«Καλή χρονιά. Ας το πούμε μπας και το πιστέψουμε»… Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

135 Views
«Καλή χρονιά. Ας το πούμε μπας και το πιστέψουμε»… Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Καλή χρονιά. Ας το πούμε μπας και το πιστέψουμε»… Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Καλή χρονιά. Ας το πούμε μπας και το πιστέψουμε»… Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Θα ήθελα να ευχηθώ το 2016 να είναι μια καλή χρονιά. Δυστυχώς, όμως πιστεύω ότι το 2016 θα ενταθεί και άλλο η οικονομική και κατ’ επέκταση η κοινωνική κρίση. Ενδόμυχα, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Οι ευχές πιο πολύ δίδονται, ως μια απέλπιδα προσπάθεια για να ξορκίσουμε το κακό, που οι περισσότεροι όμως γνωρίζουμε ότι θα εξακολουθήσει να επισυμβαίνει.

Ερμηνεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, ορθολογικά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν προκύπτει κανένα σημάδι, καμία έστω αμυδρή ένδειξη ότι η κατάσταση θα μπορούσε έστω και δειλά να αρχίσει να βελτιώνεται. Τουναντίον, όλα καταδεικνύουν ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ως δύο έννοιες αλληλένδετες, θα συνεχίζουν να μεταβάλλονται επί τα χείρω. Η ελπίδα για βελτίωση δεν μπορεί να στηριχθεί πουθενά ορθολογικά. Η ελπίδα την οποία όλοι προσμένουμε, μόνο μεταφυσικά μπορεί να εκπορευθεί, ως μια ευχή.

Ολόκληρη η κοινωνία φαίνεται να έχει αποδεχθεί παθητικά τη μοίρα της, που άλλοι χάραξαν για αυτή δείχνοντας βαθιά κουρασμένη να επανακτήσει το ρόλο του ενεργού δρώντος ιστορικού υποκειμένου. Δείχνει να έχει εκπέσει σε ένα άβουλο και απρόσωπο σύνολο έχοντας εκχωρήσει οριστικά το συνεκτικό και συγχρόνως συστατικό δικαίωμα για την ύπαρξή της, αυτό του αυτοπροσδιορισμού. Έχει αποδεχθεί πλήρως το γεγονός οι μοίρες να εξυφαίνονται από αλλότριες δυνάμεις.

Και κανένας θεσμός, καμία κοινωνική δομή δεν δείχνει ικανή, να αφυπνίσει την κοινωνική συνείδηση, να τραβήξει την κοινωνία από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί.

Η δικαιοσύνη, ειδικά στα υψηλή κλιμάκια, με τον τρόπο λειτουργίας της όχι απλώς δεν έχει κατορθώσει να εμπεδώσει ένα αίσθημα απονομής δικαιοσύνης στην συλλογική – κοινωνική συνείδηση, αλλά αντιθέτως έχει δημιουργήσει στο κοινωνικό σύνολο ένα διάχυτο αίσθημα καχυποψίας για αυτήν και για τον τρόπο που ενεργεί. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων δημοσίου συμφέροντος σε συνδυασμό με το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων, όταν τελικά εκδοθούν, είναι οι δύο κύριοι παράγοντες δημιουργίας αυτού του κλίματος στην κοινωνία.

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη. Παρά το γεγονός ότι είναι το κύριο υπεύθυνο, βλέπε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, για την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να πορεύεται με ανάλογο τρόπο. Έχουμε μια κυβέρνηση, που το πρώτη φορά αριστερά έχει γίνει τρίτο μνημόνιο, μια αξιωματική αντιπολίτευση που επί τέσσερις μήνες δεν μπορούσε να εκλέξει τον νέο αρχηγό της και μια ήσσονος αντιπολίτευση που κινείται από νεοναζιστικά εγκληματικά μορφώματα, γραφικούς στα όρια της φαιδρότητας νεοφιλελεύθερους τύπους, καιροσκόπους πολιτικά δημιουργήματα της διαπλοκής, μέχρι θλιβερά απολειφάδια μιας άλλης εποχής που ακόμα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι σοσιαλιστές – με άλλα λόγια ότι η γη δεν κινείται – και βαθιά θρησκευόμενους κομμουνιστές. Ειδικά, το ΚΚΕ ίσως να συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Ίσως, να είναι το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα παγκοσμίως, που πιστεύει στη Δευτέρα Παρουσία. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η βαθιά αντιδραστική και συντηρητική στάση του σε όλα τα θέματα. Αλλιώς μας μπαίνουν πονηρές σκέψεις… Τελευταίο κατόρθωμά του η καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης.

Τέλος, έχουμε και την εκκλησία. Αυτόν τον πανοσιώτατο οργανισμό, που ως αυθεντικός θεματοφύλακας των χρηστών ηθών, δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει το φιλάνθρωπο και φιλεύσπλαχνο πρόσωπό του. Τελευταία επίθεση αγάπης της εκκλησίας μας, η ρητορική πολλών μητροπολιτών και αρχιμανδριτών για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Από το πρέπει να τους φτύνετε όπου τους πετυχαίνετε, μέχρι ο γιος σου πρωθυπουργέ να βγει ομοφυλόφιλος να δεις τη χάρη και άλλα πολλά. Ωραία πράγματα. Χριστιανικά πάνω απ’ όλα. Α, ξέχασα βέβαια - κακώς ειρωνεύομαι - τα συσσίτια που οργανώνει. Φαντάζομαι βέβαια ότι είναι μόνο για straight. Αλήθεια αν έρθει σε αυτά ένα άπορο ομόφυλο ζευγάρι τι θα γίνει;

Για αυτό από ό,τι φαίνεται καλά κάνουμε και ευχόμαστε διότι είναι το μόνο που μας απέμεινε. Μπας, και καμία ανώτερη δύναμη έρθει και μας σώσει. Κάτι άλλο δεν βλέπω να γίνεται.
Καλή χρονιά.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 728 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή