«Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ» Κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΟΛΙΑΝΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ.

224 Views
«Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ» Κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΟΛΙΑΝΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. «Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ» Κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΟΛΙΑΝΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ.

«Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ» Κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΟΛΙΑΝΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ.

Για την ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας απαραίτητη οντολογική προϋπόθεση είναι ο πλουραλισμός της ενημέρωσης και εν γένει της πληροφόρησης.
 
Στην Ελλάδα παρατηρείται, ειδικά τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια, να έχουμε πολλά μέσα ενημέρωσης τα οποία όμως αναπαράγουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την πληροφόρηση. Αυτό φυσικά δεν είναι πλουραλισμός. Είναι μονόπλευρη και μονοδιάστατη ενημέρωση με στερεοφωνικό τρόπο. Είναι απλά η ίδια ενημέρωση από πολλές ίδιες ή τουλάχιστον παραπλήσιες πηγές.
 
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση μονοδιάστατης στερεοφωνικής ενημέρωσης είναι τα τηλεοπτικά μέσα. Στα υποτιθέμενα δελτία ειδήσεων, που μόνο τέτοια δεν είναι, - περισσότερο πολιτικές εκπομπές σχολιασμού και επιδερμικής ανάλυσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας θυμίζουν – γίνεται ακριβώς η ίδια μονοδιάστατη ενημέρωση του πολίτη από την ίδια ακριβώς οπτική γωνία, αυτή του νεοφιλελευθερισμού. Ο πολίτης βομβαρδίζεται από τις ίδιες ακριβώς απόψεις και θέσεις από πολλές πλευρές.
 
Το ίδιο συμβαίνει και συνήθως με ακόμα πιο απροκάλυπτο και ωμό τρόπο στην αθλητική ενημέρωση. Τα κυρίαρχα, συστημικά, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αθλητικά μέσα ενημέρωσης είτε πρόκειται για ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά, ενημερώνουν το φίλαθλο κοινό από ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Και το πρίσμα υπό το οποίο αναλύουν τα αθλητικά δρώμενα είναι σχεδόν πάντα αυτό του ισχυρού. Ο ισχυρός πάντα έχει δίκαιο. Δεν ενδιαφέρει πώς έφθασε να είναι ισχυρός ποια μέσα και τρόπους χρησιμοποίησε για να καταστεί κυρίαρχος, αρκεί απλά το γεγονός ότι είναι ισχυρός και ως εκ τούτου ελέγχει και τις περισσότερες φορές επικαθορίζει τις εξελίξεις στον αθλητικό του χώρο.
 
Πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η εμπλοκή του ονόματος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε παράνομες και αξιόποινες δραστηριότητες. Επίσημα εδώ και πολλούς μήνες είχε χαρακτηριστεί ύστερα από ενδελεχείς και μακρόχρονες έρευνες της δικαιοσύνης δικονομικά ως ύποπτος. Εν συνεχεία του ασκήθηκε ποινική δίωξη αποκτώντας την δικονομική ιδιότητα του κατηγορουμένου.
 
Όλο αυτό το διάστημα, όχι όλα, αλλά τα περισσότερα κυρίαρχα αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν, σε μια δίχως υπερβολή εκστρατεία αποδόμησης του έργου της δικαιοσύνης και ξεπλύματος του ονόματος του εν λόγω κυρίου. Υποτιθέμενοι έγκυροι και έγκριτοι δημοσιογράφοι έγραφαν μετά μανίας άρθρα αγιοποίησης του κ. Μαρινάκη και επιτίθεντο ευθέως στη δικαιοσύνη και στον τρόπο που χειριζόταν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα ένας συγκεκριμένος δημοσιογράφος, πολύ γνωστός με μεγάλο υποτίθεται κύρος, είχε φθάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει ότι η ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά του κ. Μαρινάκη το 2011 είχε βασιστεί σε έκθεση ιδεών και προέβλεπε ότι και αυτή τη φορά κάθε κατηγορία εις βάρος του αγίου Μαρινάκη θα κατέπιπτε με πανηγυρικό τρόπο.
 
Αναρωτιέμαι τώρα, που επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι στον κ. Μαρινάκη μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης του στο ακροατήριο για μια σωρεία βαρύτατων κακουργηματικού βαθμού κατηγοριών, τι θα λένε και τι θα κάνουν αυτοί οι περισπούδαστοι κύριοι και πάνω από όλα αμερόληπτοι δημοσιογράφοι.
 
Μάλλον τίποτα, χωρίς όμως να ιδρώνει και ιδιαίτερα το αυτί τους. Εξάλλου αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάθει να πορεύονται στη ζωή τους με γνώμονα την ελαστική και ευπροσάρμοστη συνείδησή τους.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 747 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή