«Η ισοπέδωση». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

2811 Views
«Η ισοπέδωση». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός. «Η ισοπέδωση». Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

 
Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 η Νατάσα Μποφίλιου, αναντίρρητα μια χαρισματική ερμηνεύτρια, ίσως η πιο χαρισματική της γενιάς της, παραχώρησε μια συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών στην οποία μεταξύ των άλλων σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δικτατορία απάντησε «Φυσικά και είναι. Θα ήταν ωραίο να γινότανε μια παγκόσμια επανάσταση. Εγώ στα βάθη της ψυχής μου είμαι τροτσκίστρια. Θα μου πεις, βέβαια, είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης να τα παρατήσω όλα και να πάω μαζί του στο βουνό. Αλλά τώρα αισθάνομαι εντελώς παροπλισμένη».
 
Αυτή και μόνο η απάντησή της στάθηκε αρκετή για να ξεσηκώσει ένα μέρος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δημοσιογραφικής ελίτ και να της επιτεθεί με βαναυσότητα. Πρωτοστάτης σε αυτή την επίθεση ο συγγραφέας και πολιτικός Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος κατά την προσφιλή του συνήθεια χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζοντας την τραγουδίστρια στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ως χαζοβιόλα. Φυσικά άξιοι συμπαραστάτες ένα μεγάλο μέρος των εκφραστών και υπερασπιστών του νεοφιλελεύθερου συστήματος όπως ο πρώην δημοσιογράφος και νυν πολιτικός αρχηγός του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ποτάμι και μια σωρεία δημοσιογράφων προασπιστών του νεοφιλελευθερισμού. Συνακόλουθα, και μια μερίδα του κόσμου στοιχήθηκε πίσω από αυτήν την επίθεση, εξαπολύοντας μύδρους κατά της Μποφίλιου λες και αυτή η απάντησή της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς προσδιορίζεται η ίδια ιδεολογικά τους έθιξε ένα δικό τους ευαίσθητο, προσωπικό θέμα.
 
Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 ο οικουμενικός καλλιτέχνης και προσωπικότητα που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα σχετικά με το θέμα της ονοματοδοσίας της γειτονικής χώρας της ΠΓΔΜ. Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ των άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε και στον αριστερόστροφο φασισμό, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και ως τη χειρότερη μορφή φασισμού. Το αριστερό κατεστημένο αυτή τη φορά επιδόθηκε επί σειρά ημερών σε μια πρωτοφανή, συστηματική και μεθοδική προσπάθεια αποδόμησης και εν τέλει απαξίωσης στη συνείδηση του κόσμου αυτού του οικουμενικού καλλιτέχνη και ανθρώπου που οποιαδήποτε χώρα, ειδικά του μεγέθους της Ελλάδας, θα αισθανόταν σύσσωμη μόνο υπερηφάνεια που προσέφερε στον ανθρώπινο πολιτισμό μια τόσο σπουδαία μορφή. Το αριστερό κατεστημένο βαθιά ενοχλημένο εξαρχής και μόνο με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο έψαχνε απλά αφορμή για να του επιτεθεί και η αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη σε αριστερόστροφο φασισμό ήταν παραπάνω από ικανοποιητική για να ξεκινήσει την προσπάθεια αποδόμησής του. Σε αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποδόμησης του Μίκη Θεοδωράκη συντάχθηκε και μια σωρεία αυτοπροσδιοριζόμενων και αυτοπροβαλλόμενων ως αριστερών ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς αισθάνθηκαν ότι θίγεται το αριστερό lifestyle προφίλ τους από την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο. Βέβαια τόσο το αριστερό κατεστημένο όσο και οι πιο προσεκτικοί από τους πιστούς ακολούθους του κατεστημένου δεν εξαπέλυσαν μια ευθεία επίθεση κατά του Μίκη Θεοδωράκη, που θα ήταν τουλάχιστον πιο έντιμο, αλλά επειδή έχουν επίγνωση του μεγέθους και του εκτοπίσματος του καλλιτέχνη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη προέβησαν στην εξής πρωτοτυπία: στην οποιαδήποτε κριτική του ασκούσαν διαχώριζαν τον δημιουργό – καλλιτέχνη από τον άνθρωπο. Όπως με μεγάλη ευκολία και αυταρέσκεια δήλωναν και έγραφαν ότι διέκριναν τον Μίκη από τον Θεοδωράκη, λες και ο άνθρωπος είναι καρπούζι και τον τεμαχίζουμε στα δύο διαχωρίζοντας τον καλλιτέχνη από τον άνθρωπο. Αυτοί που του άσκησαν κριτική, στην πλειοψηφία τους, δεν είχαν καν το θάρρος της γνώμης τους και κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους καταφεύγοντας σε τέτοιου είδους φθηνά τεχνάσματα και πομφόλυγες.
 
 
Και αυτές είναι μόνο δύο χαρακτηριστικές από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις. Δυστυχώς, η ιστορία της Ελλάδας είναι μια αλληλουχία ανάλογων περιπτώσεων άλλων περισσότερων κραυγαλέων και άλλων λιγότερο.
 
Φυσικά, η τάση για αφορισμούς και ισοπέδωση των πάντων δεν συμβαίνει επειδή έτσι απλά είμαστε ως έθνος, είναι στο DNA μας και άλλες τέτοιες ανοησίες μεταφυσικού περιτυλίγματος. Η ερμηνεία ίσως  θα έπρεπε να αναζητηθεί σε κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Ή πιο απλά όσο πιο φτωχή διαχρονικά είναι μια κοινωνία τόσο πιο επιρρεπής στην ανθρωποφαγία είναι, τόσο στους κάτω όσο και στους άνω.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΕΟΔΥ: Εδώ θα τηλεφωνήσεις αν θεωρείς ότι έχεις προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
ΕΟΔΥ: Εδώ θα τηλεφωνήσεις αν θεωρείς ότι έχεις προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
869 Views

 Το πρώτο βήμα για όσους θεωρούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί είναι η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-5212054. Πρέπει να καλούν όσοι θεωρούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή