατραπούς.
 
Η ελληνική πλευρά οφείλει στις διαπραγματεύσεις να μην αποδεχθεί καμία πρόταση που παραχαράσσει την ιστορία και κυρίως θίγει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Και αυτό μπορεί να συμβεί απλώς αξιοποιώντας τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται. Είναι γνωστό ότι χωρίς την επίλυση του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν μπορεί ούτε μέλος του ΝΑΤΟ να γίνει ούτε φυσικά αργότερα της ΕΕ.
 
Επομένως, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδος. Το μόνο που έχει να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να αξιοποιήσει την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται και να μην υποκύψει σε όποιες ενδεχόμενες έξωθεν πιέσεις. 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μιχάλης Σκολιανός

Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αναβάλλεται η Θεατρική Κουλτουροβραδιά στο studio Νέμεση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Αναβάλλεται η Θεατρική Κουλτουροβραδιά στο studio Νέμεση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
με 0 Σχόλια 323 Views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η Θεατρική Κουλτουροβραδιά αυτοσχεδιασμού στο studio Νέμεση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο 23.02.19, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»
  Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»

   Με δύο «μπάτλερ» (βλέπε στρίπερ) δώρο γιόρτασε την επέτειο των 100στων της γενεθλίων την Παρασκευή μια (σούπερ άτακτη) προπρογιαγιά που σίγουρα το λέει η… περδικούλα της.


  Περισσότερα ...
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή