Κορωνοϊός: Το ελπιδοφόρο συστατικό που μπορεί να δαμάσει τις μεταλλάξεις

1789 Views
Κορωνοϊός: Το ελπιδοφόρο συστατικό που μπορεί να δαμάσει τις μεταλλάξεις Κορωνοϊός: Το ελπιδοφόρο συστατικό που μπορεί να δαμάσει τις μεταλλάξεις

 Μια μάλλον ανατρεπτική θεραπεία που βρίσκεται υπό διερεύνηση, θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς με κορωνοϊό, μιας και μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του ιού

Τα δηλητήρια του σκορπιού εξετάζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και του Πανεπιστημίου Suez Canal της Αιγύπτου ως ένα ενδεχόμενο πανίσχυρο όπλο ενάντια στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να ανακύψουν σε βάθος χρόνου.

Η θεραπευτική χρήση του δηλητηρίου του σκορπιού δεν είναι κάτι καινούριο για την ανθρωπότητα, καθώς χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο από την αρχαιότητα στην Ινδία και στην Κίνα.


Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το δηλητήριο τόσο πολύτιμο; Το αξιοπερίεργο κοκτέιλ του δηλητήριου του σκορπιού περιέχει ορισμένα βιολογικά ενεργά πεπτίδια, πολλά από τα οποία δρουν ως ενεργές νευροτοξίνες, ενώ άλλα έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση και παίζουν βασικό ρόλο στη θωράκιση του δηλητηριώδη αδένα από κάποια μικροβιακή λοίμωξη.


Τι διερεύνησαν οι μελετητές
Τα συγκεκριμένα πεπτίδια αποτελούν και το εναρκτήριο σημείο για να σχεδιαστούν νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν τα δηλητήρια των σκορπιών, αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε η συλλογή των διαφορετικών ειδών με βάση τις αρχές της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια για την Πρόσβαση στους Γενετικούς Πόρους και τη Δίκαιη Κατανομή των Οφελών που προκύπτουν από τη χρήση τους και τις σχετικές νομοθεσίες. Οι σκορπιοί έπειτα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από κάθε είδος του σκορπιού, απομονώθηκε ένας δηλητηριώδης αδένας με στόχο να αναλυθεί το γενετικό του υλικό, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των πεπτιδίων που περιέχει το δηλητήριο. Λόγω της πολυπλοκότητας του δηλητηρίου, με τις πολλαπλές τοξίνες που περιέχει, χρειάστηκαν διάφορα και ενδελεχή πειράματα.

Μετά τη διαδικασία του καθαρισμού και την ταυτοποίηση των πεπτιδίων, τα πεπτίδια θα συντεθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα τροποποιηθούν δομικά για να προσδώσουν τις ιδιότητες τους παρόμοιες με εκείνες ενός φαρμάκου, χρησιμοποιώντας ένζυμα προσαρμογής στο εργαστήριο του Δρ. Houssen.

O ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του γι’ αυτό το project: «Η μελέτη των δηλητηρίων του σκορπιού ως πηγή δημιουργίας νέων φαρμάκων είναι ένας συναρπαστικός και παραγωγικός τομέας που αξίζει περαιτέρω έρευνας. Έχουμε ήδη άλλωστε παρατηρήσει ότι αυτά τα δηλητήρια περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά βιοενεργά πεπτίδια, ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά άλλα που αναμένουν την ανακάλυψή μας» καταλήγει.
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Διαφήμιση: Τέχνη ή Τεχνική; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express
Διαφήμιση: Τέχνη ή Τεχνική; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express
με 0 Σχόλια 1280 Views

 Τι είναι τελικά η Διαφήμιση; Τέχνη ή τεχνική; Πάντα αναρωτιόμουν αλλά ακόμη περισσότερο από προχθές όταν και βγήκε στον αέρα η μικρού μήκους ταινία "Μη με αφήσεις ποτέ" της Lacta. Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή