Self test: Να τι θα κάνεις αν βγει θετικό

987 Views
Self test: Να τι θα κάνεις αν βγει θετικό Self test: Να τι θα κάνεις αν βγει θετικό

 

Από την επόμενη Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα πρώτα self test. Ένα ακόμη διαγνωστικό "εργαλείο", μαζί με τους μοριακούς ελέγχους PCR και τα Rapid test, που αναμένεται να "ξεκλειδώσει" το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και πρώτα την εκπαίδευση.


Οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί θα είναι αυτοί που θα πάρουν το "βάπτισμα του πυρός" με ορίζοντα την αναμενόμενη επαναλειτουργία των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στην χθεσινή ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test έχει ολοκληρωθεί, ενώ η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν, σε πρώτη φάση, στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, στη συνέχεια θα δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Τα τεστ, σημειώνεται, δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται στα φαρμακεία. Μαζί με κάθε τεστ ο πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και σαφείς οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως είναι δωρεάν και κάθε πολίτης δικαιούται ένα την εβδομάδα με το ΑΜΚΑ και την ταυτότητα. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ των παιδιών τους.

Αν βγει θετικό;
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη).
Ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ.εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα ακολουθήσει επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (οι γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους).

Εντούτοις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της νόσου σήμερα στη χώρα, δεν θα πρέπει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ να καθησυχάζει. Θα πρέπει να φοράει την μάσκα του και να αποφεύγει να συναθροίζεται, τηρώντας τις αποστάσεις. Η συστηματική και επαναληπτική χρήση των ατομικών τεστ, ταυτόχρονα με την χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, θα μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο, τονίζουν.

"Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δεν δηλώσει το θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μην κάνει καθόλου το τεστ, οπότε δεν θα το γνώριζε ότι είναι θετικός. Εφόσον το κάνει, άμα δεν το δηλώσει, τουλάχιστον θα αυτοπεριοριστεί. Οπότε πάλι, σε κάθε περίπτωση, θα βγούμε κερδισμένοι από τη χρήση αυτού του εργαλείου" είπε ο αναπλ. Υπουργός Υγείας.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Self test

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή