«Οι δηλώσεις Φίλη και η γύμνια της ελληνικής κοινωνίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

335 Views
«Οι δηλώσεις Φίλη και η γύμνια της ελληνικής κοινωνίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Οι δηλώσεις Φίλη και η γύμνια της ελληνικής κοινωνίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Οι δηλώσεις Φίλη και η γύμνια της ελληνικής κοινωνίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα για τις δηλώσεις Φίλη, περί της γενοκτονίας ή όχι των Ποντίων από τους Νεότουρκους της Κεμαλικής Τουρκίας, είναι ενδεικτικές της περιπαθούς οικονομικής και κατ’ ακολουθία κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Αδιαμφισβήτητα οι δηλώσεις Φίλη, ανεξάρτητα από την ιστορική – επιστημονική ορθότητα ή όχι του περιεχομένου τους, ήταν άστοχες. Ήταν άστοχες διότι ήταν άκαιρες. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ο κ. Φίλης, ο υπουργός παιδείας, να προβεί στις δηλώσεις που προέβη για ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα για την κοινωνία. Μια από τις αρετές του πολιτικού είναι η ορθή ερμηνεία και εκτίμηση των πραγμάτων και ο ανάλογος χειρισμός τους, με άλλα λόγια η ευθυκρισία. Και ο υπουργός παιδείας με την ευθύτητα στην οποία απάντησε στην ερώτηση – παγίδα του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, επέδειξε έλλειψη ορθής στάθμισης των πραγμάτων. Επέδειξε πλήρη έλλειψη πραγματισμού και κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας, πράγμα ασύγγνωστο για έναν πολιτικό.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι ακραίες αντιδράσεις για τις εν λόγω δηλώσεις, που δεν λένε να καταλαγιάσουν σχεδόν δέκα μέρες μετά, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την πολυεπίπεδη ένδεια της ελληνικής κοινωνίας. Καταδεικνύουν την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα της.

Πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί με βάση τον λόγο αλλά με το θυμικό της. Ξεχειλίζει από οργή για την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει και ψάχνει αφορμές, φανταστικούς και πραγματικούς εχθρούς για να ξεσπάσει τον θυμό του, να εκτονώσει την οργή του. Και οι δηλώσεις Φίλη για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εκφράσουν, έστω και ασυναίσθητα, την αγανάκτηση και την απόγνωση τους για την προσωπική τους κατάσταση. Με τις δηλώσεις Φίλη αποκαλύφθηκε η έκρυθμη κατάσταση η οποία επικρατεί στην κοινωνική βάση, ως άμεση συνέπεια της απότομης φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Φανερώθηκε ότι η κοινωνική συνοχή βρίσκεται πλέον επί ξύλου κρεμάμενη και ότι αν συνεχιστεί αυτή η βίαιη πολιτική είναι θέμα χρόνου, η κοινωνική οργή να γενικευθεί, στρεφόμενοι όλοι κατά όλων, οδηγώντας την ίδια την κοινωνία σε αποσύνθεση. Όσοι θέλουν να απομονώσουν τις αντιδράσεις για τον Φίλη από το συνολικότερο εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα που επικρατεί εξαιτίας της ένδειας στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική κοινωνία απλά εθελοτυφλούν. Και οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του, πριν είναι πολύ αργά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα από τη ρίζα τους, που δεν είναι άλλη παρά η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα γυρεύουμε αφορμές για να συνεχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας έως ότου φαγωθούν πλήρως.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα δυστυχώς, αντί να αντιληφθούν τα πραγματικά αίτια αυτών των αντιδράσεων και να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να προσπαθήσουν να τα καταπολεμήσουν, για ακόμη μια φορά προέταξαν το ίδιον όφελος, έναντι του κοινωνικού καλού, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Τα ΜΜΕ στο βωμό της τηλεθέασης υπερπροέβαλαν με  μελοδραματικό, ψευδοεθνικόπατριωτικό ύφος τις δηλώσεις Φίλη  και τις αντιδράσεις, χειραγωγώντας συγχρόνως για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη και αποπροσανατολίζοντάς την από τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα. Το δε πολιτικό σύστημα και δη η αντιπολίτευση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θέμα, αξιοποιώντας το πρόσφορο έδαφος, με λαϊκίστικες εθνικιστικές κορώνες για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους συμφερόντων. Ο θλιβερά και επικίνδυνος μάλιστα τυχοδιωκτικός τρόπος με τον οποίο πορεύεται αναδείχθηκε ανάγλυφα με τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ Κουμουτσάκο από  Χρυσαυγίτες. Αντί σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση από την Χρυσή Αυγή και το θέμα να λήξει εκεί δεν δίστασαν, η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια των αρχηγών τους Μεϊμαράκη και Γεννηματά αντίστοιχα, προκειμένου να ψηφοθηρήσουν ικανοποιώντας πρόσκαιρα μικροκομματικές σκοπιμότητες, να κατονομάσουν ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον Φίλη απενεχοποιώντας τοιουτοτρόπως τον πραγματικό και αποκλειστικό υπαίτιο, το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Όσο συνεχίζεται όμως να ακολουθείται αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως επιβάλλεται από τους δανειστές μας και όσο οι πυλώνες της δημοκρατίας μας συνεχίζουν να ενεργούν κοντόφθαλμα και καιροσκοπικά με αποκλειστικό γνώμονα ικανοποίηση μικροσκοπιμοτήτων και όχι το ευρύτερο κοινωνικό καλό, ο κοινωνικός αυτοματισμός θα εμβαθύνεται και τα διαλυτικά φαινόμενα για την κοινωνική συνοχή θα φουντώνουν.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερνάμε νέες προσκλήσεις: δείτε τη παράσταση «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» με τον Γ. Βαλτινό στο Αριστοτέλειον
Κερνάμε νέες προσκλήσεις: δείτε τη παράσταση «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» με τον Γ. Βαλτινό στο Αριστοτέλειον
με 2 Σχόλια 484 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας ΝΕΕΣ διπλές προσκλήσεις για να δείτε την εξαιρετική παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» στο θέατρο Αριστοτέλειον.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή