Ρεκόρ αυτοκτονιών που απετράπησαν το 2015.

139 Views
Ρεκόρ αυτοκτονιών που απετράπησαν το 2015. Ρεκόρ αυτοκτονιών που απετράπησαν το 2015.

Ρεκόρ αυτοκτονιών που απετράπησαν το 2015.

Οι τάσεις αυτοκτονίας αυξάνονται όσο βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις αναγγελίες πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Από το 2010 και μετά παρατηρείται ραγδαία άνοδος του αριθμού των ανθρώπων που σε κάποιο chat (διαδικτυακή συνομιλία) δήλωσαν ότι θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 τα άτομα αυτά ήταν 61 ενώ το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 308. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο διάστημα κατά το οποίο ξέσπασε η οικονομική κρίση, καθώς το 2011 οι αναγγελίες αυτοκτονιών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το ρεκόρ σημειώθηκε φέτος. Μόνο το μήνα Δεκέμβριο 30 άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών, ενώ συνολικά από το 2005 μέχρι σήμερα οι παρολίγον αυτόχειρες ήταν 1424.

«Το φαινόμενο άρχισε να μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό από το 2011. Ήταν τότε που οι πολίτες έπρεπε να προσγειωθούν απότομα στη νέα πραγματικότητα. Οι πιο ευαίσθητοι, οι οποίοι μπορεί να αντιμετώπισαν ξαφνικά και απώλεια εσόδων ή περιουσίας, δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν», λέει αστυνομική πηγή.

Η μέθοδος της αστυνομίας

Η μεθοδολογία της ΕΛ.ΑΣ. είναι συγκεκριμένη. Μόλις στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος “ Cyber Alert ” διαπιστωθεί ανάρτηση ή περιέλθει πληροφορία σχετικά με αναγγελία πρόθεσης αυτοκτονίας ακολουθεί ενδελεχής διαδικτυακή – αστυνομική έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες ιστοσελίδες και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υπό κίνδυνο ατόμου και την ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα και ακολούθως να του παρασχεθεί κατάλληλη υποστήριξη.

Σε περιπτώσεις που προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διαμένουν στο εξωτερικό, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene). Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και από το Federal Bureau of Investigation ( FBI ) των Η.Π.Α.

thetoc.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή