Πώς να περνάτε καλά σπίτι αν μείνετε παρατεταμένα σε 11 βήματα | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

8239 Views
Πώς να περνάτε καλά σπίτι αν μείνετε παρατεταμένα σε 11 βήματα | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο. Πώς να περνάτε καλά σπίτι αν μείνετε παρατεταμένα σε 11 βήματα | Μανώλης Ιωαννίδης | Ύστερα απ' τον κόσμο.

  

Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

 
 
Έτσι, τυχαία και χωρίς κανένα υπονοούμενο για τα μελλούμενα, σας παρέχεται ένας οδηγός όχι απλά επιβίωσης, αλλά διαβίωσης, για να μην πούμε και υπερβίωσης, μιας δύσκολης κατάστασης. Μιας κατάστασης που ίσως να έχει βιωθεί αρκετά τραυματικά στο εγγύς παρελθόν και τώρα μπορεί να ξαναβιωθεί σε sequel στο εγγύτερο μέλλον.
Απολαύστε υπεύθυνα.
 
1. ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ. Αυτό μπορεί να φωνάζουν κάτι ορθογώνια παραλληλόγραμμα που δημιουργούν και τρυπάνε όμως σε άλλες διαστάσεις. Ξέρω χιλιοφορεμένο αλλά το διάβασμα μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο θέρετρο να παραθερίσει κανείς σε δύσκολες, εύκολες ή ό,τι-στο-κέρατο εποχές περνάει κανείς. Τόσα σύμπαντα, τόσες προοπτικές- είναι σκάνδαλο να μένει τέτοιος πλούτος να κείτεται σαν ψόφιο τομάρι σε κάτι νεκροταφεία που κάποιοι τα λένε βιβλιοθήκες. Τώρα που το σκέφτομαι δε, καλύτερα να ‘ναι νεκροταφεία οι βιβλιοθήκες κι όχι τα κεφάλια των ανθρώπων αλλά παρεκβαίνω. Καταπιαστείτε λοιπόν με αυτή την σπέσιαλ άσκηση φαντασίας που όταν χτυπά τα κατάλληλα σημεία παραλύει όσο και δίνει φτερά. Απαραίτητα για να πετάξετε λίγο, μέχρι να γκρεμιστείτε αναπόφευκτα στην φαρσοκωμωδία της πραγματικότητας.

προτάσεις: Εκατό χρόνια μοναξιά, Είναι αργά, όλο και πιο αργά, Εγκόλπιο ανασκολοπισμού, Ασθένεια προς θάνατον

2. Είναι οι στίχοι ταπεινοί… Προσωπική αδυναμία η μουσική, υποπτεύομαι επειδή έχω μη διαγνωσμένη διάσπαση προσοχής. Τα τρία με πέντε λεπτά μουσικής δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα ταξίδι σε κόσμους που ίσως μοιάζουν με τον δικό μας (ίσως και να είναι) αλλά με πιο νόστιμο οξυγόνο. Γιατί έχουν μελωδίες, νότες, τραγουδιστά λογάκια και γενικά ένα τσαχπίνικο σκαμπανέβασμα στο καρδιογράφημα της σιωπής. Μία Βαβέλ ήχων να σας αποπλανεί από τούτη την ρηχή πραγματικότητα- τι καλύτερο! Τίμια και δύσκολη η σιωπή αλλά η δικαιολογημένη ταραχή της ακόμη πιο επαναστατική πράξη.

προτάσεις: Welcome Home (Sanitarium), Madhouse, Enjoy the Silence, Blue Monday, I Can’t Escape Myself, Unloveable (καιγενικά, όληηδισκογραφίατων Smiths)

3. Αυτό, το κάτι που θέλω. Φιλοσοφήστε ελεύθερα, έχετε χρόνο! Προσέξτε όμως κατά λάθος μη ξεφύγετε από την επιφάνεια και χτυπήσετε καμιά κεντρική αρτηρία. Επιδοθείτε σε αυτοανάπτυξη απαλών ονύχων και διαχειρίσιμων συνειδήσεων. Έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τις σκέψεις σας και να μείνετε ορισμένες φορές πολλή ώρα μόνοι με αυτές. Πρόκειται για μια αρχοντικά τρομακτική σκέψη (χα!) αλλά ποιος ξέρει, ίσως το κουβάρι που υπάρχει μέσα σας, να το χρησιμοποιήσετε για να πλέξετε ένα ωραίο πουλοβεράκι για τις χαμένες ευκαιρίες και τα αυτογκόλ της ζωής σας. Στην τελική, δεν είναι η γνώση κατάρα αλλά η επίγνωση οπότε αναζητήστε μερικά ψαγμένα ρητά για να ποστάρετε στα σόσιαλ και αφήστε την αναζήτηση του εαυτού σε καθωσπρέπει μπερδεμένους μετέφηβους που «έχουν χρόνο γι’ αυτά». Αλλά… κι εσείς θα έχετε τώρα, οπότε προσέξτε σε ποιες γειτονιές αφήνετε το μυαλό σας να τριγυρνάει, μην το βρείτε με τ’ άντερα έξω, στις ειδήσεις των οκτώ.
 
 
4. Μπορείς, μπορείς, μπορείς κι εσύ! Απομακρυσμένη γυμναστική. Γιατί αναπόφευκτα, αν δεν πάτε από εγκλεισμό θα πάτε από έκρηξη στομάχου, οπότε ξεκινήστε γυμναστική. Αερόβια, μη αερόβια (δεν ξέρω αν υπάρχει και υδρόβια), η γυμναστική θα επιβεβαιώσει τους αρχαίους σας πρόγονους που λέγανε ότι… ενός κακού μύρια έπονται! Ωπ, συγνώμη, λάθος δίσκος: νους υγιής εν σώματι υγιεί. Σκεφτείτε πόσο ευεργετική θα είναι αυτή η άσκηση πάνω σας: όπως και να το δείτε κερδισμένοι θα βγείτε. Στο σενάριο που δεν είστε καλά ψυχολογικά, είτε θα τονωθείτε από την κίνηση και θα τη δείτε πιο καλά, είτε θα πονάτε και σωματικά για να ταιριάξει το συνολάκι. Σε περίπτωση, που καλά την παλεύετε, τότε λίγη προπόνηση μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά και να σας ρίξει στο γνωστό βούρκο. Εγώ το βλέπω ως νίκη…

5. Ντάμπλιγιου, ντάμπλιγιου, ντάμπλιγιου τελεία. Ενώ ο χρόνος αποκτά περίεργες ιδιότητες και περπατάτε μεταξύ πραγματικότητας και τρέλας, αφιερώστε λίγο χρόνο στο διαδικτυακό στοκάρισμα παλιών φίλων, γνωστών, συμμαθητών, ειδυλλίων. Στοκάρισμα, όχι όπως λέμε μπάλωμα, αλλά όπως λέμε stalking. Μπάλωμα του χρόνου είναι βέβαια και αυτό, οπότε… στοκάρετε αμφισημικά. Τι κάνει ο παιδικός σας φίλος με τον οποίο η ζωή σας απομάκρυνε (κι όχι εσείς); Σε ποιο μεταπτυχιακό βρίσκετε εκείνος ο γνωστός σας που ναι μεν τον συμπαθείτε αλλά δε θα θέλατε και να τον πετύχετε στο δρόμο σας; Πώς χάλασε έτσι εκείνος ο έρωτας και πώς τον πήρανε έτσι τα χρόνια ενώ εσείς είστε ακόμα μούσκεμα από τη βουτιά στη λίμνη της νιότης; Για αυτό υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα, για να παρακολουθούμε το κάθετι μοιράζεται ο καθένας ελαφρά ενδιαφέρον γ’ χαρακτήρας στην παράσταση της ζωής μας και να συγκρίνουμε τα καλά μονταρισμένα highlights του, με το δικό μας rough (και με όλους τους τρόπους) cut.

προτάσεις:facebook, instagram, twitter- ε τώρα, αν βρείτε κανέναν γνωστό σας σε τίποτα site ροζ αποχρώσεων, τι να πω, σας καμαρώνω

6. Κι αν μας αντέξει το σκοινί. Και τελικά μέσα στο κλουβί αυτό, μαθαίνετε υπάρχουν κι άλλες τρελές- και σχετίζονται με την αφεντιά σας βιολογικά (ή νομικά, τέλος πάντων)! Μπορεί να είχατε την απόλυτη τύχη να γνωριστείτε και σε άλλες περιστάσεις που έπρεπε να περαστούν παρατεταμένα εντός έδρας αλλά τώρα, βρε τυχερούληδες, θα περάσετε επώδυνα περισσότερο χρόνο μαζί τους. Τα ντεσιμπέλ της ψυχολογικής έντασης στο κόκκινο, οι πιθανότητες συνεννόησης μηδαμινές, όχι άλλο κάρβουνο η κατάσταση αλλά δείτε τα θετικά- ή θα συσφιχθούν οι σχέσεις σας σε πιο ειλικρινές επίπεδο ή θα καταστραφούν μια και καλή.

7. Spaciba, baby. Ξένη γλώσσα. Και γιατί μόνο μία; Με τόσο χρόνο μπορείτε να αποφασίσετε αν θα εμβαθύνετε σε μια ή θα πειραματιστείτε με περισσότερες. Καλά είναι τα γνωστά και τα γνώριμα αλλά σκεφτείτε τους ορίζοντες που θα ξεχυθούν μπροστά σας σαν αφήσετε λίγο την κύριά σας και εντρυφήσετε σε άλλες. Άλλες έχουν πολλούς κανόνες αλλά στο τέλος αξίζει να τις μάθει κανείς, άλλες πιο εύκολες αλλά και πάλι ενδιαφέρουσες στην επαφή. Εξαρτάται πόσο διατεθειμένοι είστε να εκτεθείτε στην αδύναμη θέση του ταξιδευτή.
 
 
8. Break on through, to the other side. Ξεκινήστε ένα αλλοπρόσαλλο χόμπι. Ξαμολήστε τον ευνουχισμένο ενήλικο εαυτό σας και δείτε που θα σας πάει. Ως άλλος Έκτορας στην ταινία Τροία, σουρθείτε στην τραχεία άμμο των ενδιαφερόντων που ποτέ δεν πραγματοποιήσατε δεμένοι απ’ το αμείλικτο άρμα του χρόνου. Μπορεί να θέλετε να μάθετε ένα μουσικό όργανο ή να πλέκετε. Είναι πιθανόν να είχατε πάντα απωθημένο να φτιάχνετε διοράματα ή να μάθετε να ζωγραφίζετε αλλά μέχρι εκεί. Μην αρχίζετε σκέψεις περί αλλαγής σταδιοδρομίας και τέτοια τρελά. Κάντε όλα όσα ακίνδυνα αλλά μη τινάξετε το σπιτικό σας στον αέρα. Είπαμε να βρούμε τον εαυτό μας αλλά τον κουστουμάτο και τον λειτουργικό, όχι αυτόν που την είδε Δημήτρης Μόρρισον και τρέφεται με ποιήματα και υποσχέσεις.

προτάσεις: εκμάθηση τρομπονιού, ζωγραφική αλά BobRoss (τις κατάρες μου σε όσους λένε ότι δεν είναι ζωγραφική αυτό), crosstiching, χειρόγραφη επιστολογραφία με έναν ηθοποιό που έπαιξε στο MeanGirls και μετά άλλαξε καριέρα, κ.α.9. Όλα στο τραπέζι. Τόσα επιτραπέζια υπάρχουν- άλλες τόσες ευκαιρίες να μαλώσετε με τους υπόλοιπους βαρυποινίτες, εννοώ την οικογένειά σας. Τεστάρετε τις γνώσεις σας όσο και την υπομονή σας, καλλιεργήστε τα ενδιαφέροντα όσο και την επιμονή σας. Κάντε μιμήσεις, υποδυθείτε τους χαρούμενους και περάστε ευχάριστα την ώρα σας, μέχρι να πέσει το φως του ήλιου ή να βγει ένα άλλο. Ποιος κάθεται να μετράει; Εφόσον κάτι πρέπει να κάνετε και με αυτούς τους ανθρώπους, ελαφρύνετε το κλίμα με ένα επιτραπέζιο που θα εισάγει ένα πνεύμα φιλικότητας στην ξεφτισμένη και σκληρή καθημερινότητα.

10. Video killed the radio star. Περιηγηθείτε όσο πιο άσκοπα γίνεται στα ίντερνετς. Δεν έχετε να λογοδοτήσετε σε κανέναν και η φράση «απελπισμένοι καιροί, απελπισμένα μέτρα», όχι μόνο παίρνει σάρκα και οστά, αλλά και ένα ρόπαλο μαζί κι εσάς στο κατόπι. Γεμίστε τον εγκέφαλό σας με ό,τι παχυντικό γλύκισμα θεάματος γίνεται, αποχαυνωθείτε στην οθόνη του λάπτοπ και συγκεντρώστε τα όσα σάλια σας έμειναν για να καταβροχθίσετε φαστ φουντ διασκέδασης και τέρψης. Σε σχέση με παραδοσιακά μέσα ψυχαγωγίας το ίντερνετ είναι τόσο αχανές που όλο και σε κάποιο διάδρομο του λαβυρίνθου του θα βρείτε μια γωνιά να ξαποστάσετε μαζί με άλλα ημιθανή παιδιά. Γι’ αυτό δημιούργησε ο Θεός το ίντερνετ, για να ξεχνάμε τους πόνους μας.

11. just wanna live. Στο παρά πέντε, θα το ξεχνούσα. Μη ξεχάσετε να είστε ο εαυτός σας… και ακόμη χειρότερα. Όσο να ‘ναι η απομόνωση βγάζει τους ειλικρινέστερους εαυτούς σας και αυτούς που κρύβετε με περίσσια ευχέρεια σε περιόδους ειρήνης. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς και είναι ευκαιρία να εκφραστείτε ελεύθερα, όσο η φωνή σας ακούγεται ακόμη. Διαφωνείστε, συμφωνείστε, εκλεπτύνετε, επιχειρηματολογήστε. Για να μην παγιδευτείτε σε ακόμη περισσότερα βάσανα, τολμήστε να πάρετε τη γραφίδα και να την καρφώσετε στο χαρτί της ζωής σας αντί για αυτό της φαντασίας σας.
  
 
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ:
 

 
Ύστερα απ' τον κόσμο
Kάθε Παρασκευή στην Κουλτουρόσουπα.
   

 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..

      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μανώλης Ιωαννίδης
Μανώλης Ιωαννίδης
Ένα μικρό αγοράκι που τρελαίνεται για παιχνίδια. Περίπου 14 ή 96 ετών, θα γράφει μάλλον για τη Μουσικομανία και τη Σινεμανία, για θέματα μη φλέγοντα. Μέχρι αναπόφευκτα να ‘ρθει το πρώτο, και σίγουρα όχι τελευταίο, Pulitzer. gioskase.katsi@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
με 0 Σχόλια 2201 Views

Μπορεί το κοινό να αγκάλιασε θερμά την παρουσίαση του θεατρικού βιβλίου «Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» του Κρίτωνα Ζαχαριάδη ακόμη όμως πιο ζεστή υπήρξε η παρουσία των ηθοποιών που παρέστησαν για να μιλήσουν για τον συνάδελφο και φίλο σε μια παρουσίαση που ελάχιστα θύμιζε κλασσική περίπτωση 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη