«Η εμπορευματοποίηση της ιδιαιτερότητας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

630 Views
«Η εμπορευματοποίηση της ιδιαιτερότητας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Η εμπορευματοποίηση της ιδιαιτερότητας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Η εμπορευματοποίηση της ιδιαιτερότητας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα στο οποίο ζούμε, όπως το λέει και η λέξη κρατεί το κεφάλαιο, τα πάντα δηλαδή ορίζονται και επικαθορίζονται από το χρήμα, τα πάντα έχουν δομηθεί, κινούνται και λειτουργούν με γνώμονα και αυτοσκοπό τη μεγιστοποίηση του κεφαλαίου, την αύξηση δηλαδή του κέρδους.
 
Σε έναν τέτοιο κόσμο, όπου η βασική νοηματοδοτική και συνεκτική του αρχή είναι η συνεχής παραγωγή και απόκτηση κεφαλαίου, τα πάντα αλλά και οι πάντες ανάγονται και τελικά εκτιμώνται και αποτιμώνται σε εμπορικές αξίες. Όλοι μας εκών άκων έχουμε μια συγκεκριμένη εμπορεύσιμη αξία στο πεδίο της ελεύθερης αγοράς και αξιολογούμαστε και εν τέλει κρινόμαστε βάσει αυτής. Αυτή βέβαια η αξία μας δεν είναι σταθερή και ανελαστική αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακυμαινομένη σχέση μας με την ελεύθερη αγορά και τη θέση που έχουμε κάθε φορά μέσα σε αυτή.
 
Αυτή η δυναμική σχέση μας με την ελεύθερη αγορά καθορίζεται από τον βαθμό συμβολή μας στην παραγωγή κεφαλαίου. Πλέον στις ημέρες μας εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο – και αυτόν που ανέλυσε ο Μαρξ – παραγωγής κεφαλαίου, δηλαδή με την εργασία μας σε αυτούς που ελέγχουν και κατέχουν τα μέσα παραγωγής, γη, φάμπρικες κ.λπ. παρατηρείται, λόγω κυρίως της επικυριαρχίας της εικόνας, η αδιαμεσολάβητη εκούσια μετατροπή – έκπτωση θα έλεγα εγώ – του ίδιου μας, με τη στενή του όρου έννοια, εαυτού σε προϊόν.
 
Έτσι άνθρωποι δεν διστάζουν να εμπορευματοποιούν και κυριολεκτικά να πουλάνε το σώμα τους, τονίζοντας και υπερπροβάλλοντας με τη δύναμη πάντα της εικόνας μέρη αυτού, στιγμές της ιδιωτικής τους ζωής, ακόμα και τις πιο προσωπικές τους και επίδοξοι πολιτικοί να προσπαθούν να «χτίσουν» σταδιοδρομίες ξε – πουλώντας τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ακόμα και παθήσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υποψήφιου δημάρχου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου δόμησε όλη την προεκλογική του εκστρατεία όχι για το τι σκοπεύει να κάνει για την πόλη, που θα έπρεπε να είναι και το αυτονόητο, αλλά εστιάζοντας στον σεξουαλικό προσανατολισμό του και στο ότι είναι φορέας του aids.
 
Είναι τουλάχιστον λυπηρό οι άνθρωποι εκουσίως να υποβαθμίζουν την οντότητά τους σε προϊόντα με συγκεκριμένη συναλλακτική αξία προκειμένου να συσσωρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κεφάλαιο και κατ’ επέκταση να ισχυροποιήσουν και να εδραιώσουν τη θέση τους – εμπορική αξία στο χρηματιστήριο ψυχών που όλοι μας ανά πάσα χρονική στιγμή έχουμε συγκεκριμένη χρηματιστηριακή τιμή.
 
Είναι όμως ακόμα πιο θλιβερό και συνάμα ανησυχητικό όταν οι άνθρωποι περιέρχονται ή καλύτερα εκπίπτουν σε αυτή τη θέση παρά τη θέλησή τους ή έστω ακούσια. Όταν δηλαδή οι άνθρωποι ετεροπροσδιορίζονται και καθίστανται θύματα άμεσης – έμμεσης καθίστανται και οι άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας – και στυγνής εκμετάλλευσης από τους έχοντες και κατέχοντες στο καπιταλιστικό σύστημα. Και χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι με νοητικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες (ιδιαιτερότητες)  το κεφαλαιοκρατικό σύστημα στις διάφορες εκφάνσεις του δεν διστάζει να τις αμπαλάρει σε συσκευασία δώρου και να τις μοσχοπουλήσει στο αδηφάγο καταναλωτικό κοινό στοχεύοντας στο θυμικό και στις «προκατασκευασμένες» ευαισθησίες του.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η συμμετοχή της Φινλανδίας στην εμποροπανήγυρη της Eurovision με ανθρώπους που έχουν σύνδρομο “down”. Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή της Φινλανδίας όχι μόνο δεν συνιστά πράξη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά αντιθέτως τη χείριστη μορφή εκμετάλλευσης της ανθρώπινης υπόστασης στο βωμό του κέρδους, το ξεπούλημα της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας βασιζόμενη στο «εκπαιδευομένο» θυμικό του φιλοθεάμονος κοινού.
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή