«Αλήθειες και ψέματα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

456 Views
«Αλήθειες και ψέματα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Αλήθειες και ψέματα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

 «Αλήθειες και ψέματα». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Με αφορμή την Πρωταπριλιά συνειδητοποίησα πόσο ανάγκη έχουμε ως κοινωνία συνολικά αλλά και ως μονάδες το ψέμα. Πόση ανάγκη έχουμε να χτίσουμε τις δικές μας συλλογικές και προσωπικές πλάνες και να χαθούμε μέσα σε αυτές.
 
Η αλήθεια, όχι με την φιλοσοφική της έννοια, αλλά με την κοινωνική-κοινωνιολογική όπως προσδιορίζεται, ανταποκρίνεται και εν τέλει εναρμονίζεται με τη ζώσα κοινωνική πραγματικότητα, έχει καταστεί για την ελληνική κοινωνία συνολικά και κατ’ επέκταση για τον καθένα από εμάς χωριστά πνιγερή. Μοιάζει με τον καυτό ήλιο που  πυρακτώνει τους πάντες και τα πάντα και εμείς ενστικτωδώς αναζητούμε να βρούμε ένα δροσερό καταφύγιο, να προστατευτούμε έστω και για λίγο από τη λάβρα. Έτσι λειτουργεί και το ψέμα για εμάς πλέον, σαν μια ανάσα από την αποπνικτική πραγματικότητα. Καθίσταται μια λυτρωτική αυταπάτη εξυφαίνοντας τη μόνο δίοδο, έστω πρόσκαιρης φυγής από την ανηλεή αλήθεια που πυρώνει τα πάντα στο διάβα της.
 
Το ψέμα, ως συλλογική και ατομική αυταπάτη έχει καταστεί υπαρξιακή ανάγκη. Ως το αναγκαίο και μόνο ίσως μέσο, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μην τσουρουφλιστούμε οριστικά από την αλήθεια. Είναι το μόνο που μας προσφέρει τις απαραίτητες ανάσες, βαυκαλίζοντας τη συλλογική και ατομική συνείδηση ως έννοιες αλληλένδετες και συμπλεκόμενες.
 
Χωρίς το ψέμα στη μικρή και μεγάλη του διάσταση, ως συλλογική αφήγηση ή ως μια ατομική συνθήκη αυθυποβολής, η διαμορφώσα αλήθεια όπως εκπορεύεται και οριοθετείται από την κοινωνική πραγματικότητα είναι βέβαιο ότι θα μας πνίξει. Ως κοινωνία και ως άτομα ξεχωριστά δεν αντέχουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, όπως διαμορφώνεται ανατροφοδοτούμενη συνεχώς σε μια δυναμική σχέση, από την ίδια την ιστορική πραγματικότητα δίχως τον προστατευτικό ίσκιο της πλάνης. Αν αποτραβήξουμε τα παραπετάσματα της αυταπάτης μας, αν αναιρέσουμε τη λήθη και ανακαλέσουμε τη μνήμη, τότε είναι βέβαιο ότι το εκτυφλωτικό φως της αλήθειας θα εισβάλει αδιάκριτο και θα εξαχνώσει τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά του.
 
Το πρόβλημα είναι ότι το ψέμα, το υφαντό της προσωπικής και συλλογικής ψευδαίσθησης που υφαίνουμε, είναι εύθραυστο και εφήμερο. Κανείς και καμία κοινωνία δεν μπόρεσε να επιβιώσει και να μακροημερεύσει ερειδόμενη σε συλλογικούς και ατομικούς, μικρούς και μεγάλους, μύθους και αφηγήσεις. Η αφήγηση της μικρής και μεγάλης ιστορίας, η κατασκευή της συλλογικής και ατομικής αυταπάτης που οδηγούσε στο ασφαλές καταφύγιο της πλάνης, είχαν πάντα ρόλο συμπληρωματικό και επιβοηθητικό ποτέ δεν συνιστούσαν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, ακόμα και σε μικρές, εσωστρεφείς κοινωνίες, πόσω μάλλον στις σύγχρονες σύνθετες κοινωνίες.
 
Μια ιστορικά προσδιορισμένη κοινωνία δύναται σε πρώτο στάδιο να αντέξει και σε ύστερο να ευημερήσει μόνο εφόσον έχει ως οδηγό πλεύσης της την αλήθεια της, όπως πηγάζει από την ίδια την πραγματικότητα. Μόνο εφόσον, δηλαδή, βρεθεί σε ισορροπία και στη συνέχεια, αν είναι εφικτό, σε αρμονία με την ιστορική και κοινωνική της αλήθεια.
 
Κάθε άλλη προσπάθεια απομόνωσης της αλήθειας με μεγαλόπνοες ιστορικές κατασκευές και μικρές προσωπικές αυταπάτες, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και σε βάθος χρόνου είναι καταδικασμένη νομοτελειακά να αποτύχει.
 
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η  συλλογική και η ατομική  αλήθεια, όπως έχει διαμορφωθεί σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, είναι οδυνηρή και αβάσταχτη; Όπως συμβαίνει τούτη την περίοδο στην ελληνική κοινωνία; Τότε μια λύση υπάρχει: η κοινωνία ως δρων ιστορικό υποκείμενο να αλλάξει την ιστορική κοινωνική πραγματικότητα από την οποία νοηματοδοτείται η αλήθεια. Να καταστεί, δηλαδή η κοινωνία ενεργό υποκείμενο και να μεταβάλει τους όρους και τις συνθήκες της πραγματικότητας.
 
Αλλιώς με τα ψέματα, όπως συμβαίνει με κάθε ψέμα, το μόνο που επιτυγχάνεται, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να πεθαίνεις γλυκά… 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 426 Views
Ημέρα καραντίνας Νο 7.982…. είμαστε σπίτι; Περιορισμένοι; Εγκλωβισμένοι; Βαριόμαστε και δεν έχουμε τι να κάνουμε; Έχουμε καταντήσει την κουζίνα δεύτερο υπνοδωμάτιο; Η λύση είναι εύκολη! Ένα καλό βιβλίο! Μια δυνατή πλοκή με γενναία έκταση μπορεί να κρατήσει συντροφιά και να μας αποφορτίσει από τον σουρεαλισμό που ζούμε.. Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή