«Εθνικισμός και νεοφιλελευθερισμός». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού.

489 Views
«Εθνικισμός και νεοφιλελευθερισμός». Από τη στήλη «Εθνικισμός και νεοφιλελευθερισμός». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού.

 «Εθνικισμός και νεοφιλελευθερισμός». Από τη στήλη "Μιχάλης ο Τιμωρός" του Μιχάλη Σκολιανού. 

Ίσως να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό, αλλά αυτή τη στιγμή ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη λειτουργεί, έστω και άθελά του, ως ο βασικός τροφός του επιθετικού, σωβινιστικού εθνικισμού.
 
Τα φαντάσματα του επιθετικού εθνικισμού, που αιματοκύλησαν δις μέσα σε έναν αιώνα την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν πάλι να πλανώνται και αν δεν θέλουμε να αποκτήσουν σάρκα και οστά, παρά να παραμείνουν φαντάσματα – φαντασιώσεις μιας μικρής μερίδας ατόμων- θα πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων και άμεσα το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού.
 
Όσο οι κοινωνίες, ως λαϊκή βούληση, θα τίθενται στο περιθώριο εκπίπτοντας σε βουβοί παρατηρητές και παθητικοί δέκτες των εξελίξεων, είναι αναπόφευκτο ότι ο εθνικισμός θα αναδύεται από την αχλή του ιστορικού παρελθόντος και θα αρχίσει να αποκτά και πάλι πρόσωπο. Οι απωθημένοι εφιάλτες στο συλλογικό ασυνείδητο της Ευρώπης θα αρχίσουν να ανασύρονται στο συνειδητό και αληθινό προσκήνιο και τα φαντάσματα θα μετουσιώνονται σε ύλη, σε απτή, ζώσα πραγματικότητα.
 
Αν θέλουμε πραγματικά να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τη φρίκη του παρελθόντος θα πρέπει, άμεσα πριν είναι αργά, να προσδώσουμε στην Ευρώπη το δημοκρατικό της πρόσωπο. Θα πρέπει να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές της ιστορίας οι ίδιες οι κοινωνίες από τη βάση τους. Θα πρέπει οι λαοί να καταστούν ενεργά ιστορικά υποκείμενα και όχι άβουλοι κομπάρσοι. Και αυτό μπορεί να γίνει εξ’ ορισμού μόνο σε συνθήκες ουσιαστικής δημοκρατίας. Μόνο εφόσον οι κοινωνίες ανακτήσουν το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού τους, μόνο εφόσον επανέλθει η ουσιαστική ελευθερία σε όλες τις διαστάσεις της με την αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη της ισότητας, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα πραγματώσει το ιδανικό της κοινότητας των πολιτών. Μόνο τότε θα μπορεί ο άνθρωπος να τείνει το βλέμμα του προς τον ουρανό, προς την ιδέα.
 
Αλλιώς, όσο θα συνεχίσουμε να παραδέρνουμε άβουλα στις κυρίαρχες εξουσιαστικές νεοφιλελεύθερες δομές, όσο θα συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε το ρόλο του παθητικού θεατή, όσο θα δεχόμαστε να συρρικνώνεται η δημοκρατία σε όλες τις ουσιαστικές διαστάσεις της και εμείς κατ’ ακολουθία να καθιστάμεθα παράγωγα του συστήματος, χωρίς καμία δυνατότητα αλληλεπίδρασης, τότε ολοένα και περισσότερο θα βυθιζόμαστε στη λάσπη και θα χάνουμε τον ουρανό από το βλέμμα μας.
 
Και μέσα στην απόγνωση μας, όταν θα συνειδητοποιήσουμε ότι χανόμαστε θα αναζητήσουμε σωτηρία σε αυτούς που θα μας σύρουν για ακόμη μια φορά στον χορό της σφαγής.
 
Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον εθνικισμό και κόψουμε τη μεταξύ τους σύνδεση, μπορεί να παύσει το τέρας να ξυπνά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της αποκατάστασης της δημοκρατικής οδού.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή