Η επανάσταση των ποιητών και η ελπίδα στις μέρες μας. Γράφει ο Μάκης Σενής.

4369 Views
Η επανάσταση των ποιητών και η ελπίδα στις μέρες μας. Γράφει ο Μάκης Σενής. Η επανάσταση των ποιητών και η ελπίδα στις μέρες μας. Γράφει ο Μάκης Σενής.

Υπάρχει ένας σπόρος πολύ διαφορετικός από τους άλλους. Δεν ζητάει ήλιο, δεν του αρέσει η βροχή. Δεν φυτρώνει στο χώμα το καλό παρά μόνο οι ρίζες του ψάχνουν τον βράχο τον ακλόνητο,  να τον αγκαλιάσουν σφιχτά μέχρι να τον συνθλίψουν. Όνομα του δώσαμε ετούτου του παράξενου φυτού  και το είπαμε «Ελπίδα». Μεγαλώνει, γίνεται δεντρί και μόλις οι ρίζες του καλλιεργήσουν το κακοτράχαλο έδαφος, το σκάψουν μέχρις εκεί που το φως δεν φωτίζει και η βροχή δεν ποτίζει, πετάει τα φύλλα του για λίπασμα και πεθαίνει. «Φυτέψτε τώρα τις αξίες σας, τα ιδανικά σας, όλα τα όνειρα σας, τελείωσε το χρέος μου, κάνετε χέρια του ανθρώπου κι εσείς το δικό σας».
.
Υπάρχει ελπίδα στην σημερινή κοινωνία; Μοιάζει το χώμα που μας στρώσανε με βούτυρο. Δεν κρυώνουμε όταν χιονίζει, δεν ζεσταινόμαστε στον καύσωνα, χτίσαμε σπίτια και τεχνολογία που μας προφυλάσσει από τον καιρό.  Δεν είναι σκληρό το χώμα που πατάμε. Δεν πεινάμε όπως πείνασαν οι προγόνοι μας, είναι γεμάτα τα ψυγεία των τυχερών αλλά ακόμα και οι πιο άτυχοι ένα πιάτο φαγητό το βρίσκουν. Σαπίζουν τα φρούτα ατρύγητα πάνω στα δέντρα, ανθίζουν αμάζευτα τα χόρτα στις πλαγιές.  Εύφορο  το χώμα που πατάμε. Δεν πολεμάμε όπως πολέμησαν οι προγόνοι μας… Όμως γιατί δεν αισθανόμαστε ασφαλείς; Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι άνθρωποι κοιμούνταν με πόρτες ανοιχτές. Δεν μας σκοτώνει πια η πείνα αλλά το ίδιο μας το φαγητό, τι ειρωνεία! Γιατί ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μας λύνει; Βούτυρο το χώμα μας, μαλακό μα πιο άγονο ακόμη και από την πέτρα. Φυτρώνει η ελπίδα μας  μέσα στο λίπος και πειραματίζεται κι αυτή με τον ίδιο της τον εαυτό.
.
  Δοκιμάσαμε την ελπίδα του ηγέτη πολιτικού. Είχε συμβεί στο παρελθόν, να εκλεχθεί ένας ηγέτης να πάρει τη χώρα στις πλάτες του και περίτεχνα να μας οδηγήσει στη λευτεριά, στην ανάπτυξη, στα όνειρα μας. Παραμύθι ήταν όμως και πάει. Κάποιοι ψάχνουν έναν ηγέτη στρατιωτικό, νοσταλγούν το παρελθόν , την γενναιότητα των ηρώων μας και ίσως και την τιμιότητα τους. Είναι άξιος αυτός που αγωνίζεται για τα πιστεύω του, για την ιδεολογία του, για να προστατεύσει  την πατρίδα του και το σπιτικό του, αλλά στο σήμερα μιλάμε για εκμετάλλευση του στρατιώτη για σκοπούς κάποιων που δεν θα κατέβουν ποτέ στο πεδίο της μάχης. Δεν ζει ο Μέγας Αλέξανδρος γοργόνα μου. Κάποιοι άλλοι, συνήθως αυτοί που πιστεύουν σαν θεό τον εγκέφαλο τους, αποζητούν τον Μεσσία ανάμεσα στους επιστήμονες. Η επιστήμη όμως είναι τόσο εξαρτώμενη όμως από τα συμφέροντα στις μέρες μας! Οι περισσότερες μελέτες χρηματοδοτούνται από εταιρίες για λόγους συμφέροντος. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη κάνει ανακαλύψεις που επιβεβαιώνουν φιλοσοφικά συμπεράσματα εποχής προ Χριστού ή ακόμα και πνευματικές θέσεις χρονολογίας προ Φιλοσοφίας! Μήπως η ελπίδα μας  φωλιάζει στην φιλοσοφία ή στη θρησκεία; Ο καθένας είναι απαραίτητο να κάνει την εσωτερική του αναζήτηση, αλλά πλέον έχουμε περάσει στον καιρό των πράξεων. Η θεωρία δεν είναι αρκετή, δεν υπάρχει χρόνος να το συζητάμε για αιώνες. Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί ακόμα αιώνες για το ανθρώπινο είδος με την υπάρχουσα συμπεριφορά του.
.
  Χρειαζόμαστε λοιπόν επανάσταση. Ποιος είναι έτοιμος να μας οδηγήσει;  Θα τολμήσω να πω πως δεν χρειαζόμαστε οδηγό. Χρειαζόμαστε να πάρουμε τα ηνία τους εαυτού μας και να γίνουμε εμείς οδηγοί του εαυτού μας. Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι εύκολο προφανώς είτε δεν κατανοεί τι προτείνω, είτε δεν έχει προσπαθήσει ποτέ. Όταν κάποιος μάχεται με τον εαυτό του καθημερινά απέναντι στους φόβους του, στις προκαταλήψεις του,  στα σάπια πρότυπα που του δόθηκαν, τότε μόνο μπορεί να γίνει πολεμιστής. Τότε μόνο είναι έτοιμος να κάνει την επανάσταση του και εκτός εαυτού, στον κόσμο της ύλης.
.
Δεν χρειαζόμαστε να βρούμε εκεί έξω έναν ήρωα, έναν Κολοκοτρώνη! Που τον ψάχνεις βρε κοιμισμένε τον ήρωα; Στην κάλπη ψάχνεις τον Διγενή Ακρίτα;  Μέσα σου είναι, βρες τον και αν αντέχεις να βρεθείς απέναντι του κοίτα στον καθρέφτη.
.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έμπνευση. Έλληνες είμαστε διάβολε! Δεν φτάνει απλά να αποδεχθούμε κάτι στο κεφάλι μας για να το κάνουμε. Δεν φτάνει να μας πιέζει ο χρόνος, να έχει φτάσει στο παρά ένα για να σηκώσουμε κεφάλι. Θέλουμε κάτι να μιλήσει στην ψυχή μας, να αγριέψουμε. Κι αν μας έκαναν να πιστέψουμε πως μας αξίζει να σερνόμαστε πάνω στη Γη, να φέρουμε την άνοιξη. Να μεταμορφωθεί η ελληνική κάμπια σε λιοντάρι. Χρειαζόμαστε μουσική, δεν παίρνουμε από λόγια στεγνά. Χρειαζόμαστε στίχο που να μιλάει στην καρδιά μας. Χρειαζόμαστε εικόνα και κίνηση θεατρική, ένα δράμα κι έναν ήρωα τραγικό. Έτσι καταλαβαίνει ο Έλληνας, είναι το dna του. Δεν είμαστε Γερμανοί να μας δείξεις ένα χαρτί με αριθμούς  και να μας πεις «όπως βλέπετε κύριοι καταστρεφόμαστε πρέπει να αλλάξουμε πορεία», κι εμείς να πούμε «Yeah αμέσως κύριε».  Εδώ είναι Βαλκάνια και μάλιστα πιο νότια δεν πάει. Για να ξεκινήσει ο άλλος πρέπει να δει τον Χάρο απέναντι να του λέει «καλώς ήρθες δικέ μου».  Αν τον ξεγελάσει έχει καλώς, κατεβαίνει πάλι στη Γη, ενώνεται με τον αδελφό του και διεκδικεί ηρωικά αυτό που του αναλογεί στην ζωή.
.
 Χρειαζόμαστε έναν ποιητή. Η ποίηση εμπνέει όλους τους καλλιτέχνες, τους κάνει να θέλουν να δημιουργήσουν, να δώσουν στον κόσμο ένα κομμάτι τους . Πιστεύω πως η επανάσταση του 21ου αιώνα έτσι θα ξεκινήσει, θα είναι η επανάσταση των ποιητών. Της ειρήνης, της αγάπης, της αδελφοσύνης. Της ποιότητας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας. Χρειαζόμαστε έναν ποιητή να βγει μπροστά να μας εμπνεύσει. Γιατί η ποίηση είναι πίσω από κάθε καλλιτέχνη. Έχουμε ανάγκη από έναν στιχουργό, που θα είναι τέτοιοι οι στίχοι που θα γράψει που θα εμπνεύσει τους μουσικούς να συνθέσουν την πιο θεϊκή μουσική. Χρειαζόμαστε σεναριογράφους να γράψουν έργα σημερινά που θα μας εμπνεύσουν για το αύριο. Να πιάσουν δουλειά οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί και να μην χαραμίζουν πια τα ταλέντα τους σε παραστάσεις πολυπαιγμένες ή μικρότερες των περιστάσεων. Σκούριασε η ιστορία, διάβασε την, μάθε από αυτήν και μίλα μου για το σήμερα. Πες μου τι κάνουμε σήμερα.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή