«Που οδεύουμε;». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

444 Views
«Που οδεύουμε;». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού. «Που οδεύουμε;». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

 «Που οδεύουμε;». Από τη στήλη «Μιχάλης ο Τιμωρός» του Μιχάλη Σκολιανού.

Παρατηρούμε, διεθνώς, οι κοινωνίες να στρέφονται άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο προς την λαϊκίστικη ακροδεξιά.
 
Γινόμαστε μάρτυρες μιας εμφανούς ριζοσπαστικοποίησης των κοινωνιών της δύσης, όπου κερδίζουν έδαφος συνεχώς τα λαϊκά -ιστικά εθνικιστικά κινήματα. Οι πολίτες των κοινωνιών βρίσκουν φυγή στην εσωστρέφεια και στην απομόνωση.
 
Το γεγονός αυτό μόνο ως συμπτωματικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η επιστροφή στον εθνικισμό έχει συγκεκριμένες αιτίες και κατ’ επέκταση ερμηνείες που συνδέονται με την ίδια τη δομή του οικονομικού συστήματος.
 
Από ό,τι φαίνεται διανύουμε ιστορικά μια περίοδο που βιώνουμε την κορύφωση της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Η πλήρης επικυριαρχία τις τελευταίες δεκαετίες των οικονομικών δομών εξουσίας επί των άλλων μορφών, και κυρίως της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των οικονομικών και εν γένει κοινωνικών ανισοτήτων, τη κορύφωση των οποίων βιώνουμε τώρα.
 
Η γιγάντωση των οικονομικο-κοινωνικών ανισότητων, ως απόρροια του οικονομικού συστήματος, το οποίο επικαθόριζε όλες τις υπόλοιπες εξουσιαστικές δομές, έχει ως αποτέλεσμα με τη σειρά του τη δημιουργία και αδιάλειπτη όξυνση μιας μαζικής αντίδρασης εδραζόμενη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και πολλές φορές στον καθαρό φόβο και θυμό.
 
Ο μέσος πολίτης της δύσης βλέπει τη ζωή του ολοένα να χειροτερεύει. Διαπιστώνει, με τον πιο σκληρό τρόπο (τον εμπειρικό – βιωματικό) οι επίγειοι υλικοί παράδεισοι που του υποσχέθηκε το ίδιο το σύστημα για να εδραιωθεί, όχι μόνο να αποδεικνύονται φενάκη αλλά και τα αδιέξοδα της ζωής του να πυκνώνουν. Οι προσδοκίες, που συνιστούν τα θεμέλια της ζωής ενός ανθρώπου, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια, να ματαιώνονται  με τον πιο απόλυτο τρόπο και συνεπώς τη ζωή του να καταρρέει. Και του φταίνε οι πάντες και τα πάντα. Νιώθει ο φόβος που εξωτερικεύεται συνήθως με τυφλό θυμό να επικαθορίζει τη ζωή του. Όλοι εναντίον όλων (omnium contra omnes). Μα πάνω από όλα του φταίει το σύστημα. Το οικονομικό σύστημα όπως εκδηλώθηκε μέσω της πολιτικής εξουσίας. Και θέλει να το ανατρέψει και να το εκδικηθεί για όλα τα δεινά που του προκάλεσε και εξακολουθεί να του προκαλεί.
 
Και εδώ έρχονται τα διάφορα ακροδεξιά – εθνικιστικά κινήματα να εκμεταλλευτούν αυτόν τον συσσωρευμένο μαζικό θυμό και να του προσφέρουν μια φαινομενική διέξοδο. Απευθυνόμενα πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, στο συλλογικό θυμικό και όχι στον λόγο υπόσχονται τη λύτρωση μέσω όχι απλά της  επιστροφής στην εγωιστική εποχή του έθνους – κράτους, αλλά στην αναβίωση ενός επιθετικού εθνικισμού, με σοβινιστικές προεκτάσεις, όπου κάθε άλλο κράτος δεν είναι απλά εν δυνάμει αλλά είναι ήδη εχθρός.
 
Και το δίλημμα που θέτουν στους πολίτες είναι απλό: ή εμείς ή συνέχιση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ως απότοκος του καπιταλισμού, που σας έχει οδηγήσει ως εδώ.
 
Και εδώ έγκειται η σοβαρή ευθύνη της αριστεράς. Η πλήρης αδυναμία της να αποτελέσει έστω το ένα μέρος του διλήμματος. Η αριστερά, όχι απλά αποδεικνύεται, κατώτερη των συνθηκών, αλλά πλήρως ανήμπορη, προς το παρόν τουλάχιστον, να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στις εξαιρετικά κρίσιμες εξελίξεις. Και η ευθύνη της είναι πολύ μεγάλη, γιατί, έστω και άθελά της, μέσω της αδυναμίας της να αξιοποιήσει την κρίση του συστήματος καθίσταται συνεργός της επέλασης του επιθετικού εθνικισμού. Πρέπει να συνειδητοποιήσει, εγκαίρως, ότι το μόνο ανάχωμα απέναντι στο κακό που έρχεται είναι η ίδια. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα... Μέσω της αφύπνισής της.
k
#Εθνικισμός, #σοβινισμός, #καπιταλισμός, #παγκοσμιοποίηση, #οικονομικήκρίση, #αριστερά, #πολίτης, #ΜιχάληςΣκολιανός, #kulturosupa

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή