«Καλοκαιρινές ανάσες πριν τη μεγάλη μάχη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

163 Views
«Καλοκαιρινές ανάσες πριν τη μεγάλη μάχη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Καλοκαιρινές ανάσες πριν τη μεγάλη μάχη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Καλοκαιρινές ανάσες πριν τη μεγάλη μάχη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

   Όσο και αν είναι δύσκολο, για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι που απέμεινε γιατί τα πραγματικά δύσκολα έρχονται από τον Σεπτέμβριο όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση.

   Ας προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να απολαύσουμε τις τελευταίες στιγμές ξεγνοιασιάς που ίσως απομένουν σε κάποιους από εμάς γιατί από το φθινόπωρο είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε σε ατομικό και κατ’ ακολουθία σε συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις για όσους δεν έχουν γνωρίσει πόλεμο.

   Οφείλουμε στους εαυτούς μας να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε ψυχικά και σωματικά, δραπετεύοντας, έστω για λίγο από την πνιγηρή πραγματικότητα μας, για να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε τα αποθέματα, στο μέτρο του εφικτού, να αντιμετωπίσουμε και σε ύστερο στάδιο, αν είναι δυνατόν, να διαχειριστούμε την ακόμα πιο δύσκολη, ζοφερή οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί εξαιτίας μιας σειράς αντικοινωνικών και αντιλαϊκών μέτρων που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση της αριστεράς στο σύνολο της κοινωνίας
   Γι΄ αυτό αδειάστε, όσο είναι εφικτό, το μυαλό από προβλήματα και σκοτούρες και περάστε όσο το δυνατόν πιο ανέμελα με ανθρώπους που νιώθετε οικεία και κατ’ επέκταση άνετα.
   Δεν αξίζει να σπαταλήσουμε το εναπομείναν καλοκαίρι μας σε αδιέξοδες πολιτικές συζητήσεις, ανούσιες αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμούς και πάσης φύσεως συγκρούσεις δίχως αντίκρισμα.
        Χρειάζεται, συνιστά ανάγκη ατομική και κοινωνική, να χαλαρώσουμε, να αποβάλουμε έστω και πρόσκαιρα άγχη και γενικότερα αρνητικά συναισθήματα που μας φθείρουν, ψυχικά και σωματικά, για να είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη που ξεκινά από το φθινόπωρο.

   Μια μάχη που έχει διπλή υπόσταση. Μια μάχη σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσει ο καθένας από εμάς να διασφαλίσει τουλάχιστον τα προς το ζην, να καλύψει τις βασικές του βιοτικές του ανάγκες και συγχρόνως μια ευρύτερη, μεγάλη μάχη σε συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι, παραμερίζοντας επιμέρους διαφορές και διαφωνίες σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων, να ανατρέψουμε στην πράξη το ακραίο αντικοινωνικό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο που αποπειράται να επιβληθεί και να εδραιωθεί ως μονόδρομη και για΄ αυτό παγιωμένη κατάσταση από τους κατ’ ευφημισμό εταίρους μας – στην πραγματικότητα πρόκειται για σκληρούς δανειστές – μέσω της κυβέρνησης, στην ήδη εξαντλημένη κοινωνικά, από τα πέντε χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, χώρα μας.

η
   Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι πραγματικά στη χώρα μας και να αποκτήσουμε μια πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο που στο επίκεντρο του σχεδιασμού της θα είναι οι ανθρώπινες και συνολικά οι κοινωνικές ανάγκες και όχι οι χρηματοπιστωτικές. Μόνο τότε δηλαδή έχουμε πιθανότητες να αποκτήσουμε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου, που συνιστά και την αναγκαία συνθήκη προκείμενου να επανέλθει, έστω και στοιχειωδώς η κοινωνική ισορροπία.

Αλλιώς είμαστε κοινωνικά καταδικασμένοι και το συλλογικό μας πεπρωμένο προδιαγράφεται ζοφερό. Χειρότερο και από αυτό του Σισύφου γιατί εμείς δεν θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση αλλά θα αποτελούμε μέρος μιας πολυεπίπεδης ραγδαίας επιδείνωσης.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή