Εφιάλτης οι «ψηφιακές κλοπές»: Κάθε μέρα κάνουν φτερά 30.000 από τραπεζικούς λογαριασμούς

1221 Views
Εφιάλτης οι «ψηφιακές κλοπές»: Κάθε μέρα κάνουν φτερά 30.000 από τραπεζικούς λογαριασμούς Εφιάλτης οι «ψηφιακές κλοπές»: Κάθε μέρα κάνουν φτερά 30.000 από τραπεζικούς λογαριασμούς

 

Κατά μέσο όρο 29.888,30 ευρώ χάνονται κάθε ημέρα από τραπεζικούς λογαριασμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Τα ποσά κάνουν φτερά από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών που πέφτουν θύματα των δραστών ψηφιακών κλοπών. Πρόκειται για περίπου 250.000 περιστατικά απάτης με χρήση των καρτών πληρωμών ανυποψίαστων πολιτών.

 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", τα μεγέθη αυτά δεν θεωρούνται μεγάλα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,02% και 0,03% της αξίας και του αριθμού αντίστοιχα των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2019.
 
Ωστόσο την τελευταία τριετία βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στην αύξηση της χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών καναλιών όσο και στον συνεχή εκσυγχρονισμό των επιτηδείων που μέσω του Διαδικτύου έχουν βάλει στο μάτι τα τραπεζικά προϊόντα φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των απατηλών συναλλαγών με κάρτες κατέγραψε τη διετία 2018-2019 άνοδο της τάξεως 72%, ενώ ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 160%.
 
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα συστήματα ασφάλειας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών να ενισχύονται και να αναβαθμίζονται συνεχώς, ωστόσο υπάρχει μια παράμετρος που δεν μπορεί να ελεγχθεί. “Είναι η απροσεξία των χρηστών που πέφτουν θύματα διαδικτυακής απάτης, επιτρέποντας σε επιτήδειους να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία τους “, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
 
Όπως εξηγούν, η αύξηση της χρήσης των σύγχρονων μεθόδων ηλεκτρονικής τραπεζικής από ανθρώπους μεγαλύτερων κατά βάση ηλικιών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, αποτελεί τον κυριότερο λόγο αύξησης των περιστατικών απάτης. Προσθέτουν δε πως το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες και οι Αρχές είναι να εκπαιδεύσουν τον κόσμο ώστε να αντιλαμβάνεται ευκολότερα τις απόπειρες διαδικτυακών επιθέσεων.
 
Πηγή: enikos.gr

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2165 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή