Αυτά που θα συμβούν στην ανθρωπότητα το 2016. Από τον Μάκη Σενή.

116 Views
Αυτά που θα συμβούν στην ανθρωπότητα το 2016. Από τον Μάκη Σενή. Αυτά που θα συμβούν στην ανθρωπότητα το 2016. Από τον Μάκη Σενή.

Αυτά που θα συμβούν στην ανθρωπότητα το 2016. Από τον Μάκη Σενή.

Καθώς έκανα τη συνηθισμένη μου έρευνα για τις παγκόσμιες εξελίξεις, το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα άρθρο του Ζακ Αταλί. Ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας έγραψε αυτά που πιστεύει ότι θα συμβούν στην ανθρωπότητα το 2016 σε μια προσπάθεια σίγουρα όχι να μας φτιάξει τη διάθεση.

Αυτές είναι κάποιες από τις προβλέψεις του:
1. Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, μεγέθους που ξεπερνάει τη φαντασία, αναμένονται σε όλες τις χώρες, ακόμη και στη Γαλλία.
2.Οι πόλεμοι που γίνονται στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία θα επιδεινωθούν, πιθανότατα.
3. Άλλες διενέξεις θα ξεσπάσουν, ειδικότερα στην θάλασσα της Κίνας, στην Ινδία και στην Αφρική. Αυτό θα μπορούσε να μεταβληθεί σε παγκόσμιο πόλεμο, θρησκευτικό ή στρατιωτικό, ή ακόμη πόλεμο που θα συνδέεται με τις ενεργειακές πηγές.
4.Θα υψωθούν τείχη στα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ένωσης, που είναι ψευδαισθήσεις προστασίας έναντι ανεπιθύμητων προσφύγων.
5. Φυσικές καταστροφές που θα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα συμβούν.
6. Μπορεί να συμβεί μια μείζων επιδημία, η οποία μπορεί να προέλθει από έναν μεταλλασσόμενο ιό, χωρίς να υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία διαθέσιμα, προκαλώντας το κλείσιμο των συνόρων σε όλο τον πλανήτη.
Αν στον επίλογο του άρθρου ήταν γραμμένο πως παρόλα αυτά οι Έλληνες θα καταφέρουν να πάρουν πίσω την Πόλη, δεν θα χωρούσε αμφιβολία πως ο Ζακ Αταλί τώρα που μεγάλωσε θα μπορούσε να γίνει ακόμα και προφήτης.

Κανονικά θα έπρεπε να πέσω σε κατάθλιψη ή τουλάχιστον να πανικοβληθώ μετά από αυτή την υπερπληροφόρηση, αλλά ευτυχώς έχω επιλέξει εδώ και καιρό να ζήσω όσο πιο χαρούμενος μπορώ. Αναρωτήθηκα πως άραγε να ζει ένας άνθρωπος που περιμένει όλα αυτά να συμβούν μέσα σε ένα χρόνο και λυπήθηκα για αυτόν τον διάσημο οικονομολόγο. Φαντάζομαι βέβαια πως για να αποκτήσω εγώ όσα υλικά αγαθά απέκτησε εκείνος σε μια ζωή, θα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω μέχρι τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων μου να τα σβήνω με πυροσβεστήρα. Αλλά πόσο σημασία έχει τελικά;  Όλοι οι άνθρωποι που περιμένουν να συμβούν αρνητικά γεγονότα, που ζουν μέσα στο φόβο και την αγωνία, ζουν μια κόλαση. Δόξα τα δελτία ειδήσεων, έχουμε αρκετούς από αυτούς στην Ελλάδα, δε χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή από την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Χάρη σε τέτοιες δυσοίωνες προβλέψεις οι άνθρωποι περπατάνε πιο σκυφτοί και σπάνια κοιτάνε ψηλά. Ποιον εξυπηρετούν όμως; Τι έχω εγώ να κερδίσω αν γνωρίζω πως είναι πιθανό να υπάρχει ακόμα περισσότερη βία στον πλανήτη το 2016; Για να κερδίσεις πρέπει να σκέφτεσαι θετικά. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις σκεπτόμενος την καταστροφή. Μόνο αν θες να καταστραφείς ο ίδιος πρέπει να κάνεις καταστροφικές σκέψεις.

Αν οι αδερφοί Ράιτ σκέφτονταν πως τα αντικείμενα δεν πετάνε αλλά πέφτουν κάτω συνεχώς και σπάνε, και πως μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια θα τους κατέστρεφε οικονομικά, ή πως η κοινωνία θα τους χλεύαζε, δεν θα είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν το πρώτο αεροπλάνο. Οποιοδήποτε επίτευγμα, πριν πάρει μορφή στον υλικό κόσμο, βρισκόταν κάποτε στο αισιόδοξο και δημιουργικό μυαλό ενός εφευρέτη. Και οποιαδήποτε καταστροφή πριν συμβεί στον ορατό κόσμο, βρέθηκε κάποια στιγμή στα άρρωστα μυαλά αρνητικών και απαισιόδοξων ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν να διαλέξουμε ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον μας και να αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε. Για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος χρειάζεται λιγότερο πλύση εγκεφάλου από τις τηλεοράσεις, λιγότερη μοιρολατρεία. Για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να περάσουμε επιτέλους σε μια νέα εποχή χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργικότητα, πίστη και χωρίς σύνορα φαντασία.

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους μίζερους, χλωμούς και απογοητευμένους. Κλεισμένοι στον εαυτό τους, προβληματισμένοι, μετράνε τα κουκιά τους ξανά και ξανά και δε τους βγαίνουν. Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μετράνε κουκιά. Δεν έχουν ελπίδα πως ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει ένας όμορφος τόπος για τους κατοίκους του. Κι όμως είναι όλα τόσο όμορφα, ο φωτεινός ουρανός, η απέραντη θάλασσα, τα καταπράσινα δάση. Μα ποιος τα κοιτάζει πια; Πώς θα νοιώσεις ευτυχία αν δεν νιώθεις ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις; Έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο και δεν εκτιμάς την ευκολία που σου παρέχει στη ζωή σου, θέλεις να πάρεις ένα πιο καινούριο. Τι θα συμβεί; Θα χαρείς τις πρώτες μέρες και μετά θα το συνηθίσεις, θα δεις κάτι πιο εξελιγμένο και θα πάλι δεν θα είσαι ικανοποιημένος με αυτό που έχεις. Μας έχει μάθει η σημερινή κοινωνία να μην είμαστε ικανοποιημένοι ποτέ, γιατί ικανοποίηση σημαίνει έχω αυτά που θέλω και δεν αγοράζω. Τότε όμως δεν είσαι πολίτης καταναλωτής, είσαι πολίτης ευγνομών για αυτά που έχεις και κατα επέκταση ευτυχισμένος. Χρειαζόμαστε περισσότερο ευγνομοσύνη για αυτά που έχουμε, για όσο θα τα έχουμε. Για τον ήλιο που μας ζεσταίνει, για τον αέρα που αναπνέουμε, για τις όμορφες οικογενειακές στιγμές, για τις τρέλες με τους φίλους.

Μετά από ανελέητο βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων και προβλέψεων είναι οι άνθρωποι τόσο πεπεισμένοι πως τα χειρότερα θα έρθουν, που αν κάτι καλό συμβεί θα το αγνοήσουν.Το πιο κακό από όλα, συνήθισαν να είναι έτσι. Η στεναχώρια για αυτούς πλέον είναι τόσο φυσιολογική, όσο ήταν παλιότερα ένα χαμόγελο. Αν δουν κάποιον άνθρωπο ευτυχισμένο τον περνάνε για βλαμμένο! «Δε βλέπεις τι γίνεται; Τι γελάς εσύ; Πέσε κάτω και κλαίγε»! Μα για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, χρειάζεται ελπίδα! Έχεις μία ζωή και αυτή τη ορίζεις εσύ. Αν η ελπίδα σου για να είναι αυτή η μία ζωή πιο χαρούμενη, είναι η εκλογή του Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, ή το να κάνει κόμμα ο βασιλιάς το έτος 2016, τότε θα πρέπει να σκεφτείς καλύτερα ποιον θεωρείς βλαμμένο. Για να ζήσουμε όμορφες στιγμές πρέπει να αστράψει ξανά η ελπίδα στα μάτια μας! Όχι η ελπίδα πως σαν σε όνειρο θα έρθει το πριγκηπόπουλο καβάλα σε ένα άσπρο άλογο να μας πάρει και να μας πάει σε ένα κόσμο που ζουν νεράιδες και εκπληρώνουν όλες τις ευχές μας. Για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο χρειαζόμαστε ξανά την ελπίδα πως εμείς μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, την ελπίδα πως στο δύσκολο αυτό δρόμο που θα τραβήξουμε, θα βρούμε συνοδοιπόρους και άλλους συνανθρώπους μας που έπαψαν να κοιμούνται.

Στο κάτω κάτω, όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο τα έχουμε, δεν έχουμε παρά να τα χρησημοποιήσουμε. Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, το μόνο που λείπει είναι να αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 459 Views

 Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του '70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”,  που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή