«Η Γη της Ελιάς» -ψυχογραφώντας την Αρετή "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

11597 Views
«Η Γη της Ελιάς» -ψυχογραφώντας την Αρετή «Η Γη της Ελιάς» -ψυχογραφώντας την Αρετή "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

Πέρα από αυτό που βλέπεις

(Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή στην «Κ»)

 
Μια τοξική και ακατάλληλη μητέρα που έπαιξε με τις ψυχές των παιδιών της χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και μεταμέλειας. Μια γυναίκα που έβγαλε στο τέλος όλη της τη χολή αποκαλύπτοντας το αληθινό της πρόσωπο. Αυτό είναι η Αρετή.
  
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Το ζέσταμα
Από την πρώτη στιγμή που είδα την Αρετή, την αντιπάθησα. Μου έφερε στο μυαλό όλες εκείνες τις ακατάλληλες μητέρες, που καταστρέφουν τα παιδιά προξενώντας τους προβλήματα για τα οποία χρειάζεται σκληρή και εντατική προσπάθεια από την πλευρά των παιδιών, όταν γίνονται αργότερα ενήλικες, μέχρι να τα ξεπεράσουν ή να μάθουν να ζουν με αυτά. Αυτός ο ρόλος λοιπόν αποδείχθηκε και εξακολουθεί να είναι πέρα από αντιπαθητικός και ενδιαφέρων.
 


Η δράση
Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της Αρετής, που γνωρίσαμε στην περσινή σεζόν, ήταν η υπερβολική προθυμία με την οποία διεκπεραίωνε τις δουλειές του σπιτιού. Μαγείρευε τα νοστιμότερα φαγητά, σιδέρωνε τα καθαρότερα ρούχα, τα είχε όλα στην τρίχα. Το αντάλλαγμα όμως που πλήρωναν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (Στάθης, Στέφανος και Βασιλική) ήταν τεράστιο σε σχέση με το κέρδος που είχαν. Θα προτιμούσαν να είχαν μια σύζυγο και μια μητέρα, που θα γκρίνιαζε λιγότερο και θα ήταν πιο δίκαιη. Γιατί η Αρετή, πέρα από τις καταπληκτικές της συνταγές, δεν ήξερε πώς να μοιράζει την αγάπη της ανάμεσα στα δυο παιδιά της. Ήταν η μάνα, που κανάκευε το γιο της και παραμελούσε συναισθηματικά την κόρη της. Ήταν η μάνα, που εξαντλούσε την αυστηρότητα στην κόρη της και δικαιολογούσε τα πάντα στο γιο της. Ακόμα κι όταν έβλεπε μια αρνητική του συμπεριφορά, έσπευσε να τη χρεώσει στη Μυρτάλη – την πρώην σύντροφο του Στέφανου – καθώς το βολικότερο για την κοσμοθεωρία της, όπως και πολλών άλλων μαμάδων, ήταν να φταίει η «νύφη» ή αλλιώς η «ξένη» και όχι ο κανακάρης της.
 
Η Αρετή ήταν η μάνα που διατυμπάνιζε παντού τις θυσίες που έκανε σε καθημερινή βάση για την οικογένειά της και που μετέφερε με μεγάλη ευκολία τα δικά της προβλήματα στα παιδιά της, κυρίως στο γιο της, αναζητώντας άμεση ανακούφιση και συμπόνια. Ήταν επίσης η μάνα, που έπαιζε στα χέρια της τους συναισθηματικούς εκβιασμούς μια που με κάθε της λέξη προκαλούσε στα παιδιά της μια αίσθηση υποχρέωσης και καθήκοντος, που γινόταν εν συνεχεία μια συναισθηματική παγίδα από την οποία δυσκολεύτηκαν αρκετά να βγουν. Έτσι άλλωστε όπως συμβαίνει με κάθε τοξική μητέρα, που βάζει μπροστά τη θυσία που κάνει για να μεγαλώσει τα παιδιά της, ώστε να τα αιχμαλωτίσει αντί να τα απελευθερώσει. Κι αν αναρωτιέστε γιατί μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μια μητέρα, η απάντηση είναι απλή. Γιατί μόνο μέσα από αυτό ορίζεται και νιώθει σημαντική. Χρειάζεται απεγνωσμένα την αγάπη και την επιβεβαίωση του παιδιού της για να νιώσει απαραίτητη και χρήσιμη. Αυτό είναι βέβαια και το παιχνίδι των συναισθηματικών εκβιασμών. Να δημιουργεί κανείς στον άλλον αρχικά την αίσθηση της υποχρέωσης («έκανα τόσα για σένα που θα έπρεπε να νιώθεις υποχρεωμένος απέναντι μου») και σε δεύτερη φάση να του προξενεί ενοχές θυμίζοντας του διαρκώς πόσα έχει κάνει για αυτόν («θα έπρεπε να ντρέπεσαι μετά από τόσα που έχω κάνει για σένα»).
 


Η Αρετή ήταν και παραμένει και φέτος άκαρδη, άδικη, ψυχρή και επικριτική απέναντι στη Βασιλική και γενικότερα σε οποιονδήποτε τολμά να της εναντιωθεί. Κι αυτή η γυναίκα – μάνα απορεί που η κόρη της δεν την κάλεσε στο γάμο της. Στον κόσμο της η Αρετή. Και το χειρότερο είναι ότι στον κόσμο, που ζει, πιστεύει ότι είναι η ίδια θύμα των άλλων, που την εγκατέλειψαν, και όχι θύτης. Τόσο διαστρεβλωμένα τα έχει στο μυαλό της τα πράγματα. Τόσο μπερδεμένο είναι το ψυχικό της τοπίο. Και τελικά τι κατάφερε; Να απομακρύνει όλα τα μέλη της οικογένειας από κοντά της. Ο Στέφανος ξενιτεύτηκε στην Ισπανία προκειμένου να απαλλαχθεί από τα πλοκάμια της, η Βασιλική την απαρνήθηκε γιατί μόνο έτσι κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, να πιστέψει στην αξία της και να επιτρέψει στην αγάπη του Φίλιππου και της Χάιδως να την κατακλύσει και ασφαλώς ο Στάθης που βρήκε ηρεμία στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας.
 
Μια τοξική και ακατάλληλη μητέρα που έπαιξε με τις ψυχές των παιδιών της χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και μεταμέλειας. Στο δικό της παραμύθι είναι η αδικημένη Αρετούλα, που σύζυγος και παιδιά δεν εκτίμησαν την προσφορά της. Ξεχνά τις κατάρες της, τα προσβλητικά της λόγια, τους άθλιους χαρακτηρισμούς, τα υστερικά της καμώματα. Μια γυναίκα, που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ μητέρα. Αυτό είναι η Αρετή και τίποτε άλλο. Και φυσικά ως γυναίκα δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Μια σύζυγος, που έβγαλε στο τέλος όλη της τη χολή αποκαλύπτοντας το αληθινό της πρόσωπο. Μια γυναίκα που δεν ήξερε πώς να πλησιάζει συναισθηματικά τον άντρα της. Ήξερε βέβαια να του ετοιμάζει τυρόπιτες και να του σιδερώνει πουκάμισα για την επόμενη μέρα. Μια γυναίκα που κατέφυγε ακόμα και σε μάγια αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει τον εαυτό της και να αναγνωρίσει τα λάθη της. Μα δεν κρύβεται η ευτυχία ενός γάμου στο παστίτσιο και στην τσουχτή Αρετούλα. Δεν σου το έμαθε κανείς αυτό;
 


Το κλείσιμο
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για αυτήν τη γυναίκα αλλά κάπου εδώ πρέπει να βάλω την τελεία μου. Είμαι σίγουρη πως θα είναι μια άνω τελεία γιατί άνθρωποι σαν την Αρετή δεν σταματούν ποτέ μα ποτέ να μας ξαφνιάζουν.

.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο