«Η Ελλάδα και η Ελλάδα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

242 Views
«Η Ελλάδα και η Ελλάδα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Η Ελλάδα και η Ελλάδα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

 «Η Ελλάδα και η Ελλάδα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που το πλαίσιο έχει τεθεί τόσο ξεκάθαρα από την ίδια τη φύση των διλημμάτων και τη σημασία των διακυβευμάτων συγκρούονται για πρώτη φορά με τόσο σαφή, εναργή και για αυτό αδιαμφισβήτητο τρόπο δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι. Δύο κόσμοι, οι οποίοι πάντα ενυπήρχαν εντός της ελληνικής κοινωνίας, που για πρώτη φορά όμως οριοθετούνται με τόσο έντονο και προφανή τρόπο.
 
Είναι η ανθρωποκεντρική Ελλάδα, που πορεύεται, και μάχεται με επίκεντρο και αυτοσκοπό τον άνθρωπο και είναι και η Ελλάδα που ενεργεί και μεθοδεύει καταστάσεις με αποκλειστικό γνώμονα τον μεγαλύτερο δυνατό πλούτο.
 
Υπάρχει η Ελλάδα του πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος, υπάρχει και η Ελλάδα πάντων χρημάτων μέτρον χρήματα. Υπάρχει η Ελλάδα της νηφαλιότητας, με αυτονομία βούλησης και σκέψης, που οργανώνει τον βίο της σύμφωνα με τις επιταγές του πρακτικού λόγου έχοντας πάντα ως υπέρτερο κριτήριο αξιολόγησης και πράξης τον άνθρωπο και υπάρχει και η Ελλάδα του άκρατου ατομικισμού, που οδηγεί στον ανέλεγκτο τυχοδιωκτισμό με ό,τι αυτός μπορεί να επιφέρει.
 
Πάντοτε υπήρχαν, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, αυτοί οι δύο κόσμοι, πλέον όμως λόγω της φύσης των πραγμάτων είναι πιο ανάγλυφοι από ποτέ. Οι διαχωριστικές γραμμές τους μεταξύ τους είναι για πρώτη φορά τόσο πυκνές και αδρές.
 
Και αυτοί οι δύο κόσμοι σε μεγάλο βαθμό εμπεριέχουν μια ταξική διάκριση. Εκ των πραγμάτων η διαίρεση της Ελλάδας σε δύο κόσμους συνιστά από τη φύση μια ταξική διαίρεση. Οι δύο κόσμοι αντικατοπτρίζουν, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, την ταξική διάρθρωση και διαλεκτική σχέση της ελληνικής κοινωνίας. Εκ θέσεως είναι όχι απίθανο, αλλά πολύ δύσκολο να ανήκουν στον πρώτο κόσμο οι έχοντες και κατέχοντες αυτής της χώρας. Το αντίστροφο, βέβαια, όπως αποδεικνύει συνεχώς η εμπειρία δεν είναι τόσο δύσκολο.
 
Για αυτό, αυτοί οι δύο κόσμοι εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό όχι όμως απόλυτα τις ταξικές αντιθέσεις στην ελληνική κοινωνία.
 
Όπως και να έχει πάντως, ο καθένας ανεξάρτητα κοινωνικοοικονομικής τάξης είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την επιλογή του. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε κάνει, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, την επιλογή μας. Ουδέτερες ζώνες και οδοί διαφυγής πλέον δεν υπάρχουν. Φράχτηκαν από τις ιστορικές συγκυρίες. Τους Πόντιους Πιλάτους τους παρέσυρε το ρεύμα της Ιστορίας.
 
Ας ελπίσουμε να επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά η ρήση που αποδίδεται στον Ηράκλειτο, Πόλεμος Πατήρ Πάντων και μέσα από τη διαλεκτική σχέση να προκύψει η σύνθεση.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι
με 0 Σχόλια 744 Views

 ρέπει όταν βγούμε από αυτή την #κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα #λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα.Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού. #Ημερολόγια_καραντίνας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή