Σεξισμός: Γένους ουδετέρου

2075 Views
Σεξισμός: Γένους ουδετέρου Σεξισμός: Γένους ουδετέρου

 

.

 Από την Μιχαέλα Χατζηπαρασκευά.

Σάλος έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό με τη διαδοχική δημοσιοποίηση ροζ βίντεο, ατόμων που έχουν συμμετάσχει σε reality.Το συγκεκριμένο θέμα σχολιάστηκε από πληθώρα εκπομπών με σαφή τοποθέτηση υπέρ των θυμάτων και έκφραση απόψεων που κατακρίνουν τέτοιου είδους ενέργειες.
 
Αναρωτιέμαι όμως αν όλοι αυτοί που καταδίκασαν την πράξη είδαν τα βίντεο ή όχι. Γιατί εάν τα είδαν είναι κατά κάποιο τρόπο συνένοχοι. Πρόκειται για ανθρωποφαγία όταν τολμάς να αναπαράγεις τις προσωπικές στιγμές κάποιου εν αγνοία του. Κι’ εσύ ο ίδιος όμως αν μπεις στο πειρασμό να παρακολουθήσεις κάτι τέτοιο, καταπατάς την ελευθερία του άλλου.

Πολλούς τους γοητεύει να κοιτούν από την κλειδαρότρυπα και μετά με θράσος να κρίνουν και να κατηγορούν⸱ γιατί ως γνωστόν «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Ας μη γινόμαστε όλοι ηθικολόγοι ξαφνικά. Για να μη μπερδευόμαστε, υπάρχουν ταινίες πολύ συγκεκριμένης κατηγορίας που έχουν ως ακριβή στόχο την τέρψη του κοινού και εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένους σκοπούς.

Αυτές όντως είναι για να προκαλούν ευχαρίστηση, αλλά το να βλέπεις τη σεξουαλική πράξη κάποιου επειδή κάποιος άνους τη διέρρευσε και να φτιάχνεσαι με αυτό, σημαίνει πως έχεις άρρωστο μυαλό.
 
Αντί όμως το βάρος να πέφτει σε αυτούς τους «εγκληματίες», πηγαίνει απευθείας στα θύματα που κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες. Το θύμα λοιπόν (η γυναίκα εν προκειμένω) έρχεται αντιμέτωπο και με την κοινωνική κατακραυγή, και με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος, και με την ανάγκη για απολογία και εξιλέωση. Πάντα η γυναίκα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πόρνη, η δεύτερη, η ξευτιλισμένη και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα.

Ο άντρας είναι ο επιβήτορας που καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Να δούμε ως πότε θα υπάρχουν ακόμα αυτές οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Δε φτάνει πια με την υποτίμηση της γυναίκας και την ενοχοποίηση της δικής της σεξουαλικής ευχαρίστησης; Ακόμα και ο αυνανισμός που είναι μια φυσιολογική και αναγκαία λειτουργία του οργανισμού και για τα δύο φύλα, για τις γυναίκες παραμένει ταμπού. Σε τέτοια ζητήματα ο σεξισμός προς τις γυναίκες χτυπάει κόκκινο και δε μένει μόνο σε αυτά. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δε μιλώ με φεμινιστική ή φεμιναζιστική διάθεση αλλά με απλά γεγονότα.
 .
.
Αναντίρρητα οι γυναίκες γίνονται δέκτες σεξιστικών σχολίων στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής τους. Μια απλή καθημερινή βόλτα αρκεί για να ακούσουν από σφυρίγματα μέχρι χυδαία πειράγματα. Και σα να μη φτάνει αυτό, πρέπει να τα αγνοήσουν και αν μπουν στη διαδικασία να απαντήσουν, θα κατηγορηθούν ότι αυτές τα προκάλεσαν είτε με το ντύσιμό τους είτε με τη συμπεριφορά τους και θα βρεθούν και πάλι υπόλογες για τη φύση τους. Οδηγούνται έτσι στη φίμωση και στην πλήρη στέρηση έκφρασης. Εκεί που εντοπίζεται όμως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη γυναίκα, είναι τα εργασιακά δικαιώματα που ενώ φέρεται να είναι ίσα με τον αντρών πλέον, τα ποσοστά δείχνουν άλλα. Σε θέσεις ισχύος συνεχίζουν να επιλέγονται σε μεγαλύτερο βαθμό άντρες, πολλές φορές όχι απολύτως αξιοκρατικά αλλά λόγω φύλου. Τρανταχτό παράδειγμα στη χώρα μας, ο τομέας της αθλητικής δημοσιογραφίας στον οποίο σπάνια επιλέγονται γυναίκες και αν επιλεχτούν θα έχουν κάποιο ρόλο γλάστρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για να μη φανεί ότι μεροληπτώ υπέρ των γυναικών, σαφώς και υπάρχει σεξισμός και απέναντι στο αντρικό φύλο, αλλά όχι απαραίτητα από τη γυναίκα αλλά από την ίδια την κοινωνία που τους έχει γαλουχήσει από πολύ νεαρή ηλικία την ιδέα ότι είναι το ισχυρό φύλο που δεν έχει το δικαίωμα ποτέ να λυγίσει. Κλισέ φράσεις όπως «οι άντρες δεν κλαίνε», «είσαι άντρας εσύ» κτλ., τους επιφορτίζουν με ένα καθημερινό βάρος να αποδεικνύουν το πόσο άντρες είναι, πράγμα ιδιαίτερα καταλυτικό για την ψυχοσύνθεση τους.
.
.
Αμιγώς σεξισμό αντιμετωπίζουν πολλές φορές στη διασκέδασή τους καθώς είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να «τρώνε» πόρτα σε μαγαζιά εξαιτίας της αντρικής τους φύσης. Βλέπεις αν δεν έχεις στήθος και οπίσθια δεν αρμόζει να είσαι στο χώρο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κερδίζεις μια θέση δίπλα στο w/c, για να μη χαλάς και τη μόστρα του μαγαζιού. Ανεπίτρεπτες καταστάσεις εν έτη 2020 αλλά δυστυχώς πραγματικότητα.

Εννοείται πως και στον επαγγελματικό τομέα ένας άντρας γίνεται θύμα σεξισμού, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που χάνει μια θέση, όχι λόγω έλλειψης προσόντων αλλά επειδή μπορεί να μην έχει γλυκά μάτια ή καλλίγραμμα πόδια.
 

Ο σεξισμός λοιπόν, δε διακρίνει φύλο και ας χτυπάει λίγο παραπάνω τη γυναίκα. Ελλοχεύει στο ζήτημα ανισότητας των δύο φύλων και προκαλεί αισθήματα αναξιότητας. Ο σεξισμός βλάπτει. Και αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται καμιά φορά έτσι λανθασμένα σταμάτησέ το. Σκέψου, κανείς δε χρωστάει εξήγηση για το φύλο που γεννήθηκε.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή