«Η ευημερία ως προϋπόθεση της ευτυχίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

1495 Views
«Η ευημερία ως προϋπόθεση της ευτυχίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Η ευημερία ως προϋπόθεση της ευτυχίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Η ευημερία ως προϋπόθεση της ευτυχίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Ας μην γελιόμαστε, η βασική προϋπόθεση για την ψηλάφηση αυτής της περίφημης όσο και ταλαιπωρημένης έννοιας της ευτυχίας είναι η διασφάλιση της υλικής βάσης. Μόνο τότε ένα άτομο μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αυτοπραγμάτωσή του και μέσω αυτής να τείνει στην ιδέα της ευτυχίας.

Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, όσο και αν ακούγεται σκληρό απλά αιθεροβατεί. Η ευημερία είναι η αναγκαία συνθήκη για τον δρόμο προς την ευτυχία. Δεν την διασφαλίζει διότι δεν ταυτίζονται ως έννοιες και ιδέες αλλά αναμφίβολα συνιστά αναγκαίο και απαραίτητο όρο για το κυνήγι της.

Μόνο μέσω της κάλυψης των υλικών του αναγκών μπορεί ο άνθρωπος να αναστοχασθεί και να φθάσει στο επίπεδο να δύναται να αυτοκαθορίζεται και να αυτοπραγματώνεται και με αυτόν τον τρόπο να τείνει προς την ιδέα της ευτυχίας. Αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση μην έχοντας διασφαλίσει την κάλυψη των υλικών, τουλάχιστον βασικών, του αναγκών είναι αδύνατον από τη φύση των πραγμάτων να ζει μια ζωή που θα έχει ορίζοντα προς την ευτυχία. Για αυτόν τον άνθρωπο η ευτυχία δεν θα είναι παρά μόνο μεμονωμένες και σποραδικές φευγαλέες στιγμές. Η μόνιμη κατάστασή του θα είναι βουτηγμένη στην ανασφάλεια, στην ανησυχία και πολλές φορές και στην αγωνία ελλείψει της δυνατότητάς του να αυτοκαθορίζεται εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης μιας στέρεης υλικής βάσης. Για αυτό η δημιουργία μιας σταθερής βάσης συνιστά τη λυδία λίθο για την ανάπτυξη και συναισθηματική ευημερία του ανθρώπου.

Αντιστοίχως, σε κοινωνικό επίπεδο μια κοινωνία βρίσκει την ισορροπία της και εν συνεχεία την αρμονία της, ως κοινωνικό αντίστοιχο της ευτυχίας, όταν ευημερεί. Και μια κοινωνία ευημερεί όταν η κεντρική πολιτική που χαράσσεται, λαμβάνει και εφαρμόζει κοινωνικά δίκαιους κανόνες∙ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όταν δηλαδή οι κανόνες που θεσπίζονται και εφαρμόζονται είναι κοινωνικά άδικοι, η κοινωνία είναι καταδικασμένη νομοτελειακά να βυθιστεί στην ανέχεια και σε μια σειρά σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων που η τελευταία επιφέρει, απειλώντας ευθέως ακόμα και την ίδια τη συνοχή της.

Για αυτό αν θέλουμε πραγματικά μια συναισθηματική - σε προσωπικό επίπεδο - και κοινωνική ισορροπία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια πραγματικά δίκαιη κατανομή ή για την ακρίβεια στην περίπτωση της Ελλάδας ανακατανομή  του πλούτου, που θα οδηγήσει σε μεγάλη άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και θα φέρει τον κάθε κάτοικο αυτής της χώρας στον δρόμο της ευτυχίας, στο μέτρο του εφικτού, και την χώρα συνολικά στην κοινωνική ισορροπία που δυνητικά ενδέχεται να οδηγήσει στην κοινωνική χειραφέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση αν συνεχιστεί η άσκηση αυτής της βαθιάς αντικοινωνικής πολιτικής η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς και η ευτυχία μας θα εγκλωβιστεί σε ένα ηλιοβασίλεμα ή σε μια πανσέληνο.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή