«Η άλλη Ελλάδα». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού.

250 Views
«Η άλλη Ελλάδα». Από τη στήλη «Η άλλη Ελλάδα». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού.

 «Η άλλη Ελλάδα». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού.

Η Ελλάδα είναι η χώρα των αντιθέσεων και εσωτερικών αντιφάσεων. Είναι η χώρα με ένα βαθιά φθαρμένο – διε –φθαρμένο και για αυτό διαβρωμένο πολιτικό σύστημα, είναι όμως συγχρόνως και η χώρα των ποιητών. Είναι η χώρα του ωχαδερφισμού είναι όμως και η χώρα της αληθινής, ανόθευτης αλληλεγγύης. Είναι η χώρα του ρουσφετιού και της λαμογιάς, είναι όμως και η χώρα των δημιουργών. Είναι η χώρα της φθηνής, πολλές φορές χυδαίας υλικής ή και πνευματικής επίδειξης, είναι όμως και η χώρα των ακάματων, αφανών εργατών παντός είδους.
 
Είναι καιρός, νομίζω, να αποστρέψουμε, ως κοινωνία, το βλέμμα μας από την Ελλάδα της αρπαχτής, της επιθετικότητας και της βίας, είτε ψυχολογικής είτε σωματικής, και να το στρέψουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας, του μόχθου, της αλληλεγγύης. Ήρθε ο καιρός να αφήσουμε στο σκοτάδι και να παραδώσουμε, έστω και σταδιακά, στη λήθη την Ελλάδα της ασχήμιας και να ενσκύψουμε στην Ελλάδα της ομορφιάς.
 
Μόνο έτσι αν ανταποκριθούμε στο κέλευσμα της εποχής μας -της εποχής της βαθιάς οικονομικής και κατά συνέπειας ποικιλόμορφης και καθολικής ύφεσης- ότι ήρθε ο καιρός – με την έννοια της κατάλληλης στιγμής – να αφήσουμε πίσω στο κοινωνικό περιθώριο ότι πληγώνει αυτή την κοινωνία και να εστιάσουμε στην άλλη Ελλάδα, στην Ελλάδα της φλόγας, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία, μπορούμε να υπερκεράσουμε τα φαινομενικά δυσθεώρητα εμπόδια που μας θέτει η εποχή μας και να κάνουμε ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πιο κοντά στο να μετουσιωθεί η φλόγα σε φως. Μόνο αν αφουγκραστούμε και ακολουθήσουμε την Κραυγή της εποχής μας, όπως θα έλεγε και ο Καζαντζάκης, μπορούμε να αισιοδοξούμε, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει το σκουλήκι πεταλούδα.
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση όσο θα βουτάμε τα μάτια μας στην ασχήμια αγνοώντας την επιταγή και συγχρόνως ανάγκη της εποχής μας, τόσο πιο πολύ θα βυθιζόμαστε και θα εγκλωβιζόμαστε στη στασιμότητα, άρα στο πισωγύρισμα. Χρέος μας είναι να αντισταθούμε στην ασχήμια και να αναδείξουμε την ομορφιά. Έτσι μόνο θα κινηθεί μια γύρα ακόμη ο τροχός της ιστορίας.
 
Η άλλη Ελλάδα είναι μπροστά μας, είναι γύρω μας, είναι ολούθε μας και μας καλεί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ακούσουμε και να της απλώσουμε το χέρι. Αυτό είναι το χρέος μας, αυτή είναι η σωτηρία μας. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς στο θέατρο Γκλόρια: Παύλος Χαικάλης & Μαρίνα Ψάλτη ζουν «Στην εποχή της καραντίνας»…
Προσεχώς στο θέατρο Γκλόρια: Παύλος Χαικάλης & Μαρίνα Ψάλτη ζουν «Στην εποχή της καραντίνας»…
με 0 Σχόλια 305 Views

 Το έργο θα ανέβει σε παγκόσμια πρώτη, στο θέατρο Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τον Παύλο ΧαΪκάλη και την Μαρίνα Ψάλτη σε δύο ρεσιταλικούς ρόλους

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερη Παράξενη ζωή