«Ο Ιερώνυμος και η Ευρώπη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

634 Views
 «Ο Ιερώνυμος και η Ευρώπη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Ο Ιερώνυμος και η Ευρώπη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

  «Ο Ιερώνυμος και η Ευρώπη». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Η Ελλάδα σχεδόν από συστάσεώς της διατρέχεται από μια περίεργη διπολική τάση. Από τη μία πλευρά επιθυμούμε διακαώς τόσο σε κρατικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο να ανήκουμε στην Ευρώπη και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, όπως είναι και της μόδας να λέγεται τώρα τελευταία, από την άλλη όμως ως πολιτικά οργανωμένη κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν γίνει εδώ και αιώνες και πλέον θεωρούνται αυτονόητα κεκτημένα.
 

Μια από αυτές τις αλλαγές - τομές που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας, αν θέλουμε πραγματικά να μετασχηματιστούμε σε ευρωπαϊκή πολιτικά οργανωμένη κοινωνία είναι και ο περίφημος διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας.

 
Είναι απλά αδιανόητο να θέλουμε να ανήκουμε στον πυρήνα της Ευρώπης και να μην υπάρχει σαφής, ξεκάθαρη και αυστηρή οριοθέτηση του πεδίου δράσης του κράτους και της εκκλησίας. Και όμως στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνίας την ίδια στιγμή που είναι πρόθυμο να υποστεί σε προσωπικό επίπεδο κυριολεκτικά τα πάνδεινα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη δεν θέλει ούτε καν να ακούει για περιορισμό της εκκλησίας στα του οίκου της.
 
Τελευταίο κρούσμα δυσανεξίας σημαντικής μερίδας της φιλοευρωπαϊκής κοινωνίας μας στην οποιαδήποτε απόπειρα σταδιακής απεμπλοκής του κράτους από την εκκλησία η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού παιδείας ότι θα αρκεί μια απλή δήλωση της βούλησής του για να απαλλάσσεται ένα παιδί από το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έσπευσε να την κατασπαράξει ενώ η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία μας διά του κατά τα άλλα μετριοπαθούς και φιλοευρωπαίου επικεφαλής της – όλοι θυμόμαστε τη θέση που πήρε η εκκλησία στο δημοψήφισμα – αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Να σοβαρευτούμε. Να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου». Αποτέλεσμα: το κράτος διά του υπουργείου παιδείας να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης να σπεύδει στην αρχιεπισκοπή για χειροφιλήματα μετανοίας.
 
Ο μόνος δρόμος για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη θεμελιώδους σημασίας μεταρρύθμιση και η Ελλάδα να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα να καταστεί στην πράξη ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων – ευχολογίων είναι το κράτος διά της κυβέρνησής να έρθει σε ρήξη με την πανίσχυρη εντός της ελληνικής κοινωνίας εκκλησίας αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος. Όσο η εκάστοτε κυβέρνηση στον βωμό μερικών χιλιάδων ψήφων θα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της η Ελλάδα θα παραμένει πολυεπίπεδα μια βαθιά βαλκανική χώρα που μόνο σε εθνικό - συλλογικό φαντασιακό επίπεδο θα ανήκει στην Ευρώπη βαυκαλιζόμενοι όλοι εμείς ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ευτυχώς ή δυστυχώς μια κοινωνία δεν καθίσταται ευρωπαϊκή ούτε από τα συλλογικά θέλω που δεν είναι όμως πρόθυμα να μετουσιωθούν σε πράξη ούτε από το νόμισμα που γίνονται οι συναλλαγές. Μια πολιτικά οργανωμένη κοινωνία κρίνεται αν είναι πραγματικά ευρωπαϊκή, σε οντολογικό επίπεδο, από το αξιακό υπόβαθρό της, όπως αντανακλάται κυρίως στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της. Όλα τα υπόλοιπα επενεργούν απλά στη συνείδησή μας ως placebo.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή